SLUŽBENI POSJET

FOTO, VIDEO: NJEMAČKI PREDSJEDNIK ZADIVLJEN SPLITOM Oduševio ga je Peristil, dotaknuo je palac Grgura Ninskog, a jedna stvar ga je posebno fascinirala

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 22.03.2019. u 14:45

Split, 220319.
Njemacki predsjednik Frank-Walter Steinmeier u Splitu.
Frank-Walter Steinmeier sa suprugom Elke obisao je uzi centar grada uz pratnju gradonacelnika Splita Andre Krstulovica Opare.
Na fotografiji: Frank Walter sa suprugom Elke pozdravlja grupu njemackih turista na Peristilu
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klaric / CROPIX

 

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier u petak je u Splitu posjetio nevladinu udrugu MoSt koja brine o beskućnicima, razgovarao sa splitskim gradonačelnikom i županom i prošetao starogradskom jezgrom.

​Predsjednica MoSt-a Đordana Barbarić kazala je da je s njemačkim predsjednikom razgovarala o problematici rada s beskućnicima i s mladima s problemima u ponašanju.

 

"Njemu su te teme vrlo bliske, postavljao nam je vrlo konkretna pitanja, vidi se da o svemu vrlo dobro zna. Razgovarao je s četvero beskućnika, s volonterima i kolegama iz udruge. Prezentirali smo mu naš dvadesetogodišnji rad. Bio mu je nevjerojatan podatak da nema dana da netko ne zove i pita što nam treba, da građani kuhaju za beskućnike, kao i da mladi ljudi volontiraju u udruzi", kazala je Barbarić.

 

Steinmeier je prethodno bio na radnom doručku s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i županom Blaženkom Bobanom. Prema protokolu, nakon Udruge MoSt njemački predsjednik ​obilazi staru gradsku jezgru​ poslije čega će se su​sresti​ ​sa kulturnim djelatnicima grada Splita u Galerij​i​ Meštrović. Nakon toga ide brodom u Divulje​, čime završava posjet Hrvatskoj.

Njemački je predsjednik sa suprugom Elke obišao uži centar grada i glavne turističke destinacije u Splitu. Zadivio ga je Peristil, obišao je i Dioklecijanovu palaču, a učinio je i nezaobilazni turistički ritual: dodirnuo je palac na spomeniku Grgura Ninskog i poželio želju.

A službeni posjet je počeo u četvrtak svečanim dočekom u uredu predsjednice i razgovorom u četiri oka u kojem su oboje državnika istaknuli da dvije zemlje dijele stajališta u mnogim europskim pitanjima, da ih snažno povezuje hrvatska zajednica u Njemačkoj, a još tješnje surađivat će 2020. kada će svaka pola godine predsjedali Unijom.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo