NEVERA

FOTO, VIDEO: POTOP NA JADRANU Velika oluja i snažan vjetar pogodili obalu i otoke: Cres poplavljen, na Hvaru meteorološki tsunami, u Istri pijavice

‎Sofija Vranjesevic Sustersic‎ / Istramet, Saša Budija / Istramet, Zoran Koki Stanković / Istramet, Damjan Raknić / Jutarnji list

Nakon što je veliko nevrijeme u srijedu poslijepodne napravilo pravi nered u dijelovima unutrašnjosti Hrvatske, navečer su se tmurni oblaci nadvili nad većim dijelom Jadrana. Zapravo, tmurni oblaci su bili najmanji problem, pravi metež na obali i otocima napravila je obilna kiša praćena jakim vjetrom.

Video: Damjan Raknić

Reporter Jutarnjeg na Cresu izvještava da je cijeli otok oko 22.20 pogodila kiša biblijskih razmjera, a u jednom trenutku more se zbog snažnog vjetra čak počelo prelijevati na kopno. Centar grada Cresa potpuno je potopljen, a brojni turisti ostali su zarobljeni u kafićima.

Video: Damjan Raknić

- Hodao sam gradom kad je roknulo. Prvo munje i onda odjenom prolom. Još tuče, hodam po vodi, prepričao je našem reporteru jedan svjedok velike oluje.

Damjan Raknić
Damjan Raknić

Nešto ranije, nevrijeme je poharalo i južnije dijelove Hrvatske. DalmacijaDanas javlja da je u Starome Gradu na Hvaru u razdoblju od 18 do 19 sati more nekoliko puta poplavilo rivu i niže predjele obale i isto se toliko puta povlačilo. More je po sredini uvale bilo oko 15 centimetara iznad rive. Stručnjaci tu pojavu nazivaju meteorološki tsunami.

Prema informacijama Istrameta, u večernjim je satima kišna oluja praćena pijavicama zahvatila i Istru i nanijela velike štete.

U Umagu je nakon udara munje raznesen jedan dimnjak, a oluja je izazvala probleme na cesti između Dajle i Umaga, o čemu svjedoče fotografije čitatelja Istrameta.

 

Zoran Koki Stanković via Istramet

Umag

Zoran Koki Stanković via Istramet

Umag

Saša Budija via Istramet

potez Dajla-Umag

 

 

Video: Sofija Vranjesevic Sustersic via Istramet

Štete su zabilježene i na području Novigrada.

Istramet

Novigrad

 
Istramet

Mareda pored Novigrada

Radio Rijeka izvještava i o snažnom nevremenu u Rijeci.

Slovenski su meteorolozi za svoj dio primorja, koji se nalazi neposredno uz sjeverni dio Istre, objavili crveno upozorenje zbog izrazito opasnih valova i velike plime zbog koje postoji opasnost od izlijevanja mora na niže dijelove obale.

Hrvatski su pak meteorolozi za cijelo priobalje objavili narančasta i žuta upozorenja zbog kiše, grmljavine i snažnog vjetra.

Na Meteoalarmu crvena uzbuna upućuje na izuzetno opasne, narančasta na opasne, a žuta na potencijalno opasne vremenske uvjete.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo