GNJEVNI ZBOG PRESUDE

FOTO, VIDEO PROSVJED U BEOGRADU Srpski radikali zapalili hrvatsku zastavu: 'Ovako će i Hrvatska!'

    AUTOR:
    • Hina,
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 17.11.2012. u 14:22

AP Photo/Darko Vojinović

U prosvjedu ispred zgrade Predsjedništva u središtu grada sudjelovalo je nekoliko stotina članova i pristaša Šešeljevih radikala, a kordon od nekoliko desetaka policajaca spriječio ih je da se približe sjedištu predsjednika Srbije. Hrvatska zastava zapaljena je i na utakmici FK Rad - Hajduk Kula

BEOGRAD - Na prosvjedu Srpske radikalne stranke (SRS) ispred zgrade Predsjedništva Srbije, zbog oslobađajuće haške presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, spaljena je hrvatska zastava, a predsjednik Tomislav Nikolić optužen je za izdaju, javlja srpski Blic.

Paleći hrvatsku zastavu, sudionici prosvjeda su skandirali 'Ovako će i Hrvatska' i 'Bit će mesa, bit će mesa, klat ćemo Hrvate'.

Dačić: 'Presuda će ostaviti teške posljedice po proces pomirenja. Kako netko od nas traži da osudimo sve zločine, a drugi mogu ne osuditi zločin prema Srbima?'

Sudionici prosvjeda nosili su transparente 'Haag= EU =Vatikan', 'Dogodine u Kninu, 'Stop haškoj tiraniji' i 'Sloboda za Šešelja'.

Izvikivali su imena Ratka Mladića i Radovana Karadžića, nekadašnjih vođa bosanskih Srba, koje je Haški sud optužio za genocid i zločine protiv čovječnosti.

Zamjenik predsjednika SRS Nemanja Šarović optužio je svog donedavnog partijskog sudruga, a danas predsjednika Srbije Tomislava Nikolića za izdaju i za “ponizno ponašanje” prema američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton s kojom se nedavno susreo. Šarović je zamjerio Nikoliću da nije “ništa uradio da zaštiti srpski narod”, što su sudionici protesta propratili povicima “Tomo, ustašo”.

Šarović je na prosvjedu ocijenio kako je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima pokazala da je “Hrvatska ostvarila svoj cilj, za koji je potrošila desetine milijuna eura, unajmila najbolje odvjetnike i lobiste”, dočim “rukovodstvo Srbije od 2000. godine nije učinilo ništa da pomogne Srbima kojima se sudi u Den Haagu, niti da zaštiti srpske interese”.

Srpska napredna stranka (SNS), koja je prije četiri godine nastala kao frakcija SRS, najoštrije je osudila, kako je navedeno, “primitivno, divljačko i antisrpsko ponašanje malobrojnih predstavnika SRS” dodajući kako su oni “valjda jedini na svijetu krivca za skandaloznu odluku Haškog tribunala našli u predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću”.

U svom priopćenju SNS je istaknuo kako “Nikolić, kao predsjednik Srbije, smeta svima koji ne žele normalnu i pristojnu Srbiju”.

“U takvom načinu obavljanja svog posla predsjednik Nikolić ima i imat će punu potporu SNS, kao najodgovornije i najveće političke stranke u Srbiji”, istaknuto je u priopćenju te stranke, vodeće u vladajućoj koaliciji koju još čine socijalisti premijera Ivice Dačića i Udruženi regiuoni Srbije ministra financija i gospodarstva Mlađana Dinkića.

Hrvatsku zastavu zapalili i na utakmici

BEOGRAD - Na današnjoj nogometnoj utakmici između FK Rad i Hajduk Kula, navijači Rada (United Force), zapalili su hrvatsku zastavu u znak prosvjeda protiv oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu.

Prosvjed i ispred Delegacije EU, jake snage Žandarmerije osiguravaju zgradu

BEOGRAD - Prosvjedovalo se i ispred sjedišta Delegacije Europske Unije (EU) u Srbiji na Novom Beogradu, javlja Blic . Na skup, koji je zbog oslobađajuće presude Haškog tribunala hrvatskim generalima, organizirao pokret Dveri, došlo je stotinjak građana.

Ispred sjedišta Delegacije EU raspoređene su jake snage Žandarmerije u opremi za razbijanje prosvjeda. Na skupu do sada nije bilo većih incidenata, osim što su neki od demonstranata prema zgradi Delegacije EU bacali toalet papir.

Srbijanski mediji ogorčeni: 'Oluja iz Haškog suda oduvala pravdu'

BEOGRAD - Vijesti o oslobađajućim presudama hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u petak Den Haagu u Srbiji su dan poslije, u subotu, preplavile naslovnice srbijanskih tiskovina koje redom izražavaju zgražanje nad odlukom Haškog suda.

"Srbija šokirana, Hrvatska slavi”, “Prognani i poniženi”, “Oluja iz Haga”, “Tribunal oslobodio zapovednike Oluje”, “Hrvatska u delirijumu”, “Oluja iz Haškog suda oduvala pravdu”, “Ovo je zločin”, naslovi su iz subotnjeg srbijanskog tiska. U opsežnim izvješćima o presudi i slavlju diljem Hrvatske, srbijanski mediji podsjećaju na prvostupanjsku presudu, citiraju obrazloženje Žalbenog vijeća kojim je ona ukinuta, ali ističu i suprotna mišljenja dvojice sudaca, malteškog Carmela Agiusa, a posebice talijanskog Fausta Pocara, da je oslobađajuća presuda “suprotna bilo kakvom osjećaju za pravdu”.

“Ne vjerujem da je pravda zadovoljena kad se krivnja utvrđena presudom - koju prvostupanjsko vijeće nije olako donijelo, o čemu svjedoči više od 1.300 stranica analize - jednim potezom preinačuje u samo nekoliko pasusa, bez pažljivog razmatranja spisa i primjerenog objašnjenja”, navode beogradski mediji obrazloženje iz izdvojenog mišljenja talijanskog suca Pocara, koje je dio konačne presude.

Također se tvrdi da je ovakva odluka Haškog suda “veliki korak unazad” koji “stvara osjećaj duboke nepravde”, ali i “otvara prostor za jačanje nacionalizama i jednostranog tumačenja krivnje”. U tesktovima i komentarima beogradskog tiska mahom dominira ogorčenost odlukom suda, a presuda se naziva “sramotnom”, “skandaloznom”, “pristranom” i “političkom”, uz ocjene da je “Haaški sud ponovno ubio žrtve Oluje”. “Slučaj Ante Gotovine još je jedan šamar Srbiji poslan iz Den Haaga. Ili to nije bila Srbija već samo Srbi iz Hrvatske? Ili su ovom najnovijom presudom, zapravo, svi Srbi definitivno označeni kao 'loši momci’”?, piše “Politika”.

Komentator “Blica” upozorava da će “odluka Žalbenog vijeća imati nesagledive posljedice”. “Odluka će na duže vrijeme dovesti do zahlađenja odnosa između Srbije i Hrvatske, a oni su jako bitni za cijelu regiju”, konstatira “Blic” i ocjenjuje da je “presuda bacila u očaj sve žrtve Oluje” i da će “dodatno frustrirati dio srpskog stanovništva koji je uvjeren da je u pitanju zavjera protiv Srba”. "Blic” naglašava da će sudac “ Meron i njegovi istomišljenici samo osnažiti ekstremiste”.

Presudom hrvatskim generalima u svojoj se kolumni bavi i ugledna novinarka Gordana Suša. “Nema, dakle, odgvornih za ubojstva, mučenja, progone i egzodus Srba iz Hrvatske. Umjesto da presude pridonesu rasvjetljavanju i osudi zločina, a nakon toga i boljem razumijevanju i pomirenju u regiji, Haaški tribunal je ponizio žrtve, ukinuvši pravdu za njih, a dodao novi plamen na krhko normalizirane odnose dviju zemalja. I to ne prvi put”, piše Gordana Suša i podsjeća na slučaj Veselina Šljivančanina.

“Slično je bilo, ali u obrnutom raspoloženju, u slučaju Šljivančanin. U Hrvatskoj zgražanje, u Srbiji euforija. A ti koji su euforični, i na jednoj i na drugoj strani, doći će nam svima skupa glave”, istaknula je u kolumni Gordana Suša.

Izdvajamo