I MINISTAR KRSTIČEVIĆ BIO JE ONDJE

FOTO, VIDEO: 'RAD U MEĐUNARODNOM OKRUŽENJU BIT ĆE VAM OGROMNO ISKUSTVO' Pripadnici 2. hrvatskog kontingenta ispraćeni u Litvu

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 30.12.2019. u 14:21

Pripadnici 2. hrvatskog kontingenta ispraćeni u Litvu | Foto: MORH / J. Kopi
Foto: MORH / J. Kopi

 

U kninskoj vojarni 4. Gardijske brigade održan je u ponedjeljak ispraćaj drugog hrvatskog kontingenta s ukupno 188 pripadnika u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti (eFPBG - enhanced Forward Presence Battle Group) u Republiku Litvu. Glavninu snaga čine pripadnici 3. mehanizirane bojne Pauci iz sastava Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, priopćio je MORH.

Uz pripadnike kontingenta i članove njihovih obitelji, svečanom ispraćaju nazočili su izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, veleposlanica Republike Litve Jurata Raguckiene, vojni izaslanik Republike Francuske brigadir Fabrice Duda, predstavnici lokalne zajednice te drugi vojni i civilni uzvanici.

Pripadnici 2. hrvatskog kontingenta ispraćeni u Litvu | Foto: MORH / J. Kopi
MORH / J. Kopi

Damir Krstičević

 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević na početku je istaknuo kako mu je čast i zadovoljstvo biti u kraljevskom gradu Kninu, simbolu pobjede u Domovinskom ratu kako bi sve pripadnike kontingenta prije odlaska u Litvu pozdravio u ime predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga i predsjednika Vlade Republike Hrvatske te u svoje osobno ime.

 

- Uvjeren sam kako ćete biti uspješni u provedbi svih zadaća koje vas očekuju u Litvi te da ćete pokazati sva svoja vojna znanja, vojničko ponašanje i sve ono što vas čini Paucima, a našu Domovinu predstavljati u najboljem svjetlu i pokazati svu snagu i moć pobjedničke Hrvatske vojske - rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, posebno se zahvalivši obiteljima pripadnika na beskompromisnoj potpori koju im pružaju pri obnašanju časnog vojničkog poziva.

Pripadnici 2. hrvatskog kontingenta ispraćeni u Litvu | Foto: MORH / J. Kopi
Foto: MORH / J. Kopi
 

- Rad u međunarodnom okruženju bit će vam ogromno iskustvo u daljnjem nastavku vaše karijere, a vrijeme koje ćete provesti u Litvi iskoristite za stjecanje novih znanja i vještina - izjavio je istaknuvši kako je 2019. bila godina izvrsnih rezultata te brojnih postignuća u razvoju i modernizaciji Hrvatske vojske, osvrnuvši se na brojne projekte realizirane u 2019. godini, od nabave helikoptera Black Hawk, vozila Bradley, ustrojavanje novih zapovjedništava među kojima su Središte za borbenog vođu "Marko Babić" i razvoj novih sposobnosti.

U tom kontekstu ministar Krstičević je istaknuo: "Godinu 2019. ćemo pamtiti po brojnim izvrsnim rezultatima Hrvatske vojske i postignućima zahvaljujući zajedničkom radu i trudu svih nas. Zajedno smo obnovili Hrvatsku vojsku. Vratili smo Hrvatskoj vojsci sjaj iz Domovinskog rata". Ministar je posebno istaknuo kako je u protekloj godini osnažena veza između Hrvatske vojske stvorene u Domovinskom ratu i naroda.

Pripadnici 2. hrvatskog kontingenta ispraćeni u Litvu | Foto: MORH / J. Kopi
Foto: MORH / J. Kopi
 

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov rekao je ovom prigodom: "Svojim sudjelovanjem Republika Hrvatska iskazuje svoju odanost NATO-u, a članice saveza općenito pokazuju odlučnost da zajedništvom i predanošću demonstriraju snagu saveza braneći teritorij saveza te odvraćajući potencijalnog protivnika", napomenuvši kako se dosadašnje sudjelovanje u ovoj aktivnosti pokazalo kao izvrsna prigoda za stjecanje novih znanja i jačanje sposobnosti, ali i prigoda za predstavljanje Hrvatske vojske i proizvoda Hrvatske obrambene industrije.

- Hrvati i Litavci zajedno s drugim zemljama članicama čuvaju savez kako bi on ostao jedinstvenim prostorom slobode, mira, sigurnosti i zajedničkih vrijednosti - rekla je veleposlanica Republike Litve Jurata Raguckiene zahvalivši se u ime svoga naroda hrvatskim pripadnicima na važnom doprinosu u očuvanju zajedničke sigurnosti.

Pripadnici 2. hrvatskog kontingenta ispraćeni u Litvu | Foto: MORH / J. Kopi
Foto: MORH / J. Kopi
 

Zapovjednik 2. HRVCON-a natporučnik Robert Bajan izjavio je kako su svi pripadnici izrazito motivirani, obučeni i spremni za sve zadaće koje ih očekuju: "Na nama je odgovornost i čast da predstavljamo našu Hrvatsku vojsku kao vrhunsku, odlično opremljenu i obučenu vojsku".

Ovim povodom, u Crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta za pripadnike kontingenta služena je sveta misa.

U NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi, uz Oružane snage RH u Borbenoj skupini pod vodstvom Savezne Republike Njemačke participiraju i oružane snage Kraljevine Nizozemske, Kraljevine Norveške, Kraljevine Belgije, Velikog Vojvodstva Luxembourg, Republike Francuske i zemlje domaćina Republike Litve.

Ispraćaj 2. HRVCON-a u Litvu i dodjela stanova pripadnicima HV-a | Foto: MORH / J. Kopi
Foto: MORH / J. Kopi
 

Pripadnici OS RH sudjelovat će u okviru ojačane prednje prisutnosti u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao NATO aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potporu jačanju sigurnosti Saveza i njezinih članica, prvenstveno kroz zajednička uvježbavanja i povećanje interoperabilnosti među saveznicama. Sudjelovanjem u aktivnostima ojačane prednje prisutnosti, članice NATO-a dokazuju jedinstvo, sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta granica. Ujedno su potvrda svim članicama kako se mogu pouzdati da će NATO izvršiti svoju temeljnu zadaću, a to je kolektivna obrana svih zemalja članica od mogućih prijetnji.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo