FESTIVAL EKSTREMNIH SPORTOVA

FOTO, VIDEO: SJAJNO FINALE DONIJELO NEVIĐENE BMX TRIKOVE Jubilarni 20. Pannonian Challenge oborio rekorde posjećenosti, Ranteš blizu olimpijske norme

 
 Samir Kurtagić / Matej Volarević

Čak tri finala ekstremnih sportova (skate, role, BMX), od kojih su i ona amaterska bilo na najvišoj, svjetskoj razini. Plus kupanje u Dravi, luda promocija ekstremne vožnje romobila, gomila partyja, natjecanje veterana i cjelodnevna zabava za sve. Upravo to je postigao jubilarni, 20. Pannonian Challenge, koji je proteklih dana oborio rekorde posjećenosti i registriranih sportaša, dok je ono što su svi željno iščekivali godinu dana naposljetku stalo u jedno nedjeljno poslijepodne, koje će osječki gledatelji još dugo pamtiti kao možda najveće finale BMX-a u povijesti Pannoniana.

Finale u kojemu smo uoči Olimpijade u Tokiju vidjeli brutalne trikove i freestyle BMX na vrhuncu svojega progresa. Triple tailwhipovi i rotacije od 900 stupnjeva, kao i backflipovi s tailwhipovima i barspinovima postali su norma za najbolje vozače na svjetskoj sceni. Frontflip više nije "the trick", sada su aktualne axis rotacije koje, čini se, postaju novi trik koji će dijeliti vozača od konkurencije. Nakon onoga što smo vidjeli na Pannonianu, možemo samo reći - u Tokiju će biti vruće, jako vruće.

Nakon natjecanja amatera, BMX Freestyle djevojke zauzele su osječku pozornicu. Njih 12 odmjerilo je snage u velikom finalu. Odlične djevojke, od kojih se mnoge nalaze samom vrhu svjetske BMX scene na 20. Pannonian Challenge došle su čak iz Argentine, Čilea, Rusije, Nizozemske, Njemačke, Australije, dok je pobjeda na kraju otišla u ruke one najbolje, Lare Lessmann, koja je beskompromisno odvozila svaku vožnju i zavrijedila prestižnu titulu. Ona je Njemica, a za petama su joj bile Analia Zacarias iz Argentine na drugom i Perris Benegas iz SAD –a na trećem mjestu, koje su zajedno oduševile osječku publiku i dokazale kako je pred ženskim BMX Freestyleom zbilja blistava budućnost i u Tokiju 2020.

FOTOGALERIJA: Finale Pannonian Challengea

A onda je došla poslastica festivala u vidu BMX Frestyle Elite/Pro finala, na kojemu je nastupilo 12 najboljih svjetskih vozača. Njima su uz prestiž i vrijedne nagrade, motivacija bili i bodovi za Olimpijske igre, koje su morali krvavo zaraditi jer je konkurencija bila brutalna. Osječka publika je u tom nadmetanju uživala prateći pljeskom, uzvicima i uzdasima svaki zapanjujući trik BMX vozača, dok su ipak najviše simpatija imali prema domaćem dečku, Marinu Rantešu, koji se već nekoliko godina kreće u društvu najboljih.

No, već je prvom vožnjom Britanac Logan Martin pokazao da je na 20. Pannonian Challenge došao pobijediti. Logan je u svojoj vožnji napravio 1080 rotaciju (tri puna kruga oko sebe) i to se pokazalo nedostižnim, iako je i Ranteš sjajno odvozio. Higlight njegove vožnje bila je tehnički vrlo zahtjevna kombinacija tailwhipa i rotacije od 720 stupnjeva, što mu je uz stabilnu vožnju i dobro doskočene ostale trikove bilo dosta za, u ovakvoj konkurenciji, izvrsno treće mjesto.

Njegovu prvu vožnju finala pogledajte ovdje:

Drugi je u velikom finalu završio Rus Irek Rizaev.

Dvadeseto izdanje osječkog Pannoniana iznova je dokazalo da ovo hrvatsko natjecanje spada u red najboljih festivala ekstremnih sportova na svijetu. Prije idućega izdanja vidjet ćemo i olimpijsko natjecanje na kojemu će, po svoj prilici, nastupiti i Marin Ranteš koji je u Osijeku pokupio komadićak bodova koji bi mu naposlijetku trebali donijeti i toliko željenu olimpijsku normu.

- Vožnja pred domaćom publikom mi je uvijek najteža, jer osjećam ogromnu odgovornost zbog svih ljudi koji su nas došli gledati i podržati. Publika je i meni i kolegama bila ogromna podrška i vjetar u leđa, što mi je iznimno drago da pored mene podržavaju i sve moje kolege. Još je puno vožnji ispred mene ove godine, i puno vožnji kvalifikacija za Olimpijske igre. Tu je i X games koje su mi bile ogromna želja za voziti, a ove godine sam dobio pozivnicu i za vožnju u tom elitnom društvu. Pratite me i dalje jer najbolje tek dolazi - rekao je Marin po primitku nagrade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:06