PROMJENA VREMENA

FOTO, VIDEO: SNAŽNO NEVRIJEME HARA HRVATSKOM U Zagrebu grmi kao usred ljeta, kod Bjelovara zabilježena tuča, u Podravini prometni kaos

 
 Jutarnji list

Zagreb je nešto prije 11 sati pogodilo poprilično jako nevrijeme praćeno kišom i jakim vjetrom. Ovakav rasplet situacije iznenadio je Zagrepčane budući da ujutro ništa nije nagovještavalo da će oluja protutnjati metropolom, ali prognostičari su još ranije najavilo da stiže velika promjena vremena i osjetan pad temperature.

Snažan vjetar lomio je grane, a tek treba utvrditi ima li negdje veće štete.

Oluja je već ranije protutnjala i sjeverom Hrvatske. Portal eMeđimurje je objavio da je jak vjetar iščupao veliko stablo kod Ekonomske i trgovačke škole Čakovec. Srećom, u blizini u trenutku pada drveta nije bilo nikoga.

Podravski piše da je na državnoj cesti od Koprivnice prema Križevcima došlo do velike gužve zbog pada drveta preko strujnog kabela. Kabel je potom pao na kamion...

Cestari trenutno čiste prometnicu i promet bi se uskoro trebao normalizirati…

Kod Bjelovara nevrijeme je donijelo i tuču.

DHMZ javlja da će kiša uz zahladnjenje u gorju prelaziti u snijeg i stvarati tanji snježni pokrivač. U Gorskom kotaru već su zabilježe nježne pahulje.

Prema večeri očekuje se postupan prestanak oborine. Na kopnu umjeren do jak jugozapadni vjetar, u gorju s olujnim udarima, sredinom dana i poslijepodne u okretanju na sjeverozapadni i sjeverni. Na Jadranu će umjereno jugo i južni vjetar jačati, a popodne okretati na zapadni i sjeverozapadni, potom i na buru koja će mjestimice imati olujne udare.

Najviša dnevna temperatura od 12 do 17 stupnjeva Celzijevih, no u unutrašnjosti prema večeri osjetno hladnije.

Portal Neverin najavljujue naglo širenje anticiklone sa sjeverozapada prema nama uz istovremeno zadržavanje ciklone na jugoistoku kontinenta, donijet će veliku razliku u tlaku između sjevera i juga Hrvatske.

Velika razlika u tlaku bit će uzrok vrlo vjetrovitom vremenu tijekom srijede. Vjetar će jačati tijekom prijepodnevnih sati, a svoj vrhunac doseći će sredinom dana i poslijepodne, u Dalmaciji prema večeri.

U unutrašnjosti će puhati umjeren i jak, na udare i olujan sjeverni vjetar, dok će na Jadranu puhati umjerena i jaka, ponegdje i olujna tramontana i bura. Na pojedinim lokalitetima na Jadranu vjetar će imati i orkanske udare, osobito u podvelebitskom primorju i dijelovima Dalmacije, javlja Neverin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:20