ODALI MU POČAST

FOTO, VIDEO: SVEČANOST U RAKITJU Središte za međunarodne vojne operacije preimenovano u 'Josip Briški'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 01.10.2019. u 14:25

Zagreb, 011019. Vojarna vitez Damir Martic.
Rakitje.
Svecanost povodom preimenovanja sredista za medjunarodne vojne operacije Josip Briski.
Na fotografiji: Grupna fotografija s obitelji Josipa Briskog.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Grupna fotografija s obitelji Josipa Briškog

 

U vojarni "Vitez Damir Martić“ u Rakitju u utorak je svečano preimenovano Središte za međunarodne vojne operacije u Središte za međunarodne vojne operacije "Josip Briški", po pripadniku Zapovjedništva specijalnih snaga koji je smrtno stradao u misiji Odlučna potpora (Resolute support) u Afganistanu.

Amblem s imenom "Središta za međunarodne vojne operacije Josip Briški" otkrili su Stella Briški, supruga pokojnog skupnika Josipa Briškog, i zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija, priopćio je MORH.

 

"Josip Briški dao je svoj život za mir i nema snažnije poruke nego da središte u kojemu se vojnici pripremaju za operacije čuvanja svjetskog mira, nosi njegovo ime”, poručio je izaslanik predsjednice Republike, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Dodao je kako se novim nazivom Središta želi dodatno potaknuti pripadnike Hrvatske vojske da teže izvrsnosti prilikom provedbe obuke i izvršenja zadaća te da kao i Briški, koji je tijekom svoje službe bio profesionalan i uzoran vojnik, pokažu beskompromisnu vjernost domovini Hrvatskoj i odanost Hrvatskoj vojsci.

 

Istaknuo je da su pred pripadnicima Hrvatske vojske sve složenije i zahtjevnije zadaće, posebice prilikom sudjelovanja u međunarodnim vojnim operacijama, gdje su svakodnevno izloženi raznim izazovima.

Velika odgovornost obučnih središta Hrvatske vojske

"Iako se u takvom okruženju sigurnosne ugroze nikada ne mogu u potpunosti eliminirati, kvalitetnom obukom potrebno je u što većoj mjeri smanjiti vjerojatnost nastanka bilo kakvih neželjenih događaja. Stoga je velika odgovornost na svim obučnim središtima Hrvatske vojske, a među njima i Središta za međunarodne vojne operacije", naglasio je ministar.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović u obraćanju polaznicima i djelatnicima Središta poručio je da ponosno služe domovini kao što je to činio Briški. "Nositi ime slavnih pripadnika Hrvatske vojske je velika čast, ali i velika odgovornost. Ovo središte će od danas nositi ime Josipa Briškog, ali bit će to i simbol svih stradalih hrvatskih vojnika", rekao je Matanović.

Središte za međunarodne vojne operacije osnovano je 1. ožujka 2001., a u njemu je do danas razvijeno 13 tečajeva prema standardima UN-a, NATO-a i EU-a. Misija središta je osposobljavanje pripadnika OSRH-a, državnih institucija i stranih oružanih snaga za stožerne i druge dužnosti u NATO/EU/UN vođenim operacijama te nadziranje procesa obuke postrojbi i namjenski organiziranih snaga za sudjelovanje u NATO/EU/UN operacijama u tijeku.

U Središtu je dosad više od 5000 polaznika osposobljeno za djelovanje u međunarodnom okruženju, od kojih je preko 450 stranih državljana iz više od 50 zemalja svijeta, stoji u priopćenju.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo