BOLNICA ZA PRIHVAT OBOLJELIH

FOTO, VIDEO: VELIKA RADNA AKCIJA ISPRED BOLNICE U DUBRAVI Vojnici podižu šatorsko naselje, radove nadgledao novi načelnik Glavnog stožera

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatska vojska počinje odmah podizati šatore i kamp za prihvat zaraženih koronavirusom uz Klinički bolnički centar Dubrava u Zagrebu, a sve bi trebalo biti dovršeno kroz dva dana, rečeno je na sjednici Vlade koja je zasjedala u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici kako bi se držao razmak među ministrima.

Zagreb, 190320.
KB Dubrava.
Pocelo je postavljanje satora ispred bolnice Dubrava.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX


Vlada je, između ostalog, donijela odluku o određivanju primarnih respiratorno-intenzivističkih centara za liječenje pacijenata oboljelih od Covida-19.

- U Kliničkoj bolnici Dubrava uspostavlja se primarni centar za područje Zagreba i okolice, s predviđenim kapacitetom od 300 postelja te će se dio kapaciteta bolnice žurno osposobiti za prihvat bolesnika, a glavna zgrada bolnice do daljnjeg je rezervna varijanta u slučaju eskalacije epidemije - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Zagreb, 190320.
Vojska pomaze podizati sator u bolnickom krugu nove bolnice KB Dubrava.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

U KB-u Dubrava, dakle, osigurano je 300 postelja za moguće bolesnike koji će trebati respiratore, a u bolnici se za tu namjenu pripremaju objekt A, aneks, objekt B i podrum, a objekt C bit će rezervna varijanta. Radovi su, rekao je Beroš, počeli, sada se nabavlja oprema i mobilizira osoblje.

Slični primarni centri, dodao je Beroš, uspostavit će se i u Rijeci, Splitu i Osijeku, sukladno daljnjem razvoju epidemiološke situacije, a pripremne radnje u najvećem su dijelu završene.

Zagreb, 190320.
KB Dubrava.
Pocelo je postavljanje satora ispred bolnice Dubrava.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

- U sklopu primarnog centra u KB-u Dubrava u dijelu koji zadovoljava specifične potrebe MORH će u skladu s epidemiološkom situacijom pružiti pomoć Ministarstvu zdravstva osiguranjem dodanih prostornih kapaciteta za zbrinjavanje pacijenata postavljanjem samoodrživog ekspedicijskog kampa i potrebnih kapaciteta šatora tipa Alaska na području bolnice - dodao je ministar zdravstva, a potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izvijestio je da vojska s radovima počinje odmah, da će se raditi u tri smjene te će sve biti podignuto za dva dana.

Radove postavljanja ekspedicijskog kampa i šatora obišao je i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

Zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fuzul pojasnio je o kakvoj vrsti kampa se radi istaknuvši: „Ovdje je u planu podignuti kamp kao smještajnu jedinicu, a trenutno u ovoj fazi, smještajna jedinica ima kapacitet za više od 200 ljudi. Kamp je inače samoodrživ, ali smo u dogovoru s Ministarstvom zdravstva odlučili da ćemo za sada razviti samo smještajne jedinice“.

General Fuzul ističe kako su pripadnici Zapovjedništva za potporu formirani u četiri tima: „U mogućnosti smo raditi i tri smjene. U svakom timu je 10 do 15 pripadnika, što je optimalan broj vojnika potrebnih da bismo podigli ovakvu jednu instalaciju“.

Pukovnik Milan Slavica pojašnjava kako je cilj postaviti kamp do subote: “Trenutno je ovdje 30 ljudi, a snage će rasti u skladu s razvojem situacije”.

Naime, samoodrživi ekspedicijski kamp služi za smještaj postrojbe veličine oko 300 vojnika, primarno u inicijalnoj fazi ratnih, ali i mirnodopskih misija/operacija u ekstremnim uvjetima. Radi se o samoodrživom šatorskom kampu za ekstremne uvjete koji služi u primjeni u terenskim uvjetima, ali je namijenjen i za civilnu uporabu u slučaju humanitarnih katastrofa.

Zagreb, 190320.
KB Dubrava.
Pocelo je postavljanje satora ispred bolnice Dubrava.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Vlada je donijela i odluku o izradi digitalne platforme koja će objedinjavati sve podatke o pacijentima i mogućim zaraženima koronavirusom između Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, lokalnih zavoda, Državnog inspektorata, MUP-a i HZZO-a.

- Izradom digitalne platforme omogućit će se nadležnim tijelima kvalitetnija identifikacija i trijaža s izraženim simptomima zaraznih bolesti te osoba kod kojih simptomi još nisu izraženi, a bili su izloženi riziku zaraze - rekao je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:55