OBUSTAVLJEN ZRAČNI PROMET

FOTO, VIDEO: Vulkanski oblak stigao do Hrvatske, otkazani svi letovi Croatia Airlinesa

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 17.04.2010. u 08:37

Poteškoće u zračnom prometu zbog vulkanskog pepela s Islanda nastavit će se još najmanje iduća 24 sata, objavila je agencija za kontrolu zračnog prometa Eurocontrol

ZAGREB - Dio oblaka s vulkanskom prašinom iz sjeverne, sjeverozapadne i srednje Europe jutros oko osam sati stigao je do sjevera Hrvatske. Prema posljednjim podacima iz Državnog hidrometeorološkog zavoda , oblaci će nastaviti put juga te će do 14 sati vjerojatno stići do sjevera Dalmacije.

Croatia Airlines priopćio je kako su otkazani gotovo svi letovi našeg nacionalnog avioprijevoznika do 14 sati, a kompanija je bila prisiljena otkazati i sve današnje poslijepodnevne i večernje letove.

Noćas je u dva sata zatvoren zračni promet nad sjevernom Hrvatskom, odnosno zatvorena je Zračna luka u Zagrebu, a od jutros u 8 sati proglašena je zabrana slijetanja i polijetanja zrakoplova i nad sjevernim Jadranom te su zatvorene zračne luke Pula, Rijeka, Zadar i Lošinj.

Nakon najnovije analize meteoroloških podataka, koji pokazuju da se oblak vulkanskog pepela nije dalje širio, u 13 sati donesena je odluka da se još uvijek do daljnjega ne zatvaraju zračne luke Split, Brač i Dubrovnik, javlja HRT.

Popis otkazanih letova iz zračne luke Pleso

Willkommen na aerodrom: Ovdje sada lete samo vrane

Drobnjak: Idem autom u Belgiju zbog pregovora

Reporterka Jutarnjeg u Belfastu: O ne, ne želim sama rođendan slaviti

Užas, umjesto 3, moram putovati 15 sati do kuće

INFOGRAFIKA: Pogledajte kretanje oblaka pepela

WHO upozorava: Vulkanski pepeo može biti vrlo opasan po zdravlje!

Oblaci vulkanske prašine su raspršeni i oku nevidljivi, a nalaze se iznad središnje Hrvatske, zapadne Slavonije, Gorskog kotara te Istre. Očekuje se da će tijekom dana oblaci nastaviti put prema istoku i jugu Europe te će u večernjim satima vjerojatno pokriti veći dio Hrvatske uz iznimku južnih krajeva (Makarska, otok Brač).

Prema informacijama iz DHMZ-a, do 2 h u noći na nedjelju raspršeni oblaci vulkanske prašine u potpunosti će prekriti Hrvatsku. I dalje nema spoznaja o koncentraciji čestica u tim oblacima.

Oblak pepela nalazi se na visini između 6000 i 9000 metara i nije vidljiv sa Zemlje. Manje količine pepela pale su na sjever Škotske i Norvešku, no dužnosnici su rekli da ne predstavljaju opasnost po zdravlje.

Potpuno ili djelomice zatvoreni su zračni prostori iznad Njemačke, Austrije, Poljske i Češke, uz ranije zatvorene zračne luke u Irskoj, Velikoj Britaniji, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Norveškoj, Nizozemskoj, Francuskoj i Belgiji, a zbog vulkanskog pepela i Slovenija je u subotu u 6 sati u cijelosti zatvorila svoj zračni prostor.

Prema nekim procjenama, vulkan će avioprijevoznike koštati najmanje 200 milijuna dolara dnevno.

Europska komisija pozvala je putnike da iskoriste prava i zatraže naknadu. Prema europskim propisima putnici u slučajevima otkazivanja ili kašnjenja leta imaju, naime, pravo na piće, hranu, smještaj, novčanu naknadu ili im se treba omogućiti prijevoz nekom drugom rutom ili drugim prijevoznim sredstvima.

To se, međutim, odnosi isključivo na europske prijevoznike, jer američke kompanije prema američkom zakonu nisu obavezne činiti isto. Međutim, i kad je riječ o europskim propisima, napomenuo je direktor dubrovačkog aerodroma Roko Tolić, ukoliko putnik "nije započeo putovanje“ nema ni pravo na spomenutu naknadu zbog otkazivanja ili kašnjenja leta.

Dubrovnik: Letovi stornirani, nema većih skupina putnika na čekanju

Zbog oblaka vulkanske prašine iznad Europe dio letova storniran je i za Zračnu luku Dubrovnik u Čilipima. Otkazani su letovi za Oslo, Helsinki, Pariz, Frankfurt, London… No, kako doznajemo jutros od direktora Zračne luke Roka Tolića većih skupina putnika nema koji bi eventualno zatražili smještaj ili naknadu zbog otkazivanja letova. Putnicima se svakako preporuča da kontaktiraju svog prijevoznika ili putničku agenciju gdje su kupili kartu. (K.C./Dubrovački vjesnik)

Izdvajamo