OPASNO VRIJEME

FOTO, VIDEO: ZIMA SE VRATILA U SVIBNJU Dijelovi zemlje se probudili u minusima, snijega ima i u Dalmaciji, za velik dio Hrvatske upaljen je meteoalarm

 
Snijeg 6.5.2019.
 Filip Radan, Jozo Bušić / screenshot Youtube Dalmacija danas, Facebook Crometeo

Hrvatsku danas očekuje pretežno oblačno vrijeme uz mjestimičnu kišu, a u gorskim predjelima susnježicu i snijeg i to uglavnom u prvom dijelu dana, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Jutros su u nekim dijelovima zemlje izmjerene prave zimske temperature. Prema podacima DHMZ-a, jutros je u 8 sati na Zavižanu izmjereno minus pet stupnjeva. Na Biokovu je jutros bilo minus jedan stupanj Celzijev, a slično je izmjereno i na Medvednici.

Na Sljemenu i na Platku u zaleđu Rijeke ima i snijega, kao i na Zavižanu.

Snijeg je jučer padao i na Učki, a zabijelio je i dio Like. Dalmacija danas javlja da je noćas bilo snijega na cesti od Knina do Gračaca, što je stvaralo probleme i u prometu.

Snijega ima i u dijelovima Dalmacije. Pada na Dinari, Kamešnici i Biokovu, javlja Dalmacija danas.

U Dalmaciji će danas biti lokalnih pljuskova s grmljavinom. Poslijepodne se očekuje postupno smirivanje i razvedravanje sa zapada.

Vjetar na kopnu bit će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni, u Slavoniji zapadni i sjeverozapadni. Na većem dijelu Jadrana će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim, a još prijepodne i orkanskim udarima. Na jugu Dalmacije puhat će umjeren jugozapadnjak i zapadnjak.

Meteorolozi su za danas za područje Velebitskog kanala izdali i crveni meteoalarm zbog jake i vrlo jake, tijekom jutra mjestimice i olujne bure. Najjači udari vjetra bit će 35-70 čvorova (65-130 km/h). Narančasti meteoalarm, koji signalizira opasno vrijeme, izdan je za riječku regiju, Kvarner i Kvarnerić te za sjeverni dio Dalmacije, dok je žuto upozorenje zbog potencijalno opasnog vremena izdano za zapadnu obalu Istre, splitsku i kninsku regiju, srednju i južnu Dalmaciju te za zagrebačku i osječku regiju.

Upozorenja zbog opasnog vremena danas nema jedino za zagrebačku i gospićku regiju.

DHMZ screenshot
Crveni meteoalarm za 6.5.2019.

Najviša dnevna temperatura zraka u većem dijelu unutrašnjosti bit će između 6 i 11, na Jadranu od 12 do 16 Celzijevih stupnjeva.

Sutra bi ipak trebalo doći do smirivanja vremena, javlja DHMZ pa će tako u većini zemlje biti djelomice ili pretežno sunčano. Ujutro je mjestimice u unutrašnjosti moguć slab mraz, uglavnom u gorju. Vjetar u Slavoniji, Baranji i Srijemu te na većem dijelu Jadrana povremeno umjeren sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će od 3 do 6, u gorskim predjelima od -2 do 1, a na Jadranu od 7 do 11 °C. Najviša dnevna temperatura uglavnom će biti između 15 i 20 °C.

HAK: Oprez, mokri i skliski kolnici!

U većem dijelu zemlje kolnici su mokri i skliski, u Gorskom kotaru i Lici pada susnježica i snijeg pa Hrvatski autoklub (HAK) upozorava u ponedjeljak vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar), Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački, Paški most.

Zbog olujnog vjetra zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle na Krčkom mostu, DC1 Borje-Klapavica te dodatno i za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom na Jadranskoj magistrali između Bakra i Senja, autocesti A7 čvor Draga-čvor Šmrika, te lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica.

Zbog pojačanog prometa teretnih vozila na autocesti A3 Bregana-Lipovac pred graničnim prijelazom Bregana u smjeru Slovenije kolona je oko 4 kilometra.

Zbog jakog vjetra u prekidu su pojedine linije na riječkom i splitskom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:45