MARLJIVI VOJNICI

FOTO: VOJNICI BOJAJU STRAŽARSKE KUĆICE NA ZGRADI VLADE 'Obilježavamo 28 godina Hrvatske vojske, u nedjelju će ovdje biti svečanost'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Diljem Hrvatske od sutra do ponedjeljka svečanim programom bit će obilježena 28. obljetnica formiranja Oružanih snaga RH, a upravo je to, kako je rekao ministar obrane Damir Krstičević, razlog zašto su se ispred Banskih dvora mogla vidjeti dva vojnika u uniformi kako bojaju stražarske kućice.

Nesvakidašnji prizor ministar je opravdao činjenicom da će se u sklopu tog programa u nedjelju u 13 sati održati i ceremonija Velika smjena straže, a u 13.15 sati vojno-akrobatska vježba Počasno-zaštitne bojne, ispred crkve Svetog Marka.

- Znate da obilježavamo 28. godina hrvatske vojske, vojska je prije 28 godina bila postrojena u Kranjčevićevoj. U nedjelju će ovdje biti svečanost koju smo vratili, a to je velika smjena straže, to je već treća godina da se to događa, jasno da se pripremamo i da to bude na dostojanstven način - odgovorio je Krstičević.

A na novinarsko pitanje da su dosad kućice bojali građevinski radnici, ministar je ponovio da je to sve u funkciji pomoći i da bude dostojanstveno.

Svečano obilježavanje 28. obljetnice vojske počet će u petak od 10 sati i to Danom otvorenih vrata u vojarnama u Vinkovcima, Đakovu, Kninu, Sinju i Varaždinu. U subotu će se od 10 do 19 sati održati taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Hrvatske vojske u Vukovaru, Našicama, Bjelovaru, Petrinji, Gospiću i Benkovcu, a Dan otvorenih vrata Hrvatske ratne mornarice održat će se u Splitu, Puli i Pločama, od 9 do 20 sati.

Tijekom cijelog vikenda na Jarunu će građani imati priliku pogledati izložbu naoružanja i opreme vojske, a u subotu i pokaznu vježbu te izložbu Vojnog muzeja. Za građane će biti organizirana podjela vojničkog graha, a od 15 do 18 sati vojnici će pripremati pokaznu vježbu MINEX, a od 18 do 21 sat održat će se generalna proba programa čije je održavanje planirano u nedjelju. U nedjelju će se tijekom prijepodneva položiti vijenci i zapaliti svijeće na grobu Franje Tuđmana, te preminulih ministara obrane i načelnika Glavnog stožera OSRH. Misa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu održat će se u 10.30 sati u Crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu.

U središtu Zagreba program će započeti koncertom Orkestra Hrvatske vojske koji će se održati na Zrinjevcu u 12 sati te na Trgu P. Preradovića u 12.45 sati. Slijedi smjena straže a nakon toga, od 14 sati na Trgu bana Josipa Jelačića Počasno-zaštitna bojna održat će prikaz ceremonijalnih radnji, a Orkestar Hrvatske vojske održat će prigodni koncert.

Program Hrvatske vojske na Jarunu započet će u nedjelju u 18.30 sati. U programu je ispaljivanje počasnih plotuna, padobranski skokovi, vojno-akrobatski program Počasno-zaštitne bojne, pokazna vježba Hrvatske vojske te letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

U ponedjeljak će se u kompleksu MORH-a u 12.30 sati održati svečanost imenovanja Trga hrvatske vojske i Prilaza zbora narodne garde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:53