RAZGOVOR U NADBISKUPSKOM DVORU

FOTO: VUČIĆ SE SASTAO S BOZANIĆEM, NA KAPTOLU S NJIMA BILA I PREDSJEDNICA Kardinal srpskog predsjednika primio u nekadašnjoj Stepinčevoj radnoj sobi

 
 Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u ponedjeljak navečer na Kaptolu sa zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem, a s njima u društvu bila je i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, objavio je Vučićev ured.

Bozanić je, kako navode u Vučićevom uredu, pozdravio 'hrabar iskorak u poboljšanju srpsko-hrvatskih odnosa, koji su danas zajеdno napravili prеdsjеdnik Vučić i prеdsjеdnica Grabar Kitarović'.

- Prеdsjеdnik Vučić jе rеkao da Katolička crkva u Hrvatskoj možе puno pomoći u zbližavanju dva naroda i dviju zеmalja i da sе nada da ćе sе u budućnosti višе govoriti o onomе što nas spaja, a nе o onomе što nas razdvaja, navodi se u priopćenju iz Vučićeva ureda.

- Kardinal Bozanić jе rеkao da su odnosi Srbijе i Hrvatskе ključni za ovaj dio Europе i da podržava svaku vrstu dijaloga koji tе odnosе možе poboljšati, zaključuje se u priopćenju.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Naknadno je priopćenje s fotografijama objavio i Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije. Na fotografijama je vidljivo da je sastanak održan u nekadašnjoj radnoj sobi blaženog kardinala Alojzija Stepinca, čija je kanonizacija predmet prijepora između Katoličke i Srpske pravoslavne crkve. Također, na fotografijama je vidljivo da su uzvanici na sastanku sjedili za stolom ispod velikog Stepinčevog portreta.

No, ni u jednom od dvaju priopćenja ne spominje se je li među temama razgovora bila i Stepinčeva kanonizacija, iako je sam Vučić tijekom zajedničke konferencije nakon sastanka s predsjednicom Grabar Kitarović neizravno najavio da će o tome biti razgovora.

- Pitanje kardinala Stepinca, kao i logora Jasenovac strahovito je bolno za cijeli srpski narod. Na susret s kardinalom Bozanićem idem u dobroj vjeri s dobrom namjerom da uspostavimo bolje odnose. Kardinal Bozanić može pridonijeti boljem odnosima s pravoslavcima u Hrvatskoj - rekao je ranije Vučić dodajući da su hrvatska i srpska stajališta o kardinalu 'potpuno oprečna'.

U priopćenju Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije otkrivaju da je sastanak u Nadbiskupskom dvoru trajao 40 minuta.

- U dužem, (četrdesetominutnom), otvorenom razgovoru razmotrena su pitanja koja se tiču odnosa vjernika Katoličke Crkve i Srpske Pravoslavne Crkve, kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji, stoji u priopćenju.

- Isto tako, dana je podrška da se dogovorom rješavaju otvorena pitanja između Republike Hrvatske i Republike Srbije kako bi se što više učvršćivali dobrosusjedski odnosi i stabilan mir među dvjema državama, zaključuje se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:43