STIGLI PREMIJER I PREDSJEDNICA

FOTO: VUKOVARCI OBILJEŽAVAJU BLAGDAN SVOG ZAŠTITNIKA I DAN GRADA Državni vrh položio vijence na Memorijalnom groblju

 
 Emica Elvedji / CROPIX

Vukovarci u petak proslavljaju blagdan svoga zaštitnika sv. Filipa i Jakova i Dan grada, a obilježavanje je počelo odavanjem počasti poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u obrani Vukovara od velikosrpske agresije 1991. godine, te polaganjem vijenaca najvišega državnog i drugih izaslanstava na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Balić.

Počast ubijenima i stradalima u obrani Vukovara polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odalo je i izaslanstvo grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom, Vukovarsko-srijemske županije na čelu s županom Božom Galićem, supredsjedatelj Doma naroda parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović te druga izaslanstva.

U Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova bit će služena sveta misa, a potom će se u sklopu franjevačkog samostana koji s tom crkvom čin jedinstvenu cjelinu svečano otvoriti Franjevački muzej Vukovar koji je obnovljen i uređen kroz projekt Integracije kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu grada Vukovara.

U Hrvatskom domu održat će se svečana sjednica Gradskog vijeća kojoj će nazočiti predsjednica Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Plenković i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Balić. Tom prigodom će ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije Tomislav Petric uručiti ugovore korisnicima o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu "Poziva za razvoj poduzetništva grada Vukovara" koji je pokrenut kao dio "Programa za integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima".

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Vukovaru se nalazi i velik broj ministara.

Tijekom boravka u Vukovaru predviđeno je da se predsjednik Vlade sastane i s predstavnicima Luke Vukovar, na čelu s direktorom Luke Marijanom Kuprešakom, te obiđe Luku Vukovar, a potom će obići i Studentski dom "Leopold" te Muzej vučedolske kulture. Nakon toga, premijer Plenković će obići rekonstrukciju građevine Vodotoranj Vukovar i Memorijalno spomen obilježje Domovinskog rata.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović susrest će se u Muzeju grada Vukovara s mladima i razgovarat na temu života u Vukovaru te potom s mladim poduzetnicima u vukovarskoj Poduzetničkoj zoni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:31