POSLJEDICE NEVREMENA

FOTO, ZAGREB: JAKI UDARI VJETRA SRUŠILI DIO ZGRADE PAROMLINA Prijeti urušavanje cijele zgrade!

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 11.11.2013. u 09:34

Tomislav Krišto / CROPIX

Građen je od 1906. do 1908. godine i smješten između Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i Glavnog željezničkog kolodvora

ZAGREB - Zbog olujnog vjetra jutros se srušio dio glavne zgrade staroga zagrebačkog Paromlina, a urušavanjem prijeti i ostatak tog jednog od najvažnijih zagrebačkih spomenika industrijske arhitekture, pa su na mjesto događaja upućene policijske i vatrogasne ekipe, kao i djelatnici gradskoga Ureda za upravljanje hitnim situacijama.

Iz tog ureda su priopćili kako su njihovi službenici na parkiralištu kod Paromlina gdje Zagrebparking, zbog opasnosti od nastavka urušavanja stare zgrade, uklanja vozila koja se nalaze u blizini, a policija osigurava parkirni prostor.

Zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama pozvao je sve građane koji su parkirali na parkiralištu Paromlin da dođu po svoje automobile, zbog opasnosti od daljnjeg urušavanja stare zgrade zagrebačkog Paromlina.

Zagrebački Paromlin jedan je od najvažnijih zagrebačkih spomenika industrijske arhitekture. Građen je od 1906. do 1908. godine i smješten između Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i Glavnog željezničkog kolodvora.

FOTO: KAOS ZBOG NEVREMENA Vjetar ruši stabla, pao prvi snijeg, orkanska bura zatvorila autoceste

U izgradnji tog industrijskog kompleksa s početka industrijalizacije sudjelovalo je više istaknutih arhitekata koji su djelovali u Zagrebu na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, poput Janka Jambrišaka, Gjure Carneluttija, Janka Holjca, arhitektonskih atelijera Hönigsberg & Deutsch, Štefan i Kalda, te inženjera Josipa Dubskoga.

Kraljevski povlašteni parni i umjetni mlin iznimno je vrijedan kompleks za proučavanje razvoja hrvatske arhitekture, odnosno razvoja novih konstruktivnih sustava i materijala, a riječ je o primjeni metalnih i armiranobetonskih konstrukcija.

Iako je metalna konstrukcija kakva je primijenjena pri njegovoj izgradnji početkom 20. stoljeća bila u uporabi tijekom cijeloga 19. stoljeća, armiranobetonska konstrukcija koju će izvesti glasoviti graditelj Josip Dubsky jedna od prvih primjena armiranog betona uopće.

Iz Ureda za upravljanje hitnim situacijama ističu kako su zbog olujnog nevremena koje je noćas zahvatilo Zagreb sve njihove dežurne ekipe na terenu. Javna vatrogasna postaja grada Zagreba tijekom noći i jutra odradila je oko 50 intervencija, a u tijeku je preko 40 intervencija.

Djelatnici poduzeća Zrinjevac pregledavaju i čiste javne zelene površine, a Ured za upravljanje u hitnim situacijama angažirao je ekipe Šumarije na čišćenju Sljemenske ceste koja je zatvorena zbog srušenog drveća. Na terenu su i ekipe Dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Iz ureda građane mole za oprez i strpljenje, te ih pozivaju da sve dojave upute na broj 112.

Izdvajamo