OPASNI VREMENSKI UVJETI

FOTO: ZBRAJA SE ŠTETA OD ORKANSKE BURE Splitske hitne službe nikada nisu dobile ovoliko poziva, evo i koliko je automobila stradalo

 
Scene iz Makarske i Splita tijekom olujne bure
 Ivo Ravlić / Vladimir Dugandžić / Božidar Vukičević / Hanza Media

Centar 112 Split je zbog orkanske bure na širem splitskom tijekom dvadeset sati zaprimio više od tisuću poziva, dok su vatrogasci oko 100 puta izlazili na teren uklanjajući stabla ili različite predmete s prometnica i vozila, a u Splitu je oštećeno dvadesetak automobila.

Dogradonačelnik Splita i načelnik splitskog Stožera Civilne zaštite Nino Vela izjavio je za Hinu da su zahvaljujući najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) o naglom zahlađenju i očekivanom jakom vjetru u stanje pripravnosti digli sve gradske hitne službe.

Na terenu su, osim policije i vatrogasaca, bile i komunalne gradske službe, a od petka u 18 sati kada je počela puhati jaka bura, pa sve do ranih popodnevnih sati u subotu vatrogasci su intervenirali sto puta od čega je polovica intervencija bila na uklanjanju stabala.

Zabilježeno je i 17 oštećenja vozila od stabala koji su pali po njima, 15 je intervencija bilo zbog odlomljenih limova, reklama i ograda, te desetak požara od čega njih tri na dimnjacima.

"Vatrogasci su uz gašenje požara pilili i uklanjali drveća, reklame i odlomljene limove, a zabilježeno je i jedno veće odvajanje pročelja u Tijardovićevoj ulici u kojoj će materijalna šteta sigurno biti veća. Gradske komunalne službe su odradile više od 300 intervencija od čega su radnici Cestara čak sto naloga odradili kako bi s cesta uklonili rasvjetne stupove, razne odrone i drveće. Bura je iskrivila i 30 prometnih znakova, ali i 120 komada različite druge opreme uz cestu", rekao je Hini dogradonačelnik Vela.

Osim toga je bilo i 60 intervencija na rasvjetnim i električnim stupovima, uklonjeno je 16 drvenih i jedan metalni stup koji su pali na cestu. Parkovi i nasadi su imali 40 intervencija uklanjanja stabala i dijelova reklama, Javna ustanova Park šuma Marjan je uklanjala brojna stabla unutar svog područja, posebno na stazi na kojoj će se u nedjelju održati polumaraton.

Puno je posla imala i Čistoća koja je sa svojih sedam ekipa pokupila otpad i odmah ga zatrpala na Karepovcu, dok se jutros prikupljeni otpad čuva u kamionima sve dok se vjetar ne smiri.

Velika šteta u Makarskoj

Olujna bura što je prošle noći i rano jutros puhala brzinom od 90-ak kilometara na sat i s orkanskim udarima i do 191 kilometar na sat pričinila je brojne štete u Makarskoj i na Makarskom primorju.

Polomljeno je nekoliko semafora u gradu, oštećena je prometna signalizacija u Makarskoj i na dijelu Jadranske magistrale prema Brelima, polomljeni su ili izvrnuti kontejneri na gradskim ulicama, a vjetar je uništio i dio ostale komunalne opreme.

Snažna bura čupala je stabla i dijelove krovova, u trgovačkom centru "Konzum" urušila panel zid, prevrnula nekoliko kioska, nosila svjetleće reklame, polomila i pokidala tende, manje štete pričinila je i u hotelskim kućama. od polomljenih grana stabala oštećeno je više automobila.

Gradski komunalni redari i vatrogasci su na terenu i uklanjaju posljedice orkanske bure te bilježe pričinjene štete.

Iz Gradskog centra Osejava upozoravaju građane da pri izlasku iz kuća budu oprezni zbog mogućeg pada crjepova s kuća, grana sa stabala te drugih predmeta što uslijed vjetra mogu pasti na gradska ulice i prometnice.

Ujedno, upozoravaju se vozači da na lokalnim prometnicama i na Jadranskoj magistrali ima polomljenih grana što ih vjetar donosi pa valja biti oprezan u prometu i zbog mogućih jačih bočnih udara vjetra.

Vatrogasci Makarske kao i ostalih dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja imali su protekle noći sedam intervencija na gašenju požara, doznaje se od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine.

Gorjelo je kod Drvenika, u Gradcu, kod Baške Vode na dva mjesta, u Topićima i Brelima dok je kod Podgore izgorjelo oko 6000 metara četvornih maslina i niskog raslinja. Najveći požar buknuo 15-ak minuta prije ponoći na gradskom predjelu Glavica u Makarskoj gdje je izgorjelo do 10000 metara četvornih borove šume i niskog raslinja, a vjetar je zaprijetio i Dječjem vrtiću Biokovsko zvonce kao i obližnjim zgradama iz kojih su stanari bili kratko evakuirani.

Zbog jakog vjetra na moru u i dalje su u prekidu trajektne linije Sumartin – Makarska i Sučuraj – Drvenik. Vjetar je u poslijepodnevnim satima oslabio i puše brzinom od pedesetak a na udare i do 80 kilometara na sat.

Policija zbog bure primila brojne dojave: Letjeli crijepovi, polomljena stabla, bilo i ozlijeđenih

Zbog jake bure koja od petka navečer puše u Dalmaciji, policija je primila brojne prijave građana o padu granja i drveća, padu ili nakrivljenju stupova za struju i oštećenju krovišta, a od pada kupa opeka i granja ozlijeđene su tri osobe, dok ih je desetak zatražilo liječničku pomoć zbog pada uzrokovanog jakim vjetrom, izvijestilo je u subotu Ministarstvo unutarnjih poslova.

Na dubrovačko-neretvanskom području policija je dobila više dojava o padu drveća, šest poziva zbog oštećenja vozila, na desetke dojava zbog pada stupova električne energije ili telefona.

Primljeno je i više dojava o padu kupa crijepova s krovova u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika i olovnih ploča s Katedrale, a zbog pada kupa i granja ozlijeđene su dvije osobe. Prema dojavama koje je dobila policija, bura je lomila i reklamne panoe te plastične stupiće po cestama.

Na području Dubrovačko-neretvanske Policijske uprave prijavljeno je pet požara i svi su ugašeni. Gorjelo je između Lumbarde i Korčule na predjelu Donje blato te na predjelu Kune konavoske i mjesta Glušci kod Metkovića, a zabilježeni su i požari barake u Pločama i potkrovlja u dubrovačkoj gradskoj jezgri.

Na području PU splitsko-dalmatinske uočena su na nekoliko mjesta oštećenja krovišta koje prijete građanima. U Omišu su uočena oštećenja na tvornici odjeće, u Splitu na Domu mladih, na trgovačkom centru, te na zgradama u Mosećkoj ulici, kao i na zgradama porezne uprave HZMO-a. U Kaštel Lukšiću oštećenje je uočeno na zgradi porezne uprave, a u Kaštel Sućurac na DVD-u.

Primljene su također dojave o srušenim stablima, odvajanju ograda, oštećenju vozila na koja su pala stabla, padu dimnjaka, prevrtanju kontejnera, a dojavljeno je i da je jedna osoba zadobila ozljedu glave uslijed pada opeke s krova u mjestu Dugi rat dok je desetak građana zatražilo liječničku pomoć jer su prilikom pada na tlo uzrokovanog jakim vjetrom zadobili ozlijede.

U posljednja 24 sata Županijski centar 112 Split zaprimio je 1325 poziva, naveo je večeras MUP na svojim internetskim stranicama. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:37