JUTARNJI NA MISTERIOZNOM IMANJU NA BRIJUNIMA

FOTOEKSKLUZIV Prve fotografije otoka Galije na koji je Tito tjerao Jovanku kad je bio bijesan

Josip Broz obišao ju je samo jednom i nikad se u nju više nije vratio. Kažu, nije mu se ni najmanje svidjela i radije je boravio u omiljenoj Vangi. Zato je, iako je građena kao poklon Titu, ova vila na brijunskom otočiću Galija danas poznatija kao Jovankina kuća.

Jovanka Broz u nju je odlazila kada bi željela biti sama, daleko od ljudi i Josipa Broza. Po Brijunima se i danas prepričava šala kako ju je Tito na Galiju tjerao kad bi se posvađali i kad je nije želio vidjeti. Ili u drugim slučajevima - kad ona nije željela gledati njega. Na Galiji je Jovanka navodno provela sveukupno dva ili tri tjedna.

Nikoga osim galebova

Vila je građena 1978., završena je u studenome, a Tito ju je prvi i posljednji put obišao početkom 1979. godine. Kuća ga se nije dojmila, ali te je godine ionako na Brijunima boravio posljednji put. Na otočju je te godine proveo ukupno četiri mjeseca, a od toga samo jedan dan na “svojoj” Vangi. S Brijuna je otišao 29. kolovoza i više se nikad nije vratio. Kao ni Jovanka.

Galija je otočić od Vange udaljen samo kilometar i pol, i ima samo četiri hektara. Brodovi pristaju na jedinom betonskom molu uz koji je šljunčana plaža. Na otoku, osim brojnih galebova, nema žive duše. Uz plažu je instaliran tuš, na otoku ima i pitke vode i struje. Vila Galija je smještena u unutrašnjosti, u dubokoj hladovini gustog raslinja. Do nje kroz umjetno prokrčeni prolaz vodi 150 metara dug popločeni puteljak. Kuća je površine 110 četvornih metara, ima tri spavaće sobe, dnevni boravak i blagovaonicu, kuhinju i kupaonicu.

S unutarnje strane pod lišćem dvaju glomaznih stabala trešnje nalazi se terasa s pogledom na malu plantažu mandarina.

Pokloni za djecu

S obzirom na hladnu zimu i buru, kažu nam, ove će godine mandarine roditi malo slabije, ali bit će dovoljno za nekoliko desetaka sanduka. Njih djelatnici šalju po adresama koje dobiju od Vlade. Često su to pokloni za djecu u domovima ili bolnicama.

Muke sobarica

Na otoku, osim galebova, nema životinja, a sobarice koje jednom tjedno očiste vilu, muku muče s paucima i gušterima. Tlocrt vile odgovara kažunu, istarskoj kamenoj poljskoj kući, a mnoge prostorije i dijelovi namještaja prate tu ideju šesterokuta. Tako je projektirana i središnja prostorija - dnevni boravak kojim dominira kamin s drvenim gredama koje ga spajaju sa stropom. Vila nije luksuzno opremljena, ali je čista i redovito održavana. Dio namještaja je još iz 80-ih godina, ali dio je ipak morao biti zamijenjen, kao i kućanski aparati. U novom hladnjaku koji radi, ali je uglavnom prazan, uvijek je jedna čaša vode, otkriva nam naš vodič, tako da djelatnici koji vilu dolaze obići ili spremiti uvijek imaju osvježenje od vrućine.

Vila je danas u vlasništvu Agencije za upravljanje državnom imovinom, koja odobrava zahtjeve za njeno korištenje, a može ju se unajmiti po cijeni od 2000 kuna za jednu noć. Iznos je možda papren, ali kako zapravo odrediti cijenu za privatni otočić koji gost dobije gratis s ovom kućom, pita nas vodič.

Iako je Tito na Brijunima ugostio 90 predsjednika iz 60 zemalja, nitko od njih nije boravio na Galiji jer je sagrađena pred sam kraj njegova života. I danas se priča kako je krajem 80-ih gradonačelnik jednoga talijanskoga grada za mjesec dana ljetovanja na Galiji platio 90.000 tadašnjih njemačkih maraka. Prema nekim informacijama, on je i posljednji gost Galije, iako u Agenciji priznaju da vilu ipak povremeno iznajme.

Na Brijunima su se odmarali političari, ali i filmske zvijezde

Brijunsko otočje, bez obzira na zapuštenu infrastrukturu, bilo je i ostalo sinonim za glamur. Još početkom 20. stoljeća ondje su se odmarali austrijski nadvojvoda Franjo Ferdinand, slikar Gustav Klimt, kompozitor Richard Strauss, književnici George Bernard Shaw i Thomas Mann. No, pravi procvat otočje je doživjelo 50-ih godina, u Titovo vrijeme. Statistika kaže da je Josip Broz na Brijunima ugostio 90 predsjednika iz 60 zemalja.

Osim što je s Nasserom i Nehruom potpisao Brijunsku deklaraciju, ugostio je de Gaullea, Brandta, Brežnjeva, Churchilla, Hruščova, Sadata, Sadama Huseina, kubanskog predsjednika Fidela Castra... Bili su tu i Sophia Loren, Richard Burton, ali i Angelina Jolie.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:45