'ZA HRVATSKU, KAO TIGAR'

FOTOGALERIJA: 182 HRVATSKA VOJNIKA KRENULA PUT LITVE U MISIJU NATO-a Ispraćeni su ratnim pozdravom proslavljenih 'Tigrova'

 
 Damir Krajac / HANZA MEDIA

"Za Hrvatsku, kao Tigar". Tim su ratnim pozdravom proslavljenih "Tigrova", prve gardijske brigade iz Domovinskog rata, pripadnici prvog hrvatskog kontingenta, njih 182, koji su u petak iz Vojarne "Pukovnik Predrag Matanović" krenuli put Litve, pozdravili svoje kolege, prijatelje, goste, a posebice članove obitelji koji su ih došli ispratiti. Naime, slijedećih sedam mjeseci pripadnici ove ojačane satnije sudjelovat će u NATO aktivnosti 'Ojačane prisutnosti (eFP – enhancend Forward Presence)' u Republici Litvi u okviru borbene skupine pod vodstvom Savezne Republike Njemačke. Pored Oružanih snaga RH u borbenoj skupini pod njemačkim vodstvom sudjeluju i oružane snage Nizozemske, Norveške, Belgije, Luksemburga, Francuske i Litve.

Prvi hrvatski kontingent (1. HRVCON-a eFPBG-DEU) uglavnom čine pripoadnici Meheanizirane satnije iz sastava 1. mehanizirane bojne Tigrovi, Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Opremljeni su odorama, kacigama, naoružanjem i ostalom opremom hrvatske proizvodnje. Sa satnijom će u Litvu svi potrebni logistički elementi, te 14 borbenih vozila Patria. Zapovjednik 1. ojačane satnije, koja nosi ime po legendarnom pripadniku Tigrova Damiru Tomljanoviću Gavranu, je satnik Marko Krpan, a njegov zamjenik je natporučnik Vedran Mandić. S obzirom da je satnik Krpan već otputova u Litvu kao prethodnica, njegov zamjenik natporučnik Mandić primio je od članova udruge veterana Tigrova prigodan dar, fotografiju i životopis na hrvatskom i engleskom jeziku poginulog borca Tigrova Damira Tomljanovića Gavrana, čije ime nosi ova hrvatska postrojba.

Hrvatski kontingent u Republici Litvi bit će angažiran sedam mjeseci, a smješten će biti na vojnom poligonu 110 kilometara sjeveroistočno od Vilinusa, litvanskog glavnog grada. Hrvatskim vojnicima dobrodošlicu u Litvu zaželio je Donatas Žiugzda iz litvanskog veleposlanstva, zahvaljujući na solidarnosti i potpori. Njemački vojni izaslanik pukovnik Janus Kaschta, hrvatske vojnike pozdravio je na odličnom hrvatskom ističući da će u Litvi djelovati u partnerskoj državi i po prijateljskom poslu. Nakon što je hrvatski kontingent pozdravio general zbor Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, koji je istaknuo kako Hrvatska sudjelovanjem u ovoj misiji potvrđuje da je pouzdan partner NATO saveza, hrvatske vojnike na odlasku u Litvu pozdravio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

- Očekujem od vas da tijekom boravka u Litvi budete istinski predstavnici domovine Hrvatske i pobjedničke hrvatske vojske, te da nam se dogodine sigurno vratite kući. Sigurnost vaša i sigurnost vaših kolega neka vam bude na prvom mjestu i nikada nemojte ispustiti iz vida kako u odori HV-a ne predstavljate samo sebe nego i RH kao i vrijednosti NATO saveza, rekao je ministar Krstičević. Naglasio je kako će pripadnici hrvatskog kontingenta u Litvi sudjelovati u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao NATO aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potporu jačanju sigurnosti Saveza i njezinih članova, prvenstveno kroz zajednička uvježbavanja i povećanje interoperabilnosti među saveznicama. Sudjelovanjem u ovoj aktivnosti članovi NATO saveza dokazuju jedinstvo, sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta granica.

- Svjesni smo da sigurnost Hrvatske ne branimo samo na hrvatskim granicama, nego na mjestima gdje ugroza nastaje. Učeći od najboljih doprinosite razvoju vlastitih sposobnosti, zaključio je ministar Krstičević.

Inače, koncept ojačane prisutnosti provodi se kroz razmještanje četiri borbene skupine savezničkih snaga u Litvi, Latviji, Estoniji i Poljskoj. Hrvatska jedna od rijetkih država koje sudjeluju u dvije borbene skupine aktivnosti ojačane prisutnosti, U Litvi i Poljskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 23:48