BITKA NA BUKOVCU

FOTOGALERIJA: DELOŽACIJA OPET ODGOĐENA Pogledajte kako su aktivisti ponovno obranili kuću obitelji Cvjetković

Informaciju da policija nije u mogućnosti izvršiti svoju zadaću potvrdio je odvjetnik Kobaš
 Facebook

ZAGREB - Deložacija obitelji Cvjetković iz njihove kuće na Bukovcu, koja je prema informacijama Živog zida navodno trebala biti provedena u utorak ujutro nije se dogodila, ali se pred tom kućom okupilo stotinjak građana koji su ispred nje podignuli barikadu.

Član obitelji Tomislav Cvjetković izjavio je Hini da je preko predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora Ivana Zvonimira Čička doznao da danas neće biti deložacije. Dodao je da namjeravaju braniti kuću jer imaju pravo na dom. Čelnik Živog zida Ivan Sinčić izjavio je novinarima da ispred kuće namjeravaju ostati do daljnjeg, ali misli da danas neće biti pokušaja deložacije.

Živi zid ranije je objavio preko facebooka da imaju saznanja da se rano ujutro sprema nasilna deložacija obitelji Cvjetković pa je pozvao građane da se okupe na Bukovcu i pruže otpor jer je "obrana te obitelji izuzetno bitna u ratu za ustavno pravo na dom".

U medijima su se u međuvremenu pojavile informacije da je policija navodno odbila izvršiti zadaću, dok je Živi zid objavio da policija nije došla na Bukovac jer joj se pokvario akumulator na bageru, pa traže novi bager za rušenje barikade.

Policija nije željela komentirati te navode, dok je glasnogovornica zagrebačkog Općinskog građanskog suda, koji je nadležan za taj slučaj, rekla da se prema zaključku suda deložacija može provesti od 16. ožujka pa nadalje ovisno o uvjetima za provedbu ovrhe.

U dvorištu pred kućom, na kojoj su istaknuti natpisi "Krik za pravdu", "čl. 34 Ustava RH Dom je nepovrediv" i "Stop tajnim deložacijama" danima dežuraju prijatelji i susjedi obitelji te članovi Živog zida koji im pružaju potporu. Nakon poziva Živog zida njihov broj je porastao, a oko okućnice su postavljene barikade.

Općinski građanski sud u petak je kao netočne odbacio navode obitelji Cvjetković koja tvrdi da su žrtve pravnog nasilja jer im zbog nepostojećeg duga prijeti deložacija iz kuće na Bukovcu.

Navodeći kako je pravomoćnom sudskom presudom utvrđeno da dug obitelji Cvjetković postoji, sud napominje da je prema Zakonu o sudovima svatko u Hrvatskoj dužan poštivati pravomoćnu i ovršnu, odnosno izvršnu sudsku odluku i njoj se pokoriti.

Cvjetković je, navodi sud, podnio tužbu protiv Croatia banke radi proglašenja ovrhe nedopuštenom, te je financijskim vještačenjem sudski vještak utvrdio da je nepodmireni dug krajem ožujka 1999. iznosio 497.212 kuna, a u veljači 2009. godine 1.270.487 kuna.

Presudu, kojom je odbijen tužbeni zahtjev Tomislava Cvjetkovića i prihvaćen nalaz vještaka po kojem je zadnja uplata obavljena u ožujku 1999. odnosno prije pokretanja ovršnog postupka, potvrdio je Županijski sud u listopadu 2012., izvijestio je sud.

Sud je tada naveo da pravomoćno nije dovršen parnični postupak, koji se vodi radi utvrđenja ništavosti ugovora o kreditu, u kojem je sudski vještak utvrdio da je dug preplaćen.

Odvjetnik obitelji Vladimir Gredelj ranije je izjavio da pravomoćna presuda nije bitna jer, kako je dodao, pravo na zaštitu doma nije pravno nego činjenično pitanje. "Sutkinja koja vodi predmet nije kompetentna za taj slučaj jer ne razumije materiju temeljnih prava i sloboda građana koji imaju pravo na poštivanje svoga doma", rekao je odvjetnik.

Njegov odvjetnički ured danas je priopćio da Općinski građanski sud 13. ožujka odbio prigovor djece ovršenika da se ovrha proglasi nedopuštenom, te je odbijen prijedlog za odgodom ovrhe kao neosnovan pa su protiv te odluke podnijeli žalbu Županijskom sudu.

"Smatramo i duboko smo uvjereni kako će Županijski sud u Zagrebu razmotriti našu žalbu, te ukinuti rješenje Općinskog građanskog suda u Zagrebu, obzirom je notorno kako se radi o kršenju temeljnih ljudskih prava zajamčenih Ustavom te Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda – prava na dom!", priopćio je Gredelj.

Općinski građanski sud Gredelj je pozvao da zastane s postupkom deložacije obitelji Cvjetković, kako bi se izbjegla moguća nastala šteta, a ujedno kako bi se spriječili mogući incidenti među građanima, a koji bi mogli dovesti do nesagledivih posljedica.

NOVO 09:30 >>> Danas neće biti deložacije obitelji Cvjetković. Informaciju da policija nije u mogućnosti izvršiti svoju zadaću potvrdio je i Ivan Kobaš, odvjetnik Borisa Žibrata, koji je na dražbi kupio spornu kuću deveteročlane obitelji, javlja RTL.

09:10 >>> Izgleda da ni ovaj puta od deložacije neće biti ništa. Prema riječima predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimira Čička, koji je također došao podržati obitelj Cvjetković, zagrebačka policija je odbila izvršiti zadatak, javlja RTL. Čičak tvrdi da se čuo s visokim izvorom u policiji koji mu je rekao kako su redarstvenici odbili izvršiti deložaciju. Odustao je i bagerist koji je trebao razrušiti barikade na ulazu u dvorište obitelji Cvjetković. Navodno je rekao da 'nema tih para da uzme taj posao'.

08:35 >>> Aktivisti Živog zida na svojoj su Facebook stranici objavili kako policija još nije stigla jer im se navodno pokvario akumulator na bageru kojeg će koristiti za rušenje barikada te su pozvali sve koji mogu da im se pridruže u obrani obitelji Cvjetković. - Interventne policije na Bukovcu još nema jer im se pokvario akumulator na bageru, pa traže novi bager za rušenje barikade. Svi koji možete doći osobno, dođite. Dobili smo malo vremena da nas se okupi još - stoji na FB-u Živog zida.

_____________________

ZAGREB - Za danas je ponovo najavljena deložacija obitelji Cvjetković na zagrebačkom Bukovcu. Nakon što je više puta bila odgađana, vjeruje se da će danas na temelju ovrhe zbog neplaćanja kredita Croatia banci obitelj Cvjetković opet pokušati izbaciti iz njihove kuće u Mogilskoj 5.

- Mi smo u ratu protiv pravosudnog sustava koji nema sluha za naše probleme, mi smo se morali organizirati. Živimo u nenormalnim uvjetima, mogu reći slobodno ratnim uvjetima, mi svoj dom ne damo jer imamo na to pravo. Samo tražimo priliku za pravično suđenje - rekla je Marija Cvjetković za HRT .

Na licu mjesta nalazi se stotinjak ljudi među kojima su i aktivisti Živog zida te članovi obitelji i prijatelji Cvjetkovića koji su pred kuću postavili barikade od građevinskog otpada, bodljikave žive, starih bačava i stabala.

Iako policija još nije došla, njezin je dolazak najavljen, a obitelj Cvjetković je dobila informaciju da policijska vozila ispred policijske postaje u Petrovoj ulici čekaju naredbu za pokret.

- Ni u jednom slučaju, nikada, baš nikada nije normalno i nije ljudski ljudima otimati jedini dom! Ovo u čemu smo prisiljeni živjeti nije vrijedno naziva "život"! Ovo je mrcvarenje! Nećemo stati s borbom, ma koliko marica poslali na nas! Nećemo stati, jer svaka vaša marica budi nove ljude! Mi ćemo sve glasnije vikati - Slobodna Hrvatska! - napisali su aktivisti Živog zida na svojoj Facebook stranici.

Također, najavljen je i prijenos uživo pokušaja deložacije na FB stranici Živog zida koji bi trebao započeti kada policija dođe.

- Uskoro kreće live stream s Bukovca. Budite spremni svjedočiti koliko daleko su spremni ići u obračunu s narodom - napisali su aktivisti.

Podsjetimo, zagrebački Općinski građanski sud u petak (20.3.) je kao netočne odbacio navode zagrebačke obitelji Cvjetković koja tvrdi da su žrtve pravnog nasilja jer im zbog nepostojećeg duga prijeti deložacija iz kuće na Bukovcu.

Sud je pritom kao netočne i suprotne pravomoćnoj sudskoj odluci nazvao medijske navode po kojima je sudski vještak donio nalaz i mišljenje da je dug Tomislava Cvjetkovića prema Croatia banci otplaćen u cijelosti, odnosno čak i preplaćen.

Cvjetković je, navodi sud, podnio tužbu protiv Croatia banke radi proglašenja ovrhe nedopuštenom, te je financijskim vještačenjem sudski vještak utvrdio da je nepodmireni dug krajem ožujka 1999. iznosio 497.212 kuna, a u veljači 2009. godine 1.270.487 kuna.

Presudu, kojom je odbijen tužbeni zahtjev Tomislava Cvjetkovića i prihvaćen nalaz vještaka po kojem je zadnja uplata obavljena u ožujku 1999. odnosno prije pokretanja ovršnog postupka, potvrdio je Županijski sud u listopadu 2012., izvijestio je sud.

Navodeći kako je tom pravomoćnom sudskom presudom utvrđeno da dug postoji, sud napominje da je prema Zakonu o sudovima svatko u Hrvatskoj dužan poštivati pravomoćnu i ovršnu, odnosno izvršnu sudsku odluku i njoj se pokoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:55