NOVI PROBLEM

FOTOGRAFIJA MINISTRA KULTURE U NOVOSTIMA Je li Hasanbegović pozirao s ustaškom kapom? Ministar: 'Ostavka? Zašto? Ovo je podvala'

Fotografija je svojedobno izašla u tjedniku Nezavisna Država Hrvatska, za koji je ministar pisao
 Damjan Tadić / EPH, Novosti screenshot

Aktualni ministar kulture Zlatko Hasanbegović osvanuo je na naslovnici tjednika Novosti na fotografiji na kojoj nosi kapu koja je nalik ustaškoj i pozira s Velimirom Bujancem. Riječ je o fotografijama koje su 1996. objavljene u časopisu Nezavisna Država Hrvatska koji se tada prodavao na kioscima, a izvori Novosti tvrde da je Hasanbegović i pisao za taj časopis.

Ministar kulture najavio je ubrzo svoje priopćenje o kompromitirajućoj fotografiji, a izvori bliski Hasanbegoviću tvrde da je današnji ministar te 1996. zapravo pozirao s kapom koju su tada nosili pripadnici HOS-a (Hrvatskih oružanih snaga), koji su se 1991. borili u Domovinskom ratu, a 1992. integrirani su u Hrvatsku vojsku.

No, na isti dan kada se pojavila ova fotografija, nešto poslije 8 sati premijer Tihomir Orešković tvrdio je nešto sasvim drugo. - Ja i Hasanbegović smo često komunicirali, ovi komentari u javnosti su izvan konteksta, on je uvjereni antifašist i povjesničar, mislim da će biti sjajan ministar - rekao je premijer Orešković u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Foto: Novosti

'Fotografija je objavljena u tjedniku Novosti, glasilu Srpskog narodnog vijeća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija', izjavio je Zlatko Hasanbegović za portal Direktno.

'Ovo je još jedna u nizu podvala i provokacija kojima me se želi ljudski i moralno diskreditirati te politički likvidirati', rekao je i dodao da je, suprotno tvrdnji tjednika Novosti, slika snimljena 1993., a ne 1996. godine. Nastala je, kaže na splitskoj Rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, postrojbe u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske.

'Na slici prepoznajem dvojicu pripadnika te postrojbe i dijelove njihove službene odore. Podsjećam, riječ je o postrojbi čijim su poginulim pripadnicima prije nekog vremena Grad Split i gradonačelnik Baldasar otkrili spomenik. Sve ostalo su insinuacije koje nemam namjeru komentirati', izjavio je.

O ostavci ne razmišlja

U izjavi za portal Dnevnik.hr ministar je rekao kako mu je žao 'jer ovo poprima obilježje ludila'.

'Meni je na prvi pogled jasno da je netko intervenirao na fotografiju. Sjećam se ovog događaja, ali fotografiju prvi put vidim', rekao je.

Na pitanje o mogućoj ostavci, Hasanbegović kaže: Zašto? Zbog fotografije s dvoje hrvatskih vojnika iz 1993. godine?'

Vlada bez komentara

Iz Vlade je Hini, na upit o spornoj fotografiji i tekstu, rečeno da "neprovjerene informacije ne komentiraju".

Đikić: 'Mi nigdje ne tvrdimo da je na kapi slovo 'U', ali u to opravdano sumnjamo i kapa je ustaška'

Glavni urednik "Novosti" Ivica Đikić je Hini, upitan za komentar izjave ministra Hasanbegovića, kazao kako se uvidom u časopis "Nezavisna Država Hrvatska" u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) lako može provjeriti je li netko naknadno intervenirao na fotografiji. "U NSK je časopis i u njemu je fotografija. Pa procijenite jesmo li intervenirali", rekao je.

Ne zna kada je fotografija snimljena, ali objavljena je u časopisu 1996. godine, kaže Đikić te dodaje da Hasanbegović na glavi ima ustašku kapu. "Ne tvrdim da je na kapi slovo 'U', već da je ustaška kapa. Mislim da je 'U', ali to se ne vidi na fotografiji. Mi nigdje ne tvrdimo da je na kapi slovo 'U', ali u to opravdano sumnjamo i kapa je ustaška", ustvrdio je te najavio da će "Novosti" vrlo skoro objaviti integralne tekstove koje je Hasanbegović objavljivao u časopisu "Nezavisna Država Hrvatska".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:34