GODIŠNJA KVOTA

FOTOGRAFIJA USTRIJELJENOG LIČKOG MEDVJEDA IZAZVALA BURNE REAKCIJE Stranci to 'zadovoljstvo' plaćaju do 200.000 kuna, ne radi se o krivolovu

 Facebook

Jedna se fotografija u četvrtak navečer proširila internetom. Snimio ju je u Gospiću Mirko Filipović Ćiro.

- Vidio sam velikog, ustrijeljenog medvjeda u kamionu. Slučajno sam se tu našao. Čuo sam da su ga odstrijelili stranci. Postavio sam fotografiju na svoj profil, a onda su je očito drugi prenosili i proširila se mrežom - rekao je Filipović Ćiro, inače Senjanin, za Slobodnu Dalmaciju.

Njegova fotografija je završila na brojnim forumima i stranicama na Facebooku, a prijatelji životinja su proklinjali lovce, nazivajući ih ubojicama nemoćnih životinja.

- Dobila sam provjerenu informaciju da u ovo doba godine smiju legalno ubijati medvjede do određenog postotka populacije - ako plate dozvolu. A cijene trofeja se kreću oko 3000 eura. Užas živi - navodi jedna gospođa u komentarima.

Pitanje krivolova prokomentirao je Mladen Balić, dopredsjednik Hrvatskoga lovačkog saveza.

- Nije to nikakav krivolov. Postoji kvota od 120 medvjeda za koje je dozvoljen odstrel. I kad se kvota ispuni - zaustavlja se lov. Ako se kvota i ne ispuni, lov se prekida 15. svibnja i potom se nastavlja 15. listopada. I to nije ubijanje medvjeda nego odstrel koji je predviđen planom gospodarenja medvjeda - kaže Balić.

Razgovarali smo i s jednim drugim lovcem koji nam je rekao da su medvjeda vjerojatno odstrelili stranci jer je našim lovcima to preskupo.

- Cijena odstrela medvjeda je od 20.000 do 200 tisuća kuna, zavisi na koliko je točaka procijenjen. Novac ide lovačkom društvu koje je hranilo i pazilo medvjeda. Mi nismo nikakve ubojice, zamislite da se populacija medvjeda nekontrolirano proširi i ugrozi usjeve i ljude - kažu lovci za Slobodnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:42