JUTARNJI U HAAGU

Fra Ivica: Generali nisu depresivni, vjeruju da će ih sudac osloboditi. Mišetić: Gotovina je cool

Oko 10 sati štićeni konvoj vozila dovest će trojicu hrvatskih generala, Antu Gotovinu, Ivana Čermaka i Mladena Markača, u zgradu Suda

HAAG - Drhtimo od straha, a nadamo se dobru - opisao je dr. Boris Zdilar, ratni prijatelj generala Ante Gotovine, atmosferu u krugu najbližih Gotovininih prijatelja u danima uoči današnjeg izricanja presude u Haagu.

- Svi ljudi koje zadnjih dana susrećem strepe u iščekivanju te presude - dodaje Mihael Budimir, Gotovinin suborac i svjedok na suđenju.

VELIKI SPECIJAL: Haška presuda hrvatskim generalima

Atmosfera napetog iščekivanja osjećala se u četvrtak i u Haagu, oko zgrade Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, po hotelima koji su puni hrvatskih novinara i drugih koji će danas s galerije sudnice broj 1 pratiti izricanje presude.

Sažetak presude

Oko 10 sati štićeni konvoj vozila dovest će trojicu hrvatskih generala, Antu Gotovinu, Ivana Čermaka i Mladena Markača, iz pritvora u Scheveningenu u zgradu suda. U sudnicu će ih dovesti koju minutu prije 11 sati.

U 11 sati sudac Alphons Orie, predsjedavajući raspravnog vijeća, otvorit će sjednicu, konstatirati tko je prisutan i početi čitati sažetak presude. Odmah će na početku pročitati jesu li optuženi krivi i, ako jesu, izreći kazne. Čitanje sažetka presude moglo bi potrajati do sat vremena, procjenjuju branitelji trojice hrvatskih generala, koji će nakon toga dobiti kopije punog teksta presude.

Smireni Markač

Odvjetnici su u četvrtak posjetili branjenike u pritvoru.

- General Markač smireno očekuje dan izricanja presude. Zdravstveno stanje mu je dobro. Njegova će supruga izricanje pratiti s galerije - rekao je Markačev odvjetnik Goran Mikuličić.

- Nema nikakve nervoze, general Gotovina je, kako se kaže, cool. Vrlo je optimističan - rekao je odvjetnik Luka Mišetić nakon posjete svome branjeniku u pritvoru haaškog suda.

Fra Ivica Jurišić, voditelj Hrvatske katoličke misije u Rotterdamu koji redovito obilazi pritvorene katolike u Scheveningenu, u intervjuu za Hrvatski katolički radio prenio je dojmove s posljednjeg susreta s Gotovinom, Markačem i Čermakom.

Rekao je da nisu žalosni i depresivni te da s optimizmom iščekuju prvostupanjsku presudu za koju vjeruju da će biti oslobađajuća. S fra Ivicom se posebno zbližio general Gotovina, ali svi pritvoreni generali u tom dušobrižniku nalaze veliku potporu i ohrabrenje.

Ispovijedi i svete mise

- Jako su se zbližili s fra Ivicom i vrlo su im dragocjeni njegovi dolasci u pritvor. Dolazi svaki tjedan, nekad zbog ispovijedi, nekad svete mise, a nekad samo na razgovor - kaže jedan od članova braniteljskih timova hrvatskih generala.

Gotovina, Čermak i Markač optuženi su za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu tijekom i nakon operacije Oluja, čiji je cilj, prema optužnici, bio prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s područja tzv. Krajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:31