USPJEH

FRAN KAIĆ (14) POMEO KONKURENCIJU, NAJBRŽE UPRAVLJA DRONOM U CIJELOJ HRVATSKOJ Dobio i novčanu nagradu: 'Kako sam se pripremao? Nikako!'

Sudjelovao je na regionalnom festivalu kreativnih tehnologija Brave New World koji su organizirali HUB385 i Grad Zagreb
 Goran Mehkek / CROPIX

Fran Kaić (14) već kao dijete se razlikovao od vršnjaka. Izuzetno rano je pokazao interes za visoku tehnologiju i počeo daljinski upravljati avionima i malim helikopterima. Na pragu školske dobi 7-godišnji Fran upoznao svijet malih letjelica u kojemu je vrlo brzo našao svoje mjesto.

Tehnologija

I to na samom vrhu jer je prošli vikend pobijedio jaku konkurenciju na prvoj Zagreb Open utrci dronova.

Dronovima je počeo upravljati prije nešto više od godinu dana, a na pitanje kako se pripremao za regionalni festival kreativnih tehnologija Brave New World, koji su organizirali HUB385 i Grad Zagreb, spremno odgovara: “Nikako!”

- Nisam očekivao pobjedu, jednostavno sam se želio okušati u natjecanju.

Bilo je jako zanimljivo, dronom sam morao prijeći zahtjevan poligon, a žiri je poslije pregledao kameru koja je bila na dronu kako bi vidjeli jesmo li preletjeli sve što smo trebali. Konkurencija je bila jaka, uglavnom se radilo o vozačima u dobi od 30 do 40 godina. I, eto, pokazalo se da sam ja bio najbrži - kroz smijeh priča Fran.

Dobio je novčanu nagradu od 3000 kuna i šestomjesečno korištenje prostora u HUB385 centru inovacija. Novac želi uložiti u svoj omiljeni hobi - dronove, a članstvo će iskoristiti kako bi se još više posvetio praktičnim tehnologijama.

Zagreb, 080517. 
Blato.
Najbrzi vozac drona Fran Kaic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Trenira judo

Najviše se veseli popravljanju dronova s tatom.

Fran je učenik 8. razreda Osnovne škole Trnjanska, a sve slobodno vrijeme posvećuje vježbanju letenja dronom i brojnim sportskim aktivnostima.

- Nakon dolaska iz škole dva sata trčim, pa sjednem na bicikl i vozim se do Sljemena, a inače treniram judo - priča Fran koji na pitanje kada ima vremena za učenje i prijatelje, odgovara “pa i nemam vremena za to”. Ambiciozan 14-godišnjak svoje slobodno vrijeme radije provodi na svježem zraku baveći se nekom fizičkom aktivnošću.

Ponosni roditelji

Na jesen želi upisati Srednju školu Ruđera Boškovića i vjeruje da će u tome uspjeti jer, kako sam kaže, ima jako dobre profesore zbog čijeg podučavanja niti ne mora puno učiti kod kuće kako bi sve shvatio. Svoj nevjerojatan uspjeh objašnjava svakodnevnim treninzima s ekipom iz Drone Racing Teama Croatia koji mu pomažu da njegove urođene vještine upravljanja postanu još bolje, a rado se sjeća svojih početaka.

- Prvo sam upravljao helikopterom, pa avionom, a sad je došao red na dronove. Imam dva drona i svu potrebnu opremu za letenje. Veselim se budućnosti i novim natjecanjima i priznanjima u čemu mi pomažu i moji sponzori - zaključuje Fran.

Na sina su ponosni i njegovi roditelji, iako se nadaju da će se upisom u srednju školu više posvetiti i formalnom obrazovanju.

- Uvijek smo podrška našem Franu, vjerujemo da će upisati ‘Ruđer’ i nastaviti s nizanjem uspjeha. On je drugačiji od mene i supruga, voli primijenjenu tehnologiju za koju je interes pokazao već u dobi od pet godina - rekla je majka Martina.

Njegov uspjeh majka objašnjava mladom dobi u kojoj se nove vještine lakše uče, a vjeruje kako je pred njenim Franom svijetla budućnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:33