ŽESTOK POČETAK LJETA

FRANCUSKA JE UPRAVO ZABILJEŽILA NAJVEĆU TEMPERATURU U SVOJOJ POVIJESTI Padaju rekordi u Dubrovniku i Zadru, na Hvaru ugrožen rekord star čak 84 godine

 
 Goran Mehkek, Duje Klaric / CROPIX

Iako je u kopnenom dijelu Hrvatske prodor sjeveroistočnog vjetra donio osvježenje, nekoliko stupnjeva niže temperature i nižu vlažnost zraka, a time i manju sparinu, na Jadranu je bura u petak donijela porast temperature zraka, piše portal Neverin.hr.

Naime, topla bura koja trenutačno puše, poznatija pod nazivom fenska bura, dodatno grije zrak podno planina, što je dovelo do obaranja temperaturnog rekorda u Dubrovniku - tako je ondje u 15 sati prema podacima DHMZ-a izmjereno 37,3°C, a dosad najviša lipanjska vrijednost iznosila je 35,7°C od 13. lipnja 2003. godine.

A u Konavlima je pak temperatura na privatnim meteorološkim postajama porasla do čak 39°C!

U Zadru je prema podacima DHMZ-a u 16 sati izmjereno 35,0°C - dosadašnja rekordna lipanjska vrijednost iznosila je 34,6°C (izmjerena 21. lipnja 2012.).

Na Hvaru je situacija još zanimljivija - tamo je u 13 sati izmjereno 36,9°C, a dosadašnji rekord viši je samo za 0,1°C. Prije 84 godine, 29. lipnja 1935., izmjereno je 37,0°C. Je li u međuvremenu rekord na Hvaru oboren, znat će se kad stignu podaci maksimalnog termometra DHMZ-a poslije 20 sati.

Valja spomenuti da se mjerenja na Hvaru vrše od 1858., pri čemu je to bila najviša temperatura izmjerena na toj lokaciji od tad.

Bura u Dalmaciji u petak je na udare bila olujna, a u Makarskoj je izmjeren udar od 115 km/h, gotovo orkanske jačine. I to sve pri temperaturi od 35°C. U Splitu je bura imala udare do 97 km/h.

Visoke temperature zraka uz buru prati i vrlo niska relativna vlažnost - ona u Makarskoj iznosi samo 17%, a u Dubrovniku 18%, piše Neverin.hr.

Isti portal podsjeća kako su u četvrtak oboreni rekordi u Pazinu, Pargu kraj Čabra i Puntijarci na Medvednici - u Pazinu je izmjereno 35,8°C (stari rekord 35,6°C), Pargu 32,4°C (stari rekord 31,2°C), a na Puntijarci 29,6°C (stari rekord 29,4°C).

Također, u četvrtak je za ogromnih 3,4°C srušen rekord na Kredarici (Triglav) u Sloveniji. Novi lipanjski rekord iznosi 20,8°C (ranije je bio 17,4°C).

DHMZ za petak je izdao upozorenje, tj. upaljen je crveni alarm za riječku regiju - podno Velebita najavljena je mjestimice jaka bura s olujnim udarima i iznimno visoke temperature.

Potencijalno opasno vrijeme u subotu se očekuje u riječkoj regiji, sjevernoj, srednjoj i južnoj Dalmaciji, prvenstveno zbog jake i mjestimično olujne bure.

Francuska zabilježila najvišu temperaturu u povijesti

Francuska je u petak zabilježila najvišu temperaturu otkako su počela mjerenja, čak 44,3 stupnja Celzijevih, a za lipanj rekordnih 43 stupnja očekuje se i u Španjolskoj.

Živa u termometru popela se na 44,3 stupnja Celzijevih u Carpentrasu, u južnoj pokrajini Provence, objavio je Meteo France, potukavši rekord od 44,1 stupnjeva Celzijevih izmjerenih u kolovozu 2003.

Svjetska meteorološka organizacija objavila je da će 2019. vjerojatno biti do sada najtoplija godina, a razdoblje od 2015. do 2019. najtoplije petogodišnje razdoblje otkad postoje mjerenja.

U četiri francuska departmana proglašen je najviši, "crveni" stupanj opasnosti jer temperature više odgovaraju onima u Saudijskoj Arabiji.

Temperature u dijelovima Španjolske trebale bi doseći novi rekord za lipanj od 43 stupnja.

Od 1975. Španjolska je doživjela devet toplinskih udara u lipnju, od kojih pet u zadnjem desetljeću, po Španjolskom meteorološkom zavodu.

U Kataloniji i dalje bjesni požar koji je zahvatio 60 kilometara četvornih, a mogao bi progutati četiri puta više. Poljoprivrednicima je kazano da prekinu sve radove na 48 sati.

U Valladolidu u središtu zemlje od vrućine je umro 93-godišnji muškaracac srušivši se na ulici, a u gradiću kod Cordobe 17-godišnji mladić umro je nakon što je skočio u bazen poslije dana provedenog na polju.

U Francuskoj je zatvoreno gotovo 4000 škola ili rade skraćeno.

Pariška regija Ile de France već je zabranila prometovanje više od polovice automobila zbog zagađenja zraka. Promet je ograničen i u Lyonu, Strasbourgu i Marseilleu.

Vrućine bi trebale potrajati do početka idućeg tjedna. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:46