SABA

FRANJO HABULIN PONOVNO IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA SAVEZA ANTIFAŠISTA 'Nerijetko se borce iz NOB-a prikazuje kao zločinačku komunističku vojsku...'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.12.2019. u 20:09

Zagreb, 080514.
Ulica Cirila i Metoda.
Stara gradska vijecnica.
Obiljezavanje Dana oslobodjenja grada Zagreba i svecanog ulaska jedinica Desetog korpusa zagrebackoga u grad.
U gradskoj vijecnici su uz gradonacelnika Milana Bandica i ministrice Andree Zlatar Violic bili prisutni i celnici mnogih udruga.
Na fotografiji: Franjo Habulin.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Franjo Habulin

Dosadašnji predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA RH) Franjo Habulin ponovno je izabran za predsjednika te organizacije u četverogodišnjem mandatu, priopćili su u ponedjeljak iz SABA-e.

Habulinov protukandidat na izbornoj skupštini u subotu bio je Zoran Restović, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Šibensko-kninske županije.

Za potpredsjednike Saveza izabrani su Joso Štulina, Edo Jerman, Dinko Tamarut, Anica Desnica, Vladimir Augustić i Lazo Đokić.

U raspravi o ulozi antifašizma u Hrvatskoj članovi Izborne skupštine upozorili su da svjedoče sve većoj eskalaciji neofašističkih ispada skupina i pojedinaca, uključujući i neke stranke te poneke udruge nastale iz Domovinskog rata.

"Negativna društvena klima više od dva i pol desetljeća usmjerena je na minimiziranje, pa čak i kriminaliziranje NOB-a. Antifašistički borci se nerijetko prikazuju kao zločinačka komunistička vojska, uz istodobno veličanje ustaša i domobrana, kao rodoljuba i istinskih boraca za Hrvatsku. Na toj osnovi gradi se i odnos prema spomen-obilježjima i njegovanju tradicija antifašizma", upozoreno je u raspravi.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo