SABA

FRANJO HABULIN PONOVNO IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA SAVEZA ANTIFAŠISTA 'Nerijetko se borce iz NOB-a prikazuje kao zločinačku komunističku vojsku...'

Franjo Habulin
 Goran Mehkek / CROPIX

Dosadašnji predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA RH) Franjo Habulin ponovno je izabran za predsjednika te organizacije u četverogodišnjem mandatu, priopćili su u ponedjeljak iz SABA-e.

Habulinov protukandidat na izbornoj skupštini u subotu bio je Zoran Restović, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Šibensko-kninske županije.

Za potpredsjednike Saveza izabrani su Joso Štulina, Edo Jerman, Dinko Tamarut, Anica Desnica, Vladimir Augustić i Lazo Đokić.

U raspravi o ulozi antifašizma u Hrvatskoj članovi Izborne skupštine upozorili su da svjedoče sve većoj eskalaciji neofašističkih ispada skupina i pojedinaca, uključujući i neke stranke te poneke udruge nastale iz Domovinskog rata.

"Negativna društvena klima više od dva i pol desetljeća usmjerena je na minimiziranje, pa čak i kriminaliziranje NOB-a. Antifašistički borci se nerijetko prikazuju kao zločinačka komunistička vojska, uz istodobno veličanje ustaša i domobrana, kao rodoljuba i istinskih boraca za Hrvatsku. Na toj osnovi gradi se i odnos prema spomen-obilježjima i njegovanju tradicija antifašizma", upozoreno je u raspravi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:00