ČLANOVI SVE ČEŠĆE PROTIV ŠEFA

FRONTA PROTIV BERNARDIĆA: PRIJETI LI MU PUČ? Zastupnički klub prestao održavati sjednice, zahtjevi za odlaskom šefa stranke sve glasniji

 
Davor Bernardić
 Marko Todorov / HANZA MEDIA

Zaredali su javni zahtjevi cijelog niza SDP-ovaca, koji obnašaju vlast na lokalnim razinama, za odlaskom Davora Bernardića s čela stranke.

Sve je očitije da predsjednik SDP-a nije u sukobu samo sa SDP-ovim zastupničkim klubom, nego se zahtjevi za njegovu smjenu šire po terenu, ponajprije po gradovima, općinama i jednoj od dviju županija u kojima je SDP na prošlim lokalnim izborima uspio zadržati vlast.

Nervozan šef

Da su se stvari u SDP-u stubokom promijenile od rujna prošle godine kad je saborski zastupnik Peđa Grbin bio prvi istaknuti stranački član koji je javno zatražio Bernardićev odlazak, svjedoči i posljednja sjednica Predsjedništva SDP-a, održana 29. svibnja. Na njoj je, kako su mediji već izvijestili, Bernardić nastupio izrazito nervozno i svadljivo pa je uspio izbaciti iz takta i onoga kojega nazivaju njegovim političkim mentorom, Zlatka Komadinu. Kako su mediji izvijestili, Komadina je u jednom trenutku planuo uzviknuvši “J... se ti, Davore, zaj...... ti nekog drugog” i izjurio s Predsjedništva tresnuvši vratima.

Unutarstranačko nezadovoljstvo Bernardićem, kako doznajemo, raste ne samo zbog pada podrške SDP-u na 18 posto, kako pokazuju najnovije lipanjske ankete, nego i zbog načina na koji se provode unutarstranački izbori u županijskim organizacijama SDP-a te u Zagrebu.

“Ti su izbori bili nepotrebno dugo odgađani, a početak tog izbornog procesa izazvao je cijeli niz sumnji u namještanje rezultata”, kaže nam jedan od iskusnijih SDP-ovaca iz zastupničkog kluba. Pokazuju to, dodaje isti izvor, i događaji u slavonsko-brodskoj, požeško-slavonskoj i vukovarsko-srijemskoj županijskoj organizaciji. “Nezadovoljstvo njegovim načinom vođenja stranke poprima širu frontu, nije to više samo zastupnički klub SDP-a koji Bernardić od početka smatra ‘Milanovićevom ostavštinom u SDP-u’. Ljudi na terenu postaju svjesni da za njega glavni kriterij nisu ostvareni rezultati, nego on članove dijeli na one koji su s njim i one koji su protiv njega”, ističe naš sugovornik.

Tri kandidata

O stanju u SDP-u govori informacija koju smo dobili iz zastupničkog kluba SDP-a da taj klub više ne održava sjednice jer Bernardić ne želi dolaziti na njih. Prije mjesec i pol Klub je zatražio sastanak s Predsjedništvom stranke, ali odgovora, kaže nam jedan od članova, još nema.

I dok u SDP-u raste broj onih koji priželjkuju Bernardićev što skoriji odlazak s čela stranke, nema jasnog plana kako to provesti, ni tko bi ga mogao naslijediti. “To se, ako već nije prekasno, mora dogoditi ove godine jer izvanrednih parlamentarnih izbora očito neće biti. Od listopada prošle godine do danas SDP je izgubio pet posto podrške. Najelegantnije rješenje bilo bi da ga se pritisne da sam podnese ostavku, ali nije realno da će on to učiniti”, smatra jedan od dugogodišnjih članova SDP-a. Drugi je način da Predsjedništvo SDP-a inicira Bernardićevu smjenu, ali odluku o njoj donosi Glavni odbor SDP-a. A u Glavnom odboru Bernardić, ističu njegovi kritičari, ima većinu.

Kao ključni kandidati koji bi mogli preuzeti vodstvo SDP-a u toj stranci spominju se Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić i Joško Klisović. “Tko god bio, moraju se dogovoriti oko jednog kandidata. Nove podjele SDP-u ne trebaju. Ključan će biti dogovor između Grbina i Hajdaš Dončića”, ističe jedan od sugovornika iz SDP-a.

Zlatko Komadina smatra da je većina kritičkih intervjua nastala je pod dojmom medijske priče o rejtingu SDP-a. “Pad rejtinga nikad nije ugodan, ali nije ni dramatičan, podrška se kreće oko +/- 20 posto. Sve to ne znači da sam ja oduševljen time kakav je SDP danas, ali stranački članovi moraju imati na umu da u javnosti ne mogu govoriti na način na koji to čine ostali građani. Stranka ima svoj kodeks komuniciranja”, naglasio je Komadina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:25