SLUČAJ ‘MASON‘

Gabrić na saslušanju u stegovnom postupku protiv Jelenića bio četiri sata, doznajemo što je rekao

Gabrić je jedan od ključnih svjedoka u stegovnom postupku protiv Jelenića.
Vesna Alaburić, Nikica Gabrić, Dražen Jelenić
 Dragan Matic/Cropix

Oftalmolog Nikica Gabrić puna četiri sata iskazivao je iza zatvorenih vrata Državnoodvjetničkoga vijeća (DOV) u stegovnom postupku protiv bivšega glavnoga državnoga odvjetnika Dražena Jelenića, o čijem se razrješenju odlučuje.

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek inicirala je protiv svojeg prethodnika Jelenića stegovni postupak zbog toga što je Jelenić bio član Gabrićeve masonske lože, a Jelenić je upravo zbog svog članstva u masonima morao odstupiti s mjesta prvoga čovjeka Državnoga odvjetništva. Imajući u vidu kontekst čitave priče, Gabrić je jedan od ključnih svjedoka u stegovnom postupku protiv Jelenića, no što je točno govorio jučer na DOV-u te kako je i je li odgovarao na postavljena pitanja, nije bilo moguće doznati jer su i Gabrić i Jelenić nakon izlaska s ročišta bili neraspoloženi za izjave.

image
Vesna Alaburić, Nikica Gabrić, Dražen Jelenić
Dragan Matic/Cropix

Međutim, kako neslužbeno doznajemo, Gabrić je, što nitko ne spori, potvrdio da Jelenić jest bio član njegove lože, no i da u masonima nema ničeg spornog u pitanju kršenja zakona. Gabrić je na ispitivanje ušao u 9.30 sati, a zgradu u Vukovarskoj napustio je u 13.40 sati, nakon više od četiri sata. Međutim, Gabrićevo saslušanje prekinuto je kratkim stankama, gdje se Gabrića, Jelenića, kao i Jelenićevu odvjetnicu Vesnu Alaburić moglo vidjeti u neformalnome razgovoru.

image
Dražen Jelenić
Dragan Matic/Cropix

Članstvo tada glavnoga državnoga odvjetnika u "slobodnim zidarima" otkriveno je u veljači prošle godine pod prilično interesantnim okolnostima. Naime, Gabrić je Državnom odvjetništvu prijavio da ga ucjenjuju vlasnica, glavni urednik i novinar tjednika 7dnevno, Marija Dekanić, Mark Cigoj i Vuk Radić, tražeći od njega da u tjedniku zakupi oglasni prostor kako ne bi objavili fotografije koje je Vuk Radić, inače također član Gabrićeve lože, imao s ceremonija unutar lože. Upravo iz istrage koja je ubrzo uslijedila, otkrilo se i da je Jelenić mason, a što je Jelenić ubrzo i potvrdio. Nakon izbijanja afere Gabrić je rekao kako Dražen Jelenić u njegovome slučaju nije dobro obavljao svoj posao državnoga odvjetnika, no da ga ne treba osuđivati zato što je pristupio masonima.

image
Nikica Gabrić
Dragan Matic/Cropix

Nakon otkrića o njegovom članstvu u masonima, Jelenić je sam odstupio s mjesta glavnoga državnoga odvjetnika te je nakon ostavke ostao raditi kao zamjenik nove državne odvjetnice Zlate Hrvoje Šipek. No godinu dana kasnije, Šipek je protiv njega inicirala disciplinski postupak, predloživši da ga se izbaci iz Državnoga odvjetništva.

DOV je ubrzo odlučio kako postoje osnove za pokretanje disciplinskoga postupka te je privremeno suspendirao Jelenića dok traje stegovni postupak. Očitujući se o zahtjevu za izbacivanjem iz DORH-a, Jelenić je rekao kako se u masone učlanio jer "slobodnozidarski svjetonazor promovira općeljudske univerzalne vrijednosti, a prije svega poštivanja Ustava, zakona i međunarodnih konvencija o ljudskim pravima te da se nada da će svojom obranom pokazati da Hrvatska ne spada u red totalitarističkih zemalja i režima koje progone ili su progonile masone zbog predrasuda i stereotipa".

image
Nikica Gabrić
Dragan Matic/Cropix

Također, rekao je kako ne smatra da postoji niti jedan propis, preporuka ili odluka koja sugerira da je članstvo u Udruzi slobodnih zidara nespojivo s obavljanjem dužnosti državnoga odvjetnika. Međutim, Državno odvjetništvo tvrdi kako su masoni udruga čiji su interni propisi u suprotnosti s odredbama etičkoga kodeksa Državnoga odvjetništva te je Jelenićevo prešućivanje članstva u takvoj tajnoj udruzi nespojivo s njegovim daljnjim radom u DORH-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:02