PROPAST PROJEKTA

GABRIJELA ŽALAC DEMANTIRA NAPISE 'Čak 596 višestambenih zgrada dobilo je sredstva EK, ali nitko, nažalost, nije prijavio lift

Nova Gradiska, 150419
Izjave nakon zavrsene VIII. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Na fotografiji: Ministrica Gabrijela Zalac.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX

Potencijalni projekt ugradnje dizala u stambene zgrade s četiri ili pet katova i dalje izaziva prijepore između inicijatora i podupiratelja s jedne te Ministarstva fondova EU s druge strane, koje bi trebalo operativno osigurati da se pokrene taj projekt i za njega osiguraju novčane potpore iz fondova EU.

Pošto je Jutarnji objavio da od projekta najvjerojatnije neće biti ništa, njegovi inicijatori iz Umirovljenika HPT-a te SDP-ova eurozastupnica Biljana Borzan, koja je u njihovo ime lobirala za taj projekt u EU, optužili su Ministarstvo na čijem je čelu Gabrijela Žalac da je odgovornost za propast tog projekta na njima.

Ministrica je odbacila te tvrdnje i ustvrdila da se još čeka konačni odgovor Komisije. Demantirala je i “tvrdnje B. Borzan da je nekim zemljama, poput Poljske i Slovenije, odobren projekt ugradnje dizala”. “Riječ je o netočnim informacijama jer niti jedna članica nema zaseban projekt ugradnje dizala u višekatne zgrade, nego se radi o projektima energetske obnove u sklopu kojih je moguće ugraditi dizalo.”, naveli su iz Ministarstva pa je uslijedila i reakcija Borzan:

“Ministrica Žalac me optužuje da obmanjujem javnost kada tvrdim da projekt ugradnje dizala postoji u Poljskoj. No, ja sam tu informaciju dobila iz Ministarstva graditeljstva, od pomoćnice ministra, još 2017. kad smo pokretali inicijativu. Nije moj problem što HDZ-ovo ministarstvo ne komunicira s HNS-ovim ministarstvom”.

Izdvajamo