PROPAST PROJEKTA

GABRIJELA ŽALAC DEMANTIRA NAPISE 'Čak 596 višestambenih zgrada dobilo je sredstva EK, ali nitko, nažalost, nije prijavio lift

 Emica Elvedji / CROPIX

Potencijalni projekt ugradnje dizala u stambene zgrade s četiri ili pet katova i dalje izaziva prijepore između inicijatora i podupiratelja s jedne te Ministarstva fondova EU s druge strane, koje bi trebalo operativno osigurati da se pokrene taj projekt i za njega osiguraju novčane potpore iz fondova EU.

Pošto je Jutarnji objavio da od projekta najvjerojatnije neće biti ništa, njegovi inicijatori iz Umirovljenika HPT-a te SDP-ova eurozastupnica Biljana Borzan, koja je u njihovo ime lobirala za taj projekt u EU, optužili su Ministarstvo na čijem je čelu Gabrijela Žalac da je odgovornost za propast tog projekta na njima.

Ministrica je odbacila te tvrdnje i ustvrdila da se još čeka konačni odgovor Komisije. Demantirala je i “tvrdnje B. Borzan da je nekim zemljama, poput Poljske i Slovenije, odobren projekt ugradnje dizala”. “Riječ je o netočnim informacijama jer niti jedna članica nema zaseban projekt ugradnje dizala u višekatne zgrade, nego se radi o projektima energetske obnove u sklopu kojih je moguće ugraditi dizalo.”, naveli su iz Ministarstva pa je uslijedila i reakcija Borzan:

“Ministrica Žalac me optužuje da obmanjujem javnost kada tvrdim da projekt ugradnje dizala postoji u Poljskoj. No, ja sam tu informaciju dobila iz Ministarstva graditeljstva, od pomoćnice ministra, još 2017. kad smo pokretali inicijativu. Nije moj problem što HDZ-ovo ministarstvo ne komunicira s HNS-ovim ministarstvom”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:22