HUMANITARNA AKCIJA

GANUTI OTAC TEŠKO BOLESNE MILE ZAHVALJUJE SE NA DONACIJAMA 'Primam tisuće poruka i poziva. Kad sam ok, pokušavam se javiti'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 29.03.2019. u 13:29

Privatni arhiv

Petra, Marin i Mila Rončević

 

Marin Rončević, otac dvogodišnje Mile Rončević, oboljele od leukemije koja se bori za život u Dječjoj bolnici Kantrida, doznao je u četvrtak navečer da su troškovi liječenja u Children's Hospital od Philadelphia bitno viši od milijun američkih dolara, koliko se do sada predviđalo, te da oni iznose oko 2,8 milijuna dolara (18 milijuna kuna).

Prema dostupnim podacima, do 14,30 sati bilo je prikupljeno oko 6,3 milijuna kuna, potvrdio je prijatelj obitelji. Objava Marina Rončevića s apelom za pomoć proširila društvenim mrežama poput munje. Otac Marin za HRT ispričao je da od trenutka objave svog apela na Facebooku "prima na tisuće poruka, poziva".

- Ne znam s kime razgovaram. Kad sam OK, pokušavam se javiti. Vidite što je život, moj tata je radio 42 godine u medijima bez ijednog dana bolovanja, a ona nije imala ni godinu dana kada se razboljela, kaže Marin.

Apel za pomoć bolesnoj Mili

Pomoći možete donacijama na račun HR36 4133 0063 1100 0264 4 na ime Marin Rončević, opis plaćanja obavezno - ‘darovanje za zdravstvene potrebe - liječenje Mile Rončević’.

 

Ako ne uspiju skupiti novac za odlazak u SAD, nastavit će, kaže, liječenje u Hrvatskoj ili negdje drugdje. Kako bi ga skupili, odlučili su prodati obiteljsku kuću. Marinovi roditelji prodaju vikendicu.  Milin otac u razgovoru za HRT naglašava da se, bez obzira na ishod liječenja ovdje te bez obzira na prikupljena sredstva, njegova kuća i dalje prodaje, kao i vikendica njegovih roditelja.

- Apsolutno svi novci koje imamo idu u Zakladu Nore Šitum. Pa i da mi liječenje bude potpuno besplatno, da mi mala umre, ja dajem sve do zadnje lipe u Zakladu Nore Šitum i zahvaljujem se svim dobrim ljudima, poručuje.

Privatni arhiv

Marin, Mila, Sanja i Petra Rončević na većoj fotografiji, Mila Rončević na manjoj

 

Mila se trenutačno nalazi u Dječjoj bolnici Kantrida na odjelu za hematoonkologiju. Po svemu sudeći već danas će početi primati lijek Klofarabine, javlja HRT.

-  Mora hitno primati terapiju i počet će je primati ovdje. Klofarabine, koji se u ovakvom slučaju daje, u ovoj bolesti se daje prvi put u Hrvatskoj. Komisija ga je odobrila, nitko nije radio nikakve probleme. Ona će ga primiti ovdje, ne znamo hoće li preživjeti i u kakvom će stanju biti kroz mjesec dana. Ako kroz mjesec dana dobijemo konačni iznos i dovoljno novca da odemo barem na eksperimentalni dio liječenja, odnosno ako potvrde u planu liječenja da će se ona liječiti eksperimentalno, mi bismo voljeli otići tamo, kaže otac Marin.

- Terapija traje 5 dana, al će njoj biti toliko loše narednih mjesec dana da za to vrijeme nećemo moći na put sljedećih mjesec dana nigdje. Ne možemo tako bolesno dijete, u tako teškoj aplaziji, voditi negdje jer će umrijeti na putu, rekao je.

Naglašava i kako ne treba kritizirati institucije:

- Ljudi sad pljuju po institucijama, HZZO-u, a iskreno - nitko nije rekao da neće pomoći, svi su se uključili, naš status u toj bolnici na Kantridi je odličan.

Za profesoricu Jelena Roganović, pročelnicu Odjela hematologije i onkologije u Dječjoj bolnici Kantrida, ima samo riječi hvale.

- Svoj život je poklonila tim malim pacijentima. Vjerujte, mi smo svima zahvalni, nemam jednu ružnu riječ ni o kome u ovom cijelom procesu. Nemojmo sve to svesti na nekakvu pljuvačinu, na priču da se netko obogaćuje jer će svaka lipa biti transparentna, i svaka lipa koju imam, makar mi dijete sutra umrlo, opet uplaćujem apsolutno sve u humanitarne svrhe i odričem se svega kao i moji roditelji, poručuje Marin Rončević.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo