SPREMA SE NOVI ZAKON

GAY BRAKOVI SKLAPAT ĆE SE KOD MATIČARA Parovi u 'životnom partnerstvu' neće moći posvajati djecu

Ministar Bauk: Ne inzistiramo da način sklapanja životnog partnerstva bude različit od ulaska u brak
 Matić/CROPIX

Istospolni parovi svoje će partnerstvo kao “svečani čin” registrirati pred matičarem iako se njihova zajednica neće zvati brak već životno partnerstvo. Pravo na klasično posvojenje djece neće imati, ali se razmatra koja bi prava životni partneri mogli imati prema djetetu svog partnera koje s njima u stvarnosti živi. Novosti su to iz Zakona o životnom partnerstvu, koje u Ministarstvu uprave posebna Radna skupina izrađuje već nekoliko mjeseci. Očekuje se, najavljuje ministar uprave Arsen Bauk, da će prijedlog u rujnu biti upućen u javnu raspravu, a do kraja godine u prvo čitanje u Sabor.

Dolazak pred matičara

- Što se Vlade tiče, okviri već postoje i javno su izneseni. Životna zajednica istospolnih partnera neće se zvati brak i oni neće imati pravo na posvojenje. A na svim ostalim razlikama u odnosu na heteroseksualne parove nećemo inzistirati - rekao nam je ministar.

Budući da se dosada spominjalo kako će homoseksualni parovi prema novom Zakonu partnerstvo sklapati kod javnog bilježnika, pitali smo ministra znači li to da će i oni sudbonosno “da” izreći pred matičarem, kao i parovi koji sklapaju brak.

- Vjerujem da će u zakonu stajati da je sklapanje životnog partnerstva svečani čin. Za one koji u to ulaze je sigurno svečanost, a za državu nema razloga da ih diskiminira.

Pitanje djece

Stoga ne inizistiramo na tome da način sklapanja životnog partnerstva bude različit od sklapanja braka - odgovorio je Bauk. Osim toga, kako saznajemo, radna se skupina odlučila za matičara i iz čisto praktičnih razloga: upravo su matičari osobe koje vode sve evidencije o obiteljskom stanju, te će tako odmah moći provjeriti je li osoba koja sklapa životno partnerstvo možda već u braku ili nekom drugom životnom partnerstvu.

Još su uvijek otvorena osjetljiva pitanja, prvenstveno vezana uz odgoj djece. Bauk je izričit: istospolni parovi neće imati pravo na posvojenje djece. Međutim, priznaje:

- Razmatramo koja bi prava životni partner mogao imati prema biološkom djetetu svog partnera - kaže Bauk.

Iz toga, ali i ranijih izjava pojedinih dužnosnika, može se iščitati kako vladajuća koalicija nije nesklona tome da pravo na posvajanje djece - ali samo one vlastitog partnera - homoseksualci ipak dobiju. HNS se pak javno zalaže da istospolni partneri imaju pravo na sve oblike posvojenja.

Trenutno u Hrvatskoj nekoliko desetaka istospolnih parova živi s djecom kojoj je jedan od partnera posvojitelj ili biološki roditelj. Najčešće se radi o ženskim parovima, u kojima je jedna od žena išla u inozemstvo na medicinski potpomognutu oplodnju spermom anonimnog donora ili je, kao samica, posvojila dijete. Najrjeđe su one koje imaju djecu iz bivših veza.

Kad bi novi Zakon istospolnim parovima dao mogućnost posvojenja partnerovog djeteta, posvajali bi ga pod istim uvjetima koji vrijede za očuhe i maćehe. Mogli bi posvojiti dijete ako je drugi biološki roditelj nepoznat, ako mu je oduzeta roditeljska skrb ili je preminuo.

Umjetna oplodnja

Cilj ovakvih odredbi je legalizacija stvarnosti i davanje pravne sigurnosti djetetu, prvenstveno u slučaju da se istospolni roditelji rastanu (dijete bi dobilo pravo na viđanje tog roditelja i na alimentaciju) ili da majka umre.

Hoće li žene u istospolnim zajednicama dobiti pravo na medicinski potpomognutu oplodnju, što im je sada izričito zabranjeno, još uvijek nije poznato.

- To do sada nismo razmatrali - kaže ministar Bauk.

Što danas u Hrvatskoj nije dopušteno istospolnim partnerima

- registracija zajednice

- zdravstveno osiguranje preko partnera

- nasljeđivanje partnerove imovine

- odlučivanje o načinu liječenja partnera koji ne može odlučivati o sebi

- prijava porezne olakšice na nezaposlenog partnera

- prijava boravka partnera koji nije hrvatski državljanin

- odlazak na medicinski potpomognutu oplodnju (za žene)

- posvojenje partnerova djeteta

- posvojenje djeteta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:40