BITKA ZA EURO 2020.

GDJE ĆE SE GRADITI NACIONALNI STADION ‘Plavi vulkan’ na Kajzerici stajat će 122 milijuna eura

Zagreb je odlučan da bude grad domaćin europskog nogometnog prvenstva 2020.

Službenom najavom Hrvatskog nogometnog saveza da se Hrvatska kandidirala za domaćinstvo Europskog nogometnog prvenstva 2020. godine, krenule su i spekulacije o lokaciji i modelu financiranja gradnje novoga hrvatskog nacionalnog stadiona.

Predsjednik HNS-a Davor Šuker izjavio je nedavno da sanja hrvatski nacionalni stadion i da se nada podršci Uefe, Europske komisije i Vlade RH u realizaciji toga projekta. Ministarstvo obrazovanja i sporta odmah je istaknulo da će dati podršku ako HNS i gradovi domaćini osiguraju financijske i logističke uvjete. Na reakciju lokalne samouprave nije trebalo dugo čekati.

Hoće li se nacionalni stadion graditi u Splitu ili u Zagrebu, hoće li ga financirati država, lokalna samouprava ili netko treći, dvojbe su koje je odlučno prekinuo zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

- Zagreb je spreman. Mi ćemo inicirati i prihvaćamo izazov za organizaciju Europskog prvenstva u Zagrebu - izjavio je jučer Bandić.

Zagreb hoće Prvenstvo

Od njegova tima suradnika doznajemo da bi se stadion u Zagrebu mogao graditi na tri lokacije: u Maksimiru na mjestu postojećeg stadiona, na Kajzerici na kojoj se godinama predviđa gradnja stadiona “Plavi vulkan” i na trećoj lokaciji izvan grada. Ta treća opcija podrazumijeva gradnju u blizini južne obilaznice kod novosagrađenog mosta, koja ne bi stvarala poteškoće u prometu u centru grada, a novost je u planovima gradske uprave na čelu s Milanom Bandićem.

- Gradonačelnik smatra da bi se pitanje gradnje stadiona moglo riješiti i na takvoj jednoj lokaciji, jer je tako i u mnogim europskim gradovima. Lokaciju bi mogao obznaniti uskoro. Grad će napraviti sve što je u njegovoj moći u pripremi za Europsko prvenstvo, a lokalna samouprava mogla bi sudjelovati i u dijelu financiranja projekta gradnje - ustvrdio je naš sugovornik iz gradske uprave.

Bandićeva zamjenica Vesna Kusin, otkako je na toj funkciji, u javnosti zagovara gradnju “Plavog vulkana” na Kajzerici, tvrdeći da se radi o kvalitetnom arhitektonskom i znatno jeftinijem rješenju od novih ulaganja u maksimirski stadion. I sam autor projekta “Plavi vulkan” Hrvoje Njirić rekao je da bi njegov projekt mogao biti jedna od mogućnosti za gradnju nacionalnoga stadiona.

Argumenti za ‘Vulkan’

- Vjerujem da je riječ o ideji da se gradi stadion na Kajzerici, jer se spominje cijena od 122 miljuna eura, na koliko je izvorno bio procijenjen moj projekt. Također, u ‘Plavom vulkanu’ predviđeno je oko 50 tisuća mjesta, tako da odgovara parametrima. Iako me zasad nitko nije kontaktirao, zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin jasno je u jednom intervjuu spomenula moj projekt i moje ime. Podsjećam da su u Poljskoj i Ukrajini novi stadioni stajali između 300 i 500 milijuna eura. Procjenu koliko bi stajao stadion koji sam oblikovao s nizom suradnika radile su nezavisne europske tvrtke koje se time bave. Smatram da ‘Plavi vulkan’ ima i dodatnu vrijednost te da sa nosi ikoničku prepoznatljivost - izjavio je Hrvoje Njirić.

O mogućnosti gradnje nacionalnog stadiona upravo na Kajzerici ovih se dana raspravlja i u Hrvatskom nogometnom savezu, doznajemo u HNS-ovim krugovima. Maksimirski stadion, slaže se većina naših sugovornika, jednostavno je preskup i traži znatno više novca nego “Plavi vulkan”.

U igri i treća opcija?

Prema dostupnim podacima, gradnja novoga stadiona na Maksimiru stajala bi 400 milijuna eura, a stadion na Kajzerici stajao bi 122 milijuna. Na novu, treću mogućnost, koju je jučer najavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, trebat će još malo pričekati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:23