OSLOBOĐENI GENERAL

GENERAL IVAN ČERMAK: Biznismen koji je u Knin trebao vratiti građane i trgovine

    AUTOR:
    • Sanja Mikolčević

  • OBJAVLJENO:
  • 16.04.2011. u 08:36

AP

ZAGREB - Ivan Čermak, po procjenama ‘težak’ 100 milijuna eura, bez premca je najbogatiji hrvatski general, a jedini koji se s njime mogao mjeriti je Vladimir Zagorec. Obojica su, uostalom, bili logističari HV-a. Živio je na golemom imanju u 10 milijuna eura vrijednom dvorcu Klokovec u Krapinskim Toplicama, a u Zagrebu ima kuću na Pantovčaku.

Uvozio klima uređaje

Upravo je njegov poduzetnički duh i sposobnost, tvrdili su haaški svjedoci, iskoristio Tuđman i u kolovozu 1995. postavio ga za zapovjednika Zbornog mjesta Knin, gdje je nakon Oluje trebao stvoriti uvjete za normalan život i obnovu gospodarstva. A ta ga je funkcija devet godina kasnije dovela na optuženičku klupu.

VELIKI SPECIJAL: Haška presuda generalima

Čermak je rođen 19. prosinca 1949. u Zagrebu, odrastao je na Cvjetnoj cesti i završio srednju stručnu školu, te otvorio vodoinstalaterski obrt. Krajem osamdesetih postao je prvi uvoznik klima uređaja i suvlasnik tada već popularne diskoteke The Best. Već 1991. postao je dopredsjednik Izvršnog odbora HDZ-a, a iste je godine imenovan i pomoćnikom ministra obrane. Čermaku se spočitavalo da je nabavljao oružje na crnom tržištu. Nekoliko je mjeseci odradio u Vladi, na mjestu ministra trgovine, brodogradnje i energetike, ali je ubrzo shvatio da je biznis - naftni - njegov pravi poziv.

Krajem 1993. osnovao je tvrtku Crodux u kojoj je okupio kolege iz logistike MORH-a i nekoliko uglednih naftnih inženjera, među njima i Mladena Vedriša. Nakon kratke kninske epizode vratio se tvrtki. Krajem 1996. unajmio je Inin naftni terminal na Krku, obnovio ga i modernizirao, te kupio prvi privatni tanker Lanu. No, 1999., nakon kraha Dubrovačke banke, terminal je prepustio Janafu, prodao je i tanker i Crodux, 15 crpki i 15 cisterni austrijskom OMV-u za 15 milijuna eura. Dobiveno je 2001. uložio u razvoj Tifona.

Godinu kasnije imao je 45 milijuna eura prihoda, a tvrtka je ubrzo brojala 36 crpki. U Haagu je završio 11. ožujka 2004. zajedno s Markačem. Vlasništvo nad Tifonom prebacio je na sina Hrvoja i time izborio da mu najprije Haaški sud, a zatim hrvatska Vlada plaćaju branitelje.

Prekršio uvjet

Godinu nakon pritvaranja Čermak je pušten kući, ali umjesto da sjedi u kućnom pritvoru u dvorcu, išao je prijatelju Vedrišu na rođendan u restoran Paviljon, slavio je Novu godinu u Westinu i bio na Snježnoj kraljici, pa su ga vratili u Sheveningen. Tada, 2007., odlučio je prodati Tifon mađarskom MOL-u.

Prije povratka u zatvor, u svom se dvorcu crkveno vjenčao sa suprugom Marijanom, s kojom je do tada bio četiri godine u braku, a imaju i 15-godišnjeg sina Bornu. Marijana, koju žitelji Klokovca zovu zagorska Lady Di i sin uglavnom žive u Londonu. Hrvoje, sin iz Čermakova prvog braka, u braku je s Andreom Tikvić Čermak, vlasnicom luksuznog dućana Escada.

Jack Deverell, umirovljeni general britanske vojske, posvjedočio je u Haagu da je Čermak nekvalificiran na sebe preuzeti vojnu dužnost i nazvao ga je ad hoc administratorom koji je trebao pomoći u normalizaciji života u Kninu, odnosno otvoriti prodavaonice i banke te vratiti civile.

Izdvajamo