UHIĆEN NAJVIŠI DJELATNI ČASNIK HV-a

General Mladen Kruljac nedavno zaprijetio: Ako me uhitite, progovorit ću o svemu

Generala se tereti da je protuzakonito angažirao inženjeriju HV-a kako bi obavila radove za prijatelje u općini Sibinj

ZAGREB - Današnji dolazak pripadnika Vojne i civilne policije pred njegov stan u elitnom zagrebačkom naselju Remete generala Mladena Kruljca, zapovjednika Kopnene vojske Oružanih snaga RH, nije previše iznenadio.

Već dulje vrijeme očekivao je privođenje zbog malverzacija zemljištem, iako se nadao da će u posljednji tren doći do obrata i zaustavljanja istrage, kao što se dogodilo prije nešto više od mjesec dana kad je sve bilo pripremljeno za njegovo uhićenje, ali je u posljednji trenutak akcija prekinuta.

Pogodovao prijateljima

Vojni policajci i pripadnici MUP-a nekoliko su sati obavljali pretres njegova stana, a oko 11 sati su zajedno s Kruljcem sjeli u automobil i odvezli se u njegov ured u Karlovcu gdje je također obavljen detaljan pretres. Nakon odlaska policajaca u Karlovac ispred urbane vile, trokatnice, ostao je samo luksuzni automobil Touareg slavonskobrodskih registracija u Kruljčevu vlasništvu.

SVE O UHIĆENJU MLADENA KRULJCA I PRETRESU NJEGOVA STANA. FOTOGALERIJA!

Prema još neslužbenim informacijama, Kruljca se tereti za zloupotrebu položaja, odnosno da je protuzakonito angažirao inženjeriju Hrvatske vojske kako bi obavila radove za njegove prijatelje u općini Sibinje. Izvori dobro upućeni u istragu smatraju kako još nema dokaza da se general Kruljac osobno materijalno okoristio, ali je pogodovao bliskim prijateljima.

Prijetnja

Kruljac je priveden po nalogu USKOK-a, a istražne radnje provodili su kriminalisti civilne i Vojne policije te USKOK-a.

- Ako me uhitite, progovorit ću o svemu - zaprijetio je nedavno Kruljac najvišim vojnim dužnosnicima i predstavnicima. Budući da je bio upoznat s tijekom istrage, zaprijetio je da neće potonuti sam.

Informacija o njegovim prijetnjama visokim vojnim dužnosnicima potvrđena nam je iz nekoliko izvora. Kruljac je, tvrde naši izvori, također najavio da će progovoriti i o navodnim zloporabama generala zbora i bivšeg načelnika GS-a OS-a RH Josipa Lucića s kojim je često bio u sukobu.

Potres u vrhu

Zapovjednik Kopnene vojske najavio je da će progovoriti i o zamjeniku načelnika Glavnog stožera OS-a RH, generalu Slavku Bariću, te o ulozi pojedinih generala u aferi kamioni. Najozbiljniju prijetnju uputio je jednom od najviših časnika HV-a koji je, kako tvrdi Kruljac, u alkoholiziranom stanju najavio da želi likvidirati poznatoga hrvatskog novinara, autora više tekstova o ratnim zločinima u Slavoniji.

Prijetnje Mladena Kruljca zabilježile su nadležne Vladine agencije i ako ih Kruljac ponovi u istrazi, mogle bi izazvati potres u vojnom vrhu. Kruljca je danas popodne saslušao i posebni istražiteljski tim Ravnateljstva policije.

Osim Kruljca, danas su privedeni Ivan Rimac, najveći pojedinačni kupac Hajdukovih dionica, te Zdravko Sočković, bivši saborski zastupnik HDZ-a. Kruljac je poslijepodne prebačen u Osijek gdje će biti u ingerenciji Županijskoga državnog odvjetništva.

Zapovijeda Peternel

U povodu uhićenja četvrtog po rangu časnika Oružanih snaga, Ministarstvo obrane priopćilo je da još nije primilo službenu obavijest o tom događaju.

Nakon primanja službene obavijesti odlučit će o mjerama koje je dužno poduzeti u skladu s važećim zakonima. Kopnenom vojskom trenutačno zapovijeda zamjenik zapovjednika, brigadni general Zvonko Peternel. Predsjednik Ivo Josipović izjavio je za Jutarnji list da podržava rad državnih tijela na otkrivanju svih kaznenih djela te da je istraga protiv Kruljca dokaz da u Hrvatskoj zakoni vrijede za sve građane.

On očekuje da će istraga protiv generala biti brzo provedena, da će cijeli postupak biti pravedan i učinkovit te da će se temeljiti na činjenicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:57