VOJNA VJEŽBA

GENERAL ŠUNDOV U NORVEŠKOJ Oko 500 uzvanika pratilo je demonstraciju amfibijskog desanta: 'Prikazane su sposobnosti u svim domenama ratovanja'

Mirko Šundov
 MORH

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov i njegovi suradnici sudjelovali su u utorak na Danu uvaženih gostiju u sklopu vojne vježbe NATO-a Trident Juncture 18 (Trozubi spoj) koja se do sredine studenoga održava u Norveškoj.

Oko 500 uzvanika, vojnih i civilnih nacionalnih i međunarodnih predstavnika pratilo je demonstraciju amfibijskog desanta uz potporu zrakoplovstva i djelovanja kopnenih snaga u sklopu vojne vježbe u Bynesetu, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

General Šundov pohvalio je sve pripadnike OS RH, sudionike vježbe.

Trident Juncture potvrda je jedinstva i uvježbanosti saveznika u odvraćanju protivnika i obrani teritorija država članica NATO-a u skladu sa člankom 5. Sjevernoatlantskog sporazuma, istaknuo je Šundov prema priopćenju.

„Današnjom demonstracijom prikazane su sposobnosti provođenja operacija u svim domenama ratovanja“, zaključio je general Šundov.

Na Danu uvaženih gostiju vježbe Trident Juncture, general Šundov susreo se i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i zapovjednikom Allied Command Operations (ACO) i European Command (EUCOM) generalom Curtisom Scaparrottijem.

Sastao se s pripadnicima Hrvatske vojske pri obilasku taktičko-tehničkog zbora naoružanja i vojne opreme 15 država sudionica vježbe, dodaje se u tekstu.

U vojnoj vježbi Trident Juncture 18 sudjeluje oko 50.000 pripadnika oružanih snaga iz 31 zemlje članice saveza i partnerskih zemalja uz 250 zrakoplova, 65 plovila, uključujući američki nosač aviona „Harry S. Truman“ te oko 10.000 motornih vozila.

Ukupno 30 pripadnika Oružanih snaga RH sudjeluje u vježbi, a terenski dio vojne vježbe (LIVEX) traje do 7. studenoga 2018.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:05