TOMISLAV NOVOSEL

Geolog o Banovini: ‘Ondje gdje nije bilo većih promjena na tlu, može početi obnova‘

Naglasio je kako sve ide u smjeru da se tlo smiruje jer u području koje je pogodio snažan potres došlo je do zbijanja tla
 Darko Tomas/Cropix

U dijelovima potresom pogođenih područja na Banovini gdje nije bilo većih promjena na tlu bez problema se može početi graditi, ali tamo gdje su objekti zahtjevniji geolozi trebaju ispitati svaku lokaciju.

Izjavio je to u ponedjeljak u emisiji "Hrvatski radio za Banovinu" Tomislav Novosel iz Hrvatskog geološkog instituta, navodeći kako je u pojedinim zonama na gdje se ništa nije dogodilo situacija kakva je i inače, ali tamo gdje su se dogodile promjene u tlu postoje područja gdje je opasno.

Kao problem nakon potresa Novosel je naveo tzv. pješčane izvore kada je nakon velikog potresa došlo do promjena i slijeganja tla, ali i istaknuo kako bi nakon te deformacije tlo trebalo biti u nešto boljoj situaciji nego što je bilo.

Tlo zbijeno, ne očekujemo promjene osim u slučaju jakog potresa

"Tlo je zbijeno i ne očekujemo da će tamo doći do promjena osim u slučaju da jakog potresa. To ne možemo sa sigurnošću isključiti, ali seizmolozi kažu da je vjerojatnost za to vrlo mala. Od ovih slabijih podrhtavanja tla ne očekujemo da će se nešto takvo dogoditi", poručio je.

Naglasio je kako sve ide u smjeru da se tlo smiruje jer u području koje je pogodio snažan potres došlo je do zbijanja tla, a tamo gdje potres nije bio razoran stanje je kakvo je bilo i prije te se ne očekuju nikakve promjene.

Novosel kao opasnost navodi slijeganje tla koje nije jednako u svim dijelovima županije, a tamo gdje se to dogodilo građevine se naginju.

"Ako se cijela građevina spusti jednako, onda neće biti problema osim s instalacijama, ali ako se nagne onda može doći do problema. Neke kuće su se slegle po centimetar, dva, a druge 10,15 pa bi se trebalo detaljno snimiti da se točno vidi kakve su promjene i gdje", kazao je.

Karta zona s mogućim problemima na tlu

Naveo je i kako geolozi mogu obnovi doprinijeti izradom karte zona gdje su mogući problemi na tlu koja se može iskoristiti u prostornom planiranju, odnosno može li se graditi na određenim područjima i na što treba obratiti pažnju.

Za rupe na tlu koje su se pojavile na području Mesenčana Novosel je rekao kako tamo treba vrlo oprezno pristupiti bilo kakvoj gradnji i obnovi.

Osim toga, dodao je, moguća je pojava klizišta u planinskim dijelovima terena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 20:25