REAKCIJA NA UPAD

GEORG GAVRILOVIĆ BIJESAN ZBOG POLICIJSKE ISTRAGE 'Ponašaju se kao partizani 1945.!'

 Mate Piškor/CROPIX

PETRINJA - Mesna industrija „Gavrilović“ poštuje sve zakonske regulative Republike Hrvatske i Europske unije vezano uz poslovanje kao i proizvodnju mesnih prerađevina od ulaska sirovine u pogone do izlaska finalnog proizvoda. Žalosti nas činjenica da nakon postupanja policije možemo jedino zaključiti kako se radi o pritisku nadležnih institucija, odnosno državnih tijela zbog tužbe, odnosno arbitraže u kojoj Mesna industrija „Gavrilović“ potražuje odštetu od Republike Hrvatske.

O postupku državnih tijela i pritisku na arbitražni postupak obavijestit ćemo i arbitražni sud u Washingtonu zadužen za rješenje spora između Mesne industrije „Gavrilović“ i Vlade Republike Hrvatske. Reagiranje je ovo koje smo dobili iz Uprave „Gavrilovića“ nakon što je u utorak dvadesetak policajaca, te veterinarskih i sanitarnih inspektora naprosto blokiralo pojedine dijelove tvrtke.

Kako neslužbeno doznajemo, predmet istrage odnosio se na način uvoza i količinu uvezenog mesa, te ispitivanje njegove kvalitete. Tijekom kontrole izdvojena je veća količina mesa u odjelu kobasica, govori se o oko dvije tone mesa, i čekaju se laboratorijski nalazi. Jedna kontrola obavlja se u laboratoriju inspekcije u Zagrebu, a druga u laboratoriju samog „Gavrilovića“ u Petrinji, a nalazi se čekaju.

Nadležni organi šutljivi su o cijelom slučaju. Sisačka policija priopćila je kako su policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke, u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Sisku, po nalogu suca istrage Županijskog suda u Sisku, u poslovnim prostorijama poduzeća u Petrinji provodili pretrage s ciljem utvrđivanja kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti. Ništa više o cijelom događaju nismo uspjeli dobiti niti u Županijskom državnom odvjetništvu.

U Petrinji su uvjereni kako je akcija policije i inspekcije prema „Gavriloviću“ povezana s tužbom, odnosno arbitražom u kojoj Mesna industrija Gavrilović potražuje odštetu od Republike Hrvatske u iznosu od oko 300 milijuna eura. Isto se potvrđuje i u reagiranju Uprave Gavrilovića, a kako neslužbeno doznajemo policija je izuzimala dio dokumentacije vezano uz privatizaciju petrinjske tvornice.

Sam vlasnik Mesne industrije, Georg Đuro Gavrilović, u priopćenju kaže kako su u „Gavriloviću“ rezignirani zbog postupanja nadležnih tijela. - Ovo je još jedan primjer antipoduzetničke klime u Republici Hrvatskoj. Postupak državnih tijela i intervencija policije me podsjeća na 1945. kad su tadašnje vlasti uhitili mog oca pod lažnim optužbama, obitelji oduzeli imovinu, zbog čega smo bili prisiljeni napustiti Hrvatsku", izjavio je Đuro Gavrilović.

Dodaje kako će inzistirati da Uprava Mesne industrije „Gavrilović“ izračuna i sudskim putem potražuje naknadu štete koju je prouzročilo jučerašnje postupanje nadležnih državnih tijela.

Uprava „Gavrilovića“ poručuje da za sada ne smije javno komentirati izvide policije, ali da će Mesna industrija „Gavrilović“ informirati sve poslovne partnere, potrošače i širu javnost o detaljima ove istrage čim to bude moguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:46