LAST MINUTE ODMOR

Glasnogovornik slovenske Vlade nakon ljetovanja na Krku objavio: Sad Hrvatska ide na crvenu listu

Kacin tvrdi kako turisti nemaju povjerenja u naš zdravstveni sustav, no on očito nije među njima jer je prošlog vikenda boravio na Krku
Jelko Kacin
 Fotoreporter

Čini se kako je glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin prijetnju Hrvatskoj da će nam uvesti mjere za povratak njihovih državljana s ljetovanja na Jadranu izrekao samo nekoliko dana nakon što se i sam, okupan i osunčan, kući vratio s Kvarnera.

Točnije, s otoka Krka na kojemu, u mjestu Klimno, obitelj Kacin ima kuću, katnicu koju je dovršila negdje 2017., a koju su slovenski mediji, kad su o njoj izvještavali prije tri godine, ocijenili da ima 200-tinjak kvadrata te da samo zemljište na kojemu se nalazi vrijedi oko 150 tisuća eura.

Kako je Kacin izjavio za slovenske medije, Hrvatska bi se zbog porasta broja zaraženih uskoro mogla naći na crvenoj listi, što bi značilo da bi povratnici s ljetovanja iz Hrvatske pri ulasku u domovinu obavezno morali provesti 14 dana u izolaciji, a dodao je kako su naše brojke daleko veće ako im se pribroje Slovenci koji su se razboljeli tek pri povratku kući s Jadrana.

No, dok Slovenci zasad samo prijete, Talijani su od jučer odlučili početi primjenjivati mjere na sve putnike koji se iz Hrvatske vraćaju u Italiju. Točnije, uvedena je obveza testiranja na Covid-19 koje turisti mogu obaviti unutar 72 sata prije prelaska granice, no ako na prijelaz stignu bez službenih rezultata, ipak će moći ući u zemlju, s obvezom da se u roku od 48 sati jave u lokalni dom zdravlja te tamo odrade testiranje na Covid.

image

Vila Jelka Kacina na Krku
CROPIX

Rizična zemlja

Prije Italije, lošu presudu hrvatskom turizmu već je izrekla Finska koja je, prije tri dana, svim povratnicima s ljetovanja u Hrvatskoj nametnula obveznu dvotjednu karantenu prozvavši nas rizičnom zemljom, a prvi su to napravili Nizozemci.

Oni su, doduše, izrekli nešto blažu mjeru - povratnicima s ljetovanja u Hrvatskoj uveli su samo preporuku dvotjedne karantene, no već i to je bilo dovoljno da se Nizozemci koji su u tom trenutku boravili u Hrvatskoj spakiraju i pobjegnu kući, a oni koji su imali rezervacije putovanja promptno ih otkažu.

Prema izračunima Hrvatske udruge turizma, samo manjak nizozemskih gostiju ove će nam godine iz džepa izbiti oko 100 milijuna eura, a što tek treba očekivati nakon talijanske odluke ili, ne daj Bože, u slučaju ispunjenja slovenskih prijetnji?

Slovenci predstavljaju jedno od naših najjačih emitivnih tržišta, trenutačno ih na Jadranu boravi 120 tisuća, a s obzirom na to da ovdje u svojem vlasništvu imaju i priličan broj kuća za odmor, u sektoru se nadaju kako do uvođenja karantene ipak neće doći.

- To bi doista bio ogroman problem za domaći turizam, no gledajte, mi moramo biti svjesni da zemlje koje su naša emitivna tržišta nisu sretne da se kod nas troši novac njihovih građana, zbog čega se hitno moramo pobrinuti da im prestanemo davati povoda za takve izjave. Ne znam što se čeka - svi znamo gdje se nalaze žarišta i smatram da nije pametno žrtvovati turističku sezonu kako bismo održali nekoliko svadbi ili držali otvorenima dva, tri noćna kluba.

Pred nama su još najmanje mjesec i pol dana sezone u kojoj bismo mogli iznimno dobro raditi, puno bolje od konkurencije, zbog čega moramo biti hrabri i donijeti odluke o zatvaranjima pojedinih objekata. U suprotnom, izgubit ćemo milijarde eura od turizma - ocijenio je direktor HUT-a Veljko Ostojić.

Jutarnji list neslužbeno doznaje kako i iz austrijskih diplomatskih krugova stižu najave razmišljanja o uvođenju mjera, a njihovi mediji Die Presse i Kleine Zeitung jučer su objavili članke u kojima spekuliraju kako Hrvatska, zbog turističke sezone, poseže čak i za namještanjem brojke oboljelih. Njemački mediji slično izvještavaju već tjednima.

Moguće mjere

Kad su u pitanju Slovenci, Kacin nije precizirao o kojim je mogućim mjerama riječ, no pretpostavka je da misli na karantenu koja bi mnogim Slovencima mogla biti dovoljan razlog da odustanu od ljetovanja na Jadranu.

U svojim izjavama glasnogovornik slovenske Vlade napomenuo je i kako turisti nemaju povjerenja u hrvatski zdravstveni sustav, no on očito nije među njima jer je još prošlog vikenda s familijom boravio na Krku.

To nam je potvrdilo i nekoliko stanovnika ovog mjesta koji su poželjeli ostati anonimni.

- Ne mogu sad točno reći dane, ali bio je ovdje minimalno dva dana prošlog tjedna, moguće da je to čak bio vikend. Boravio je ovdje sa suprugom i jednim sinom, dok im se drugo dijete nije pridružilo. Oni su pristojni i malo povučeni ljudi, drže se dosta za sebe, ne može ih se baš puno sresti po mjestu, osim kad idu na kupanje ili na ručak u restoran - ispričao nam je jedan sugovornik.

Kako je vidljivo iz zemljišnih knjiga, obitelj Kacin u Klimnom doista posjeduje nekretninu, ali ona ne glasi na glasnogovornika već su kao vlasnici upisani njegova supruga Andreja Pisovec Kacin te sinovi Rok i Anže Kacin. U naselju u kojemu posjeduju kuću kuće i apartmane posjeduje cijela sila Slovenaca, tako da su Kacinovi neposredni susjedi, pored rijetkih Hrvata, uglavnom njihovi sugrađani.

- Jako ih je velik broj ovdje pokupovao nekretnine, ne znam što će o tim Kacinovim prijetnjama misliti sami Slovenci, kao niti kako će se on sada ovdje opet vratiti među ljude - rekli su nam neki kroz šalu.

Kako su poručili iz predstavništva HTZ-a u Sloveniji, najveći promet sa slovenskog emitivnog tržišta u Hrvatskoj je ostvaren u srpnju i početkom kolovoza. Nadaju se da Slovenija neće uvesti preventivne mjere jer bi se one negativno odrazile na dolazak slovenskih turista.

- Poštujemo odluke drugih država članica, kod ponekih vidimo trend okretanja sebi. Mi smo fokusirani na aktivnosti na koje možemo utjecati, a to je proaktivno djelovanje na svim razinama. U tom smislu izvještavamo prema drugim državama članicama o svim mjerama koje se poduzimaju u Hrvatskoj, kanale komunikacije držimo otvorenima, vodimo računa da informacije budu pravodobne i transparentne jer želimo da naši gosti i partneri imaju točan uvid.

Unatrag nekoliko mjeseci održavam učestale kontakte s kolegama ministrima, usklađujemo djelovanje i razmjenjujemo informacije, a s nekima sam se osobno i susreo na tu temu - poručio je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. Zatražili smo i komentar izjave da bi se Hrvatska ubrzo mogla naći na slovenskoj crvenoj listi.

Susjedi

- Hrvatske institucije su u stalnoj komunikaciji sa slovenskima vezano uz epidemiološku situaciju u obje zemlje, a službenu obavijest o promjeni postojećeg režima do sada nismo zaprimili. Kako je riječ o susjednoj zemlji s kojom nužno moramo koordinirati niz pitanja, konzultacije se odvijaju neprekidno i to na svim razinama: od predsjednika Vlade i ministara vanjskih i unutarnjih poslova do Stožera civilne zaštite - poručili su.

Veleposlanik RH u Italiji Jasen Mesić poručio je da je Italija bila jako pogođena Covidom-19 i poučene tim iskustvom i brojnim žrtvama talijanske vlasti sada pokušavaju smanjiti rizik na najmanju moguću mjeru. “S obzirom na to da se radi o odluci koja se odnosi na više članica EU, ne možemo je čitati kao odluku usmjerenu protiv Hrvatske”, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 14:57