SLUČAJ KOŽIĆ-ŠEGOTA

Glasovac drži da ministrica Bedeković 'podriva' pravnu državu kada ne komentira odluku Centra za socijalnu skrb koji je odbio udomiteljski gay par

Tomislav Kristo, Goran Mehkek / CROPIX

Sabina Glasovac; Vesna Bedeković

 

Saborska zastupnica Socijaldemokratske partije Sabina Glasovac izjavu ministrice socijalne skrbi Vesne Bedeković da ona kao ministrica ne može komentirati rješenje Centra za socijalnu skrb koji je, unatoč presudi Upravnog suda, odbio odobriti udomljavanje djeteta istospolnom paru Šegota-Kožić niti ulaziti u njegove nadležnosti jer je Centar autonoman nazvala je "skandaloznom" i "opasnom".

"Ministrica socijalne skrbi proglasila se nenadležnom u slučaju samovoljne odluke Centra za socijalnu skrb kojom odbija provesti odluku Upravnog suda o udomljavanju djeteta u obitelj istospolnog para. To je u krajnju ruku skandalozna i opasna izjava kojom se podriva Hrvatska kao pravna država, a štite oni koji zakone i sudske odluke ignoriraju. Proglašavanje sebe nenadležnom za samovoljne protupravne i protuzakonite postupke institucije iz sustava kojemu si na čelu jasan je pokazatelj ozbiljnog kaosa u sustavu socijalne skrbi, ali i za funkcioniranju pravne države", napisala je Glasovac na Facebooku.

"U obrazloženju Rješenja kojim Centar za socijalnu skrb odbija zahtjev za izdavanje dozvole za udomiteljstvo para Kožić-Šegota, Centar ide tako daleko da, unatoč presudi suda, njihov zahtjev naziva ‘nedopuštenim’ pozivajući se na Zakon o udomiteljstvu koji (kako kažu) u obrazloženju “ne poznaje i ne navodi termin životnog partnerstva, stoga tijelo ne može donijeti rješenje koje se ne temelji na primjeni zakonskih odredbi, već se temelji na mišljenju suda.” Kao da je sud svoju presudu donio na temelju staklene kugle, a ne na temelju propisa i zakona", nastavila je.

"Najveća odgovornost zapravo leži na HDZ-u koji odbija usklađivati posebne propise. Zakon o životnom partnerstvu je organski zakon i svi ostali posebni propisi moraju biti usuglašeni s njime. Kožić i Šegota su diskriminirani samo zbog toga što su u životnom partnerstvu. Nepoštivanje presude Upravnog suda od strane Centra izaziva veliku pravnu nesigurnost i nanosi veliku štetu LGBTI građanima koje štiti čitav niz hrvatskih zakona kao i europska sudska praksa", dodala je.

"SDP je, podsjećamo, uputio Zakon o udomiteljstvu na ocjenu ustavnosti. Stava smo da država ne smije diskriminirati jednu skupinu građana samo zbog činjenice da žive u registriranom istospolnom životnom partnerstvu, a to je učinila. Na kraju krajeva, brojna nezbrinuta i napuštena djeca bila bi zasigurno sretnija da im država omogući veću šansu za djetinstvo provedeno u toplini nečijeg doma umjesto u samoći hladnih zidova centara i domova", zaključila je Glasovac.

 

Podsjećamo, Ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković u četvrtak nije željela komentirati odluku zagrebačkog Centra za socijalnu skrb, koji je unatoč presudi Upravnog suda odbio odobriti udomljavanje djeteta istospolnom paru, istaknuvši da je centar autonoman pa ona ne može ulaziti u njegove nadležnosti.

"Presudu Upravnog suda ministarstvo je proslijedilo na postupanje Centru za socijalnu skrb, a on je donio rješenje u skladu sa svojom nadležnosti. Ministarstvo rješenje nije zaprimilo, to je rješenje koje je donio centar", izjavila je Bedeković novinarima nakon sjednice Vlade.

Na upit je li u redu da Centar za socijalnu skrb ignorira odluku Upravnog suda i nije li resorno ministarstvo nadređeno centrima, ministrica je ustvrdila da je centar autonoman pa ona ne može komentirati rješenje i ulaziti u njegovu nadležnost.

Centar za socijalnu skrb Zagreb ponovo je sredinom siječnja odbacio zahtjev za obavljanje udomiteljstva koji su podnijeli životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić i time zanemario stav Upravnog suda iznesen u obvezujućoj presudi iz prosinca 2019., u kojoj se ističe da Šegota i Kožić imaju potpuno pravo u svojoj namjeri i da ne bi smjeli biti diskriminirani u tom postupku.

U rješenju koje je centar donio ističe se da "ovo tijelo ne može donijeti rješenje koje se ne temelji na primjeni zakonskih odredbi, već se temelji na mišljenju suda".

Šegota i Kožić su se 2017. prijavili nadležnom centru sa željom da budu udomitelji. Centar je započeo proceduru, partneri su prošli propisane provjere i dobili pozitivno mišljenje, nakon čega je trebala uslijediti obavezna edukacija za udomitelje i dobivanje licence. No, umjesto toga centar ih je obavijestio da "ne postoje zakonske pretpostavke za pokretanje postupka za izdavanje dozvole jer su u životnom partnerstvu", a životni partneri nisu u Zakonu o udomiteljstvu izrijekom navedeni kao mogući udomitelji.

Žalili su se ministarstvu, koje je potvrdilo odluku Centra, a zatim su pokrenuli i upravni postupak. Krajem prosinca Upravni je sud donio presudu na koju više nije moguća žalba, a kojom poništava ranija rješenja i predmet vraća na ponovni postupak.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo