VOJNE OPERACIJE U AFGANISTANU

GLAVA U TORBI NA DRUGOM KRAJU SVIJETA Pokušali smo pobrojati sve incidente i stradavanja Hrvata u Afganistanu, bilo je opasnih situacija i ranjavanja

 
 Reuters, MORH

Pripadnici Hrvatske vojske od 2003. godine sudjeluju u vojnim operacijama u Afganistanu i tijekom tih su godina više puta sudjelovali u terenskim operacijama te bili izloženi pogibeljnim situacijama.

Hrvatski vojnici u Chanchranu 28. su srpnja 2006. godine svojim zapovjednicima poslali izvještaj da su pripadnici kopnene vojske Oružanih snaga Afganistana (ANA) napadnuti granatama iz RPG-a i strojnica. U tom je napadu ranjen jedan pripadnik afganistanske vojske.

Mađarska patrola 10. je listopada 2006. godine napadnuta improviziranom eksplozivnom napravom kod Pole Khumrija. Pripadnici hrvatske vojne policije dobili su dojavu o napadu u 11.42 sati te su odmah izašli na teren kako bi osigurali mjesto napada i obavili cjelokupni očevid. Hrvatski policajci u kamp su se vratili u 13.39 sati. Hrvatski vojnici iz sastava tima za obuku (OMLT) 15. su studenog 2006. godine kod Mazar-e-Sharifa pozvani na teren kako bi utvrdili je li u nesreći oštećeno vozilo stradalo uslijed eksplozije improvizirane eksplozivne naprave.

An Afghan military convoy drives past the site of a car bomb attack where U.S soldiers were killed near Bagram air base, Afghanistan April 9, 2019. REUTERS/Mohammad Ismail - RC1C2769CD00
Mohammad Ismail / REUTERS
Mjesto napada automobilom-bombom kod vojne baze Bagram

Prvi hrvatski vojnik koji je ranjen tijekom mirovne operacije Međunarodnih snaga za sigurnosnu pomoć (ISAF), Goran Špehar, lakše je ranjen 24. studenog 2006. godine u selu Zagrabe kada su talibani raketnim bacačem RPG otvorili vatru na skupinu vojnika ISAF-a među kojima su bili američki specijalci i Špehar, kojega je jedan geler pogodio u debelo meso. Kanadski vojnici, koji osiguravaju Sperwan Ghar, prebacili su Špehara do lokacije gdje je već čekao helikopter za medicinsku evakuaciju. Špehar je prebačen u bolnicu u američkoj bazi, odakle je brzo otpušten jer je ozljeda lakša.

"Nismo znali što nas čeka u Kandaharu dok nismo došli. Ovo je malo drukčija borba nego što bi inače trebala izgledati. Ali, što bi rekao moj narednik, nismo došli ovamo brati ljubičice", rekao je Špehar za dva dana nakon ranjavanja za Jutarnji. "Išli smo u jednu od svakodnevnih patrola. Iz Sperwan Ghara krenuli smo u selo zvano Zagrabe i ondje imali kontakt s neprijateljem. Američki specijalci, koji s nama obučavaju pripadnike Afganistanske narodne armije (ANA), pozvali su zračnu potporu CAS, avioni su bacili nekoliko bombi i mi smo krenuli u čišćenje sela. Međutim, talibani su i dalje bili na toj točki. Sačekali su nas i gađali raketnim bacačem RPG. Ja sam išao naprijed uz specijalce, izašli smo iz jedne ulice i tu su nas gađali. Jedan geler pogodio me u debelo meso."

Hrvatski vojnici u bazi u Pole Khumriu 16. su srpnja 2007. godine izašli na intervenciju jer su dobili dojavu da su tri vojnika ANA-e ozlijeđena od eksplozije mine iznenađenja. Kad su došli na lice mjesta uvidjeli su da nije došlo do eksplozije već da je afganistanski vozač je zaspao za volanom te da se zabio u konstrukciju mosta. Kako je bila riječ o jakom udaru, mislio je da je naletio na minu. Hrvatski i afganistanski vojnici tijekom zajedničke patrole kod Kunduza 13. prosinca 2007. godine naletjeli su na improviziranu minu.

Afghan policemen keep watch at the site of a suicide attack in Kabul, Afghanistan October 29, 2018. REUTERS/Omar Sobhani - RC1F14D8AD30
Omar Sobhani / REUTERS
Kabul, Afganistan

Hrvatski vojnici 15. su svibnja 2009. godine pomogli izvući njemačko oklopno vozilo Dingo, koje je skliznulo s ceste. Hrvatska se patrola 3. srpnja 2009. godine našla u blizini napada improviziranim eksplozivnim napravama. Hrvatski su vojnici osigurali područje napada. Stradalih nije bilo, a oštećen je jedan džip. Talibani su 23. srpnja 2009. godine unakrsnom vatrom iz RPG-a i strojnica napali hrvatsko-afganistansku patrolu. U napadu koji je trajao 10 minuta uništena su dva hrvatska višenamjenska vozila. Hrvatsko zapovjedništvo u Mazar-e-Sharifu izvijestilo je 28. srpnja 2009. godine da je došlo do napada granatama iz RBG-a na pripadnike afganistanske policije i da je jedan afganistanski vojnik ranjen.

Naše postrojbe 19. su kolovoza 2009. godine kod Feyzabada osiguravali mjesto eksplozije koju je izazvao bombaš samoubojica na motoru. U napadu su poginula tri kineska radnika. Sličan posao obavljali su i nakon talibanskog napada na jednu školu na sjeveru Afganistana.

Putem tajnih dokumenata koje je 2010. godine objavila organizacija WikiLeaks hrvatska je javnost doznala da je nekoliko hrvatskih vojnika iz sastava tima za obuku (OMLT) s pripadnicima afganistanske vojske 19. kolovoza 2009. godine upalo u talibansku zasjedu kod Chancharana. Kako je Jutarnji tada pisao, došlo je do ozbiljne razmjene vatre u kojoj su dva pripadnika afganistanske vojske ranjena. Hrvatski vojnici su nakon okončanog sukoba pozvali medicinsku pomoć kako bi se pružila pomoć ranjenima.

Afghan security forces and a British soldier with NATO-led Resolute Support Mission stand guard at the site of a suicide attack in Kabul, Afghanistan May 31, 2019. REUTERS/Omar Sobhani - RC14F57311A0
Omar Sobhani / REUTERS
Afganistanske sigurnosne snage s britanskim vojnikom u Kabulu

Iste je godine 30. prosinca u američkom kampu Shaeen tijekom vježbanja ranjen je razvodnik Ivan Husar. Njega pogodila krhotina granate od 40 milimetara, a ranio ga je američki vojnik. Prema opisu cjelokupnog događaja u dokumentu koji je objavljen na WikiLeaksu, američki vojnik je ispalio granatu koja je prekratko letjela te su uslijed eksplozije šrapneli po nogama ranili hrvatskog i američkog vojnika. Obojica su prevezeni u bolnicu gdje su im utvrđene lakše ozljede.

Početkom ožujka 2011. godine u Mazar-e Sharifu na sjeveru Afganistana improvizirana eksplozivna naprava eksplodirala je uz cestu kojom su prošla dva vozila s devet hrvatskih vojnika, no nitko od njih nije ozlijeđen. Početkom travnja iste godine napadnut je konvoj pripadnika ANA-e, koje mentoriraju pripadnici zajedničkog hrvatsko-američkog mentorskog tima. MORH je tada izvijestio da pripadnici tima nisu morali izravno djelovati. Jedan pripadnik Hrvatske vojske ozlijeđen je sredinom lipnja 2011. godine u padu helikoptera afganistanske vojske u Afganistanu. U helikopteru su u trenutku pada boravila dva hrvatska vojnika, međutim drugi nije pretrpio nikakve ozljede.

Prva hrvatska žrtva u Afganistanu bio je legionar 1. klase Goran Franjković (25) iz Subotice, koji je 14. studenog 2011. godine ubijen u okršaju s talibanima kod mjesta Tagaba u provinciji Kapisa. Franjković, koji potječe iz obitelji bunjevačkih Hrvata, stradao je dok je sudjelovao u raščišćavanju prometnice od minsko-eksplozivnih sredstava. On nije bio u sastavu HV-a, već u Legiji stranaca.

Afghan policemen inspect the site of a bomb attack in Kabul, Afghanistan, January 28, 2018. REUTERS/Omar Sobhani - RC1C43AD7900
Omar Sobhani / REUTERS
Kabul, Afganistan

Početkom ožujka 2012. godine dočasnik Hrvatske vojske u kampu u Afganistanu propucao si je potkoljenicu, a kolegi iz belgijske vojske natkoljenicu. Incident se dogodio u kampu "Mike Spann“ na sjeveru Afganistana, a oba su vojnika odmah poslije ranjavanja prebačena u bolnicu kampa "Marmal". Prema neslužbenim informacijama incident se dogodio dok je naš vojnik belgijskom vojniku pokazivao svoj pištolj. Pripadnik hrvatskog kontingenta u misiji ISAF u Afganistanu krajem listopada 2012. godine propucao si je dlan lijeve ruke dok je čistio naoružanje. Prva pomoć pružena mu je od strane liječnice u kampu, nakon čega je prevezen u bolnicu kampa Marmal. Liječnik koji ga je liječio tada je rekao da vjerojatno neće biti težih posljedica.

Hrvatska vojnikinja u sastavu međunarodnih snaga ISAF u Afganistanu u svinju 2013. godine ozlijedila je šaku lijeve ruke tijekom rutinskog zadatka. Ruku je ozlijedila na zupčaniku kupole vozila Hummer. Operirana je uspješno u bolnici kampa "Marmal". Pripadnik 22. hrvatskog kontingenta u operaciji ISAF u kampu Marmal, razvodnik G. P., 20. si je rujna 2013. godine propucao dlan lijeve ruke. Incident se dogodio dok je tijekom vremena za odmor boravio u svojoj sobi. Prva pomoć pružena mu je od strane liječnika u kampu. Težih posljedica zbog ozljeđivanja nije bilo.

U izvješću o sudjelovanju Oružanih snaga RH u Afganistanu o kojem se u studenom 2013. godine raspravljalo na sjednici Vlade Republike Hrvatske zabilježeno je da se u svibnju 2013. godine dogodio napad na patrolu ANA-e u kojoj je bilo i osam pripadnika Oružanih snaga RH u svojstvu mentorskog tima. Ta je patrola napadnuta nakon uništavanja improvizirane minske naprave, a napadači su na njih otvorili puščanu i projektilnu vatru. Pripadnici ANA-e uzvratili su paljbu, no hrvatski vojnici tijekom incidenta nisu upotrijebili oružje. Nije bilo ozlijeđenih. Incident se smatra jednim od najozbiljnijih napada na pripadnike naših snaga u misiji.

Afghan security forces inspect the site of a suicide attack in Jalalabad city, Afghanistan July 10, 2018. REUTERS/Parwiz - RC1CC2560FA0
Parwiz / REUTERS
Džalalabad, Afganistan

Još pripadnik Hrvatske vojske propucao se iz pištolja u Afganistanu, i to početkom travnja 2014. godine. Prema priopćenju Ministarstva obrane vojnik si je prilikom čišćenja oružja propucao dlan lijeve ruke pri čemu je došlo do prijeloma malog prsta lijeve ruke. Liječnička pomoć mu je pružena u vojnoj bolnici u kampu Ghazni. Iste je godine dočasnik Oružanih snaga RH koji u misiji ISAF obavlja poslove savjetnika za obuku pripadnika ANA-e svjedočio terorističkom napadu u kojem je terorist prerušen u vojnika u Kabulu ubio američkog generala.

Hrvatski vojnici u Afganistanu u travnju 2017. godine pukim su slučajem izbjegli jedan od najsmrtonosnijih napada talibana koji se dogodio u vojnoj bazi Shaheen, u kojoj je smješten 209. korpus ANA-e. U tom je napadu ubijeno najmanje 140 afganistanskih vojnika, a oko 160 ih je ranjeno. Dvadesetak hrvatskih vojnika svakodnevno sudjelovalo je u uvježbavanju pripadnika 209. korpusa ANA-e u kampu Shaheen, no srećom po njih, napad talibana dogodio se na dan kada se nije održavala obuka pa nisu bili ni blizu kampa.

Posljednji incident dogodio se 24. srpnja 2019. godine, kada se dogodio napad na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu u Afganistanu u kojem je jedan vojnik poginuo, a dvojica su ozlijeđena. Dva ozlijeđena vojnika izvan su životne opasnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:55