RATNI ZLOČIN

'GLAVAŠ NIJE IMAO VEZE S PARAVOJNIM POSTROJBAMA' Bivši šef Vrhovnog suda otkrio tko je 1991. bio 'strah i trepet' u Osijeku

 
Svjedoci na suđenju danas su bili Luka Bebić, Andrija Hebrang i Krunislav Olujić (u drugom redu iza Glavaša)
 Damjan Tadić / CROPIX

Bivši predsjednik Vrhovnog suda Krunislav Olujić posvjedočio je na ponovljenom suđenju Branimiru Glavašu i ostalima u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' da su za ubojstva osječkih civila srpske, ali i hrvatske nacionalnosti bile odgovorne paravojne postrojbe kojima na čelu nije bio Glavaš.

"U ljeto 1991. u Osijeku je nekoliko paravojnih postrojbi ugrožavalo sigurnost pripadnika hrvatske i srpske nacionalnosti. Ključna osoba je pritom bio Radoslav Arambašić koji je hodao naoružan po Osijeku i vodio razne akcije, o čemu postoje i snimke'', izjavio je Olujić koji je u to vrijeme bio osječki okružni tužitelj.

'Glavaš nije imao veze s paravojnim postrojbama'

Olujić je dodao i da Glavaš nije imao nikakve veze s paravojnim postrojbama u Osijeku u kojem je, pored Arambašića, ''strah i trepet'' bio Nikola Jaman, zapovjednik Prištapske čete. Za njega je Olujić naveo da se hvalio svojim ustaškim porijeklom te da je kasnije čuo da su Jamana, zbog njegove peradarske farme, nazivali ''kokošarem'' ili ''jajarom''.

Bivši predsjednik Vrhovnog suda je dodao da je u službenom zapisniku očevida navedeno da je Čedomir Vučković, prije nego što je ubijen u dvorištu zgrade osječkog Sekretarijata za obranu, preskočio ogradu te da je bio naoružan strojnicom, dok je uza sebe imao i streljivo.

Govoreći o situaciju u ratnom Osijeku, Olujić se prisjetio događaja kada su mu pristupila trojica pripadnika Oružanih snaga koji su ga ispitivali za tužitelja Jovana Grubišića, navodeći da su ga došli ubiti. ''Zaprijetio sam im da to ne čine i da ću ih naći ako treba i na Ognjenoj zemlji. Grubišić je i danas živ, a ta trojica su kao maloljetnici osuđeni na tri godine zatvora jer su ispisivali grafite s nazivom rock skupine U2, a što je Grubišić protumačio kao neoustašku pobunu''.

Zagreb, 170220.
Zupanijskli sud na Zrinjevcu.
Nastavak sudjenja Branimiru Glavasu za ratni zlocin. Svjedoci na sudjenju danas su bili  Andrija Hebrang, Luka Bebic, Krunoslav Olujic. 
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Nastavak suđenja Branimiru Glavašu za ratni zločin. Svjedoci na suđenju danas su bili Andrija Hebrang, Luka Bebić, Krunislav Olujić.

'Fehira za iskaz pripremao Faber'

Olujić je potvrdio da poznaje krunskog svjedoka protiv Glavaša Krunoslava Fehira koji mu se obratio tražeći od financijsku pomoć. ''Fehir mi je kazao da ga je za davanje iskaza protiv Glavaša pripremao nekadašnji načelnik osječke policije Vladimir Faber te da je bio u kontaktima s Jadrankom Kosor i Vladimirom Šeksom, kao i da je često odlazio bivšem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću'', kazao je Olujić.

Na Županijskom sudu svjedočio je i nekadašnji ministar zdravstva i obrane Andrija Hebrang koji je izjavio da o ubojstvima u ratnom Osijeku zna isključivo iz medija.

''Na sjednicama državnog vrha čuo sam nekoliko puta Glavaševo ime, a najviše ga je napadao Josip Boljkovac koji je, uostalom, napadao svakoga tko je branio Hrvatsku. Kasnije, kada smo ušli u pristupne pregovore s Europskom unijom, zvala me je glavna haška tužiteljica i britanski ministar vanjskih poslova koji su vršili pritisak da, ukoliko želimo pristupiti euratlantskim integracijama, moramo procesuirati generale'', zaključio je Hebrang.

Svjedočio je i bivši predsjednik Sabora, a neko vrijeme i ratni ministar obrane Luka Bebić koji je rekao da je za zločine nad osječkim Srbima tek nakon rata saznao iz medija.

Zagreb, 170220.
Zupanijskli sud na Zrinjevcu.
Nastavak sudjenja Branimiru Glavasu za ratni zlocin. Svjedoci na sudjenju danas su bili  Andrija Hebrang, Luka Bebic, Krunoslav Olujic. 
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Nastavak suđenja Branimiru Glavašu za ratni zločin. Svjedoci na suđenju danas su bili Andrija Hebrang, Luka Bebić, Krunoslav Olujić.

'Lažnim etikatema usporavao se ulazak Hrvatske u EU'

''Iz stranih obavještajnih službi Velike Britanije i Francuske su dolazile lažne etikete da se u Hrvatskoj ne ratuje u skladu s ratnim konvencijama. To je bilo izmišljeno, a spominjali su se Glavaš i Merčep. To je bilo izmišljeno, a koristilo se da se uspori ulazak Hrvatske u EU'', kazao je Bebić.

Glavaš, nekadašnji osječko-baranjski župan, osnivač HDZ-a i ratni čelnik sekretarijata za obranu, a sada saborski zastupnik od početka odbacuju optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubojstva osječkim Srba.

Novo suđenje u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnju ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka prošle godine prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 07:34