STRANAČKI SABOR

GLAVAŠ O SURADNJI HDSSB-a S HDZ-om 'U politici nikada ne reci nikada!'

Branimir Glavaš
 Emica Elvedji / CROPIX

HDSSB danas u osječkom HNK-u na 8. izvanrednom izbornom saboru bira novo stranačko vodstvo. Izvjesno je da će na njegovom čelu i dalje biti aktualni predsjednik Dragan Vulin, jer je on i jedini kandidat za tu funkciju. Podsjetimo, sabor se održava u okolnostima unutarstranačkog raskola, a nakon što je dobar dio članstva predvođen Vladimirom Šišljagićem i Dinkom Burićem zatražio odlazak Vulina, ali i utemeljitelja Branimira Glavaša kojeg smatraju glavnim krivcem za potop stranke koja je na zadnjim parlamentarnim izborima osvojila jedan mandat.

Disidenti su prije mjesec dana održali svoj izvanredni sabor na kojem su za predsjednika stranke izabrali Šišljagića, no kako se Ministarstvo uprave o tom saboru još nije očitovalo, pravno gledano HDSSB je u rukama Glavaša, Vulina i ostalih. Glavaš se na današnjem saboru nije kandidirao niti za jednu funkciju, pa je predstavnicima medija izjavu dao u stanci određenoj kako bi se obavilo glasovanje, a prvo smo ga pitali koji je pravi sabor stranke.

Ovaj ili onaj prije mjesec dana?

- Današnjim saborom zatvorena je stranica sukoba i raskola unutar HDSSB-a. Od danas dišem punim plućima i grabimo krupnim koracima prema lokalnim izborima, rekao je Glavaš, kojega smo potom upitali kako se osjeća danas kada je na saboru HDSSB prvi put i netko iz HDZ-a (Ivan Anušić kao osobni izaslanik predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića) s obzirom na sve što se unazad 11 godina događalo na relaciji između ovih dviju stranaka te kako gleda na potencijalnu suradnju s HDZ-om na lokalnim izborima, što je kao mogućnost najavio Vulin.

- U politici nikada ne reci nikada. Činjenica da su ovdje izaslanici više političkih stranaka predvođenih HDZ-om demantira sve one koji su nas napadali da vodimo izolacionističku politiku. HDSSB je ozbiljna, prihvatljiva stranka drugim opcijama. Prije mjesec i pol dana pristupili smo saborskoj većini što je pokazatelj da smo širokih političkih svjetonazora. Zadovoljan sam što smo ušli u parlamentarnu većinu i što su ovdje predstavnici drugih političkih opcija, jer je to priznanje politici HDSSB-a, kazao je Glavaš, a na pitanje je li ovo kraj njegovo aktivnog bavljenja politikom dao je dvosmislen odgovor.

- Ovaj sabor će iznjedriti novo vodstvo na čelu sa starim predsjednikom Vulinom, jer se on jedini kandidirao. Ja sam svoj saborski mandat stavio u mirovanje kao doprinos stabilizaciji stranke, jer mi je stalo do njezine konsolidacije. Sada je u Saboru moj zamjenik (Josip Salapić, op.p.), a što će se dogoditi narednih mjeseci nećemo gatati nego vidjeti kada za to dođe vrijeme, poručio je Glavaš istaknuvši za kraj i da se neće kandidrati na predstojećim lokalnim izborima.

- Osobno neću sudjelovati na lokalnim izborima, a ako mladima bude trebala moja pomoć rado ću se odazvati jer mi je u interesu da HDSSB kao moje dijete bude ozbiljna, respektabilna politička stranka i narednih desetljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:17