REAKCIJA

GLAVAŠ OBJASNIO ZAŠTO JE DAO POTPIS MILANOVIĆU 'Iz njegovih usta nije se čulo da sam ja ratni zločinac, uvijek se korektno izjašnjavao o meni'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 25.11.2019. u 11:22

Osijek, 231119. Predsjednik HDSSB-a Branimir Glavas dao je potpis i podrsku predsjednickom kandidatu Zoranu Milanovicu.
Foto: Ivan Peric / CROPIX
Ivan Peric / CROPIX

Branimir Glavaš

Gost "Novog dana" na N1 televiziji bio je saborski zastupnik Branimir Glavaš. Kaže da je dao potpis za kandidaturu Zorana Milanovića jer mu se on sviđa kao političar i uvijek je bio korektan prema njemu. Ističe kako njegov potpis nije poruka Andreju Plenkoviću, a aktualnu predsjednicu ne podržava jer smatra da previše estradizira političku scenu.

- Ja sam dao potpis svjesno, samostalno i u svoje ime. HDSSB je zazuzeo stav da kao stranka neće podržati nijednog kandidata i daje slobodu svojim članovima da podrže kandidata za kojeg misle da je najbolji.

Moj stil rada je javan, bez fige u džepu, odlučio sam podržati kandidaturu Zorana Milanovića ne pod okriljem mraka, nego javno, jer procjenjujem da je to kandidat po mojim kriterijima i mjerilima kakva bi osoba trebala biti predsjednik Republike u sljedećem mandatu - pojasnio je Branimir Glavaš svoju potporu Zoranu Milanoviću i dodao kako njegov potpis Milanoviću nije provokacija, spletka ili dio zakulisne igre.

- Ja nisam ničiji igrač, ni HDZ-a ni drugih političkih opcija - rekao je i dodao kako smatra da se Davor Bernardić gadno prevario ako misli da on odrađuje posao za nekoga.

Ne iznenađuje ga Milanovićev odgovor na njegov potpis jer je u kampanji i "normalno da je odabrao taj put komentara vezano uz moj potpis".

- Osobno sam sa Zoranom Milanovićem razgovarao nekoliko puta, nekoliko rečenica. Pratio sam njegov rad i njegov odnos prema meni kao optuženiku i jedno vrijeme osuđeniku za ratni zločin, iz njegova stava je bilo jasno da poštuje sva tri stupa vlasti i da se ne miješa u rad nijednog.

To sam osobno privatno cijenio, nisam zaboravio, jer u 10-15 godina nije se iz njegovih usta čulo da je Glavaš ratni zločinac i da ne želi nikakav kontakt - izjavio je i podsjetio da je SDP bio s HDSSB-om na županijskoj razini u koaliciji.

- Nije mi pomagao, nisam to ni tražio, ali gledajući iz zatvorske ćelije njegove rasprave i odgovore na saborska pitanja, pa kad sam i ja bio tema, Zoran Milanović uvijek se korektno izjašnjavao o meni, nikad me nazivajući ratnim zločincem.

Kad sam bio u Mostaru u zatvoru imao sam smrtni slučaj u obitelji i bez intervencije Zorana Milanovića ne bih mogao biti na pogrebu svoje sestre u Biogradu. Takav transfer 'ratnog zločinca' ne bi se mogao odraditi u tako kratkom roku bez Zorana Milanovića - rekao je gostujući na N1.

Glavaš tvrdi da je dao potpis jer mu se Milanović svidio kao političar. "Ima gard, stav, ali i ishitrene poteze pa i ograda i naglašavanje da nisam njegovo društvo. Nisam njegovo društvo, stariji sam od njega i stvarao sam Tuđmanovu Hrvatsku, a on nije. Mi nismo društvo niti imam namjeru biti s njim društvo, ali to ne znači da se ne možemo držati minimalnog konsenzusa korektnih političkih odnosa.

Ja sam sljedbenik Tuđmanove politike pomirbe. Kako vrijeme prolazi, vidimo da je to bila zabluda. Puno više lijevi spektar oprašta od desnog - rekao je i dodao kako postoje pojedinici u SDP-u koji i danas mrze Hrvatsku.

I Glavaš je primijetio Milanovićevo tumačenje da je njegov potpis poruka Andreju Plenkoviću. Kaže da na koalicijskim sastancima s čelnicima HDZ-a nije bilo ni pokušaja pritiska na HDSSB ili koalicijske partnere u smislu nagovaranja ili pridobijanja potpore u izbornoj kampanji za predsjednika.

Kaže i kako s premijerom i vladajućom koalicijom HDSSB ima korektan odnos i da oni ne ucjenjuju.

- Moguće je da premijer ima informacije o kandidatu kojeg sam podržao, a da ja ne znam. Odazvat ću se ako premijer otvori tu temu razgovora - komentirao je najavu Plenkovića da će razgovarati s njim o podršci Milanoviću.

- Vjerojatno nešto premijer Plenković zna u odnosu na mog kandidata Zorana Milanovića i ja ću ga rado saslušati. Nadam se da možda ima nešto za reći, što je tajna, što ne znamo ni ja ni javnost pa možda misli da ću promijeniti mišljenje. Nema čovjeka koji nema svoju tajnu, a za koju mu ne bi bilo ugodno da javnost sazna - izjavio je.

Za aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović misli da je napravila neke pozitivne iskorake oko kontakata Hrvatske i inozemstva, ali smatra da joj je najvažniji zadatak bio riješiti problem odnosa sa Srbijom.

- Imala je nekoliko ili jedan kontakt, ali nisam osjetio nikakav pozitivan pomak. Ako Zoran Milanović pobijedi, duboko sam uvjeren da se predsjednik Srbije Vučić neće dobro provesti u razgovoru s Milanovićem koji će mu reći što ga sljeduje bez ručne i da će napraviti taj pomak u rješavanju odnosa Hrvatske i Srbije - rekao je i dodao kako smatra da Grabar-Kitarović estradizira političku scenu i to mu se ne sviđa jer smatra da je potrebno puno više ozbiljnosti na toj funkciji.

Odbija teoriju da je njegovo potpisivanje za Zorana Milanovića pokušaj pomaganja Kolindi Grabar-Kitarović. Glavaš prognozira da u drugi krug ulaze aktualna predsjednica i Milanović, a onda je, kaže, sve moguće, prenosi N1.

Slikovito se izrazio pa rekao kako je "moguće da Milanović bude kao krava koja daje 30 litara mlijeka, ali nakon 29 litara ritne kantu, no da svakako ima potencijal za pobjedu".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo