JEDINI KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA

GLAVAŠ OBJAVIO SVOJU NOVI POLITIČKI MANIFEST 'HDSSB će biti političko-poslovna kompanija s modelom franšize'

Branimir Glavaš
 Emica Elvedji / CROPIX

Branimir Glavaš bit će jedini kandidat za novog predsjednika HDSSB-a na nedjeljnom izbornom saboru stranke, a u skladu s time u utorak je objavio i svoj novi politički manifest formuliran u novi Statut koji donosi neke, na hrvatskom političkom prostoru, do sada neviđene odredbe. Stranka tako više neće imati županijske, gradske, općinske... odbore nego povjerenike za svaku lokalnu jedinicu, a te ljude osobno će imenovati predsjednik stranke.

U ovom slučaju, dakle, Glavaš. Osnivač i idejni vođa HDSSB-a, koji tako po prvi put u 12-godišnjoj povijesti ovog pokreta preuzima i formalnu odgovornost za njegovo djelovanje, stranku je predstavio kao brend te u skladu s tim najavio da će ubuduće djelovati kao političko-poslovna kompanija s modelom franšize!?

- Ne bih želio da se shvati kako je HDSSB postao trgovačko društvo. Ne govorimo o profitu i dobiti, nego benefitima koje možemo postići radom za dobrobit svoje jedinice lokalne samouprave što će donositi benefite stranci od najniže do najviše razine. U statutu ne piše da ćemo biti političko-poslovna kompanija, ali tako ćemo djelovati, jer samo tako možemo biti kvalitetni.

Dakle, preneseno na ekonomski rječnik bit ćemo političko-poslovna kompanija, a jednako tako, ekonomskim rječnikom govoreći, naši povjerenici bit će primatelji franšize koji će imati potpunu slobodu u svom djelovanju. Takvu slobodu djelovanja nema niti jedna politička opcija, kazao je Glavaš, koji je potom pojasnio kakvu će to slobodu imati povjerenici.

- Predsjednik stranke imenuje i razrješuje povjerenike, koji su za svoj rad odgovorni sebi i predsjedniku, no povjerenici će biti potpuno samostalni u svom političkom radu i djelovanju uz obvezu poštivanja statuta i programskih načela stranke. Tako će, primjerice, sami sastavljati izborne liste u što se predsjednik neće miješati i nitko im neće križati imena na listama. No, njihov rad će se analizirati nakon provedenih izbora, rekao je Glavaš.

- Naša temeljna programska načela ostaju ista, no došlo je do korekcija kako bismo olakšali efikasnost djelovanja, što prije se stabilizirali i konsolidirali te bili respektabilna politička snaga u narednim ciklusima, istaknuo je Glavaš, dodavši i kako se članom stranke neće moći postati bez supotpisa preporuke još dva člana. Inače, nakon revizije članstva trenutno ih je u stranci oko 200, pa će izborni sabor, za razliku od prijašnjih koji su se održavali u sportskim dvoranama ili HNK-u, ovaj put biti u prostorijama Mjesnog odbora Gornji grad.

Mediji mu neće moći nazočiti „jer je prostor mali, a i raščišćavat ćemo neke stvari koje trebaju ostati u kući.“ Glavaš je najavio i da će nakon izbornog sabora revidirati koalicijski status s HDZ-om u Hrvatskom Saboru i Osječko-baranjskoj županiji „jer ne želimo biti ničiji politički privjesak i zauzet ćemo čvrst stav.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:36