NEMA PRAVOMOĆNE PRESUDE

GLAVAŠ TRAŽI OD BERNARDIĆA I BUNJCA UKUPNO 250.000 KUNA JER SU GA NAZVALI RATNIM ZLOČINCEM 'To čeka svakoga tko me tako nazove. Udaram samo po džepu!'

Branimir Glavaš
 Damir Krajac / HANZA MEDIA

Branimir Glavaš, predsjednik HDSSB-a i saborski zastupnik ove stranke u pravoj je pravosudnoj ofenzivi i lovu na odštetne zahjeve od drugih kolega saborskih zastupnika, ali i novinara, odnosno medija za koje smatra da su mu svojim izjavama i tekstovima nanijeli duševne boli te mu povrijedili ugled i čast nazivajući ga ratnim zločincem.

Glavaš je tako unazad dva tjedna pokrenuo postupke protiv kolega saborskih zastupnika – Davora Bernardića, predsjednika SDP-a te Branimira Bunjca iz Živog zida. Obojicu je pozvao da mu se javno ispričaju te da mu zbog nanesenih duševnih boli, odnosno povrede ugleda i časti isplate odštetu – Bernardić 150.000 kuna, a Bunjac 100.000 kuna. U protivnome će ih tužiti.

Kad je riječ o Bernardiću, Glavaš mu zamjera što je 31. listopada 2018. Na „pressici“ u Hrvatskom saboru govoreći o najnovijim akvizicijama u Klubu zastupnika stranke Milana Bandića rekao sljedeće:

„To je čovjek koji je pod optužnicama, koji na sumnjiv način skuplja većinu i tvori glavni stup u ovom trenutku Plenkovićevoj vladi, dok su drugi stup optuženik Saucha, ratni zločinac Glavaš i Ivan lažljivi Vrdoljak.“

Slično je ponovio i 13. studenoga na „pressici“ u SDP-u, odnosno u RTL dnevniku, kada je Glavaša nazvao „osuđenim ratnim zločincem“.

U odštetnom zahtjevu Glavašev odvjetnik Vedran Pajić iz Osijeka navodi kako„Glavaš nije "osuđeni ratni zločinac" kako ga Vi nazivate, što vam je neosporno poznato jer nije na snazi niti jedna osuđujuća presuda protiv njega. Naime, Vama kao i cijeloj hrvatskoj javnosti je poznato da je Ustavni sud RH 12. siječnja 2015. godine ukinuo drugostupanjsku presudu Vrhovnog suda izrečenu protiv Branimira Glavaša, a Vrhovni sud RH je 28.srpnja 2016. godine ukinuo i prvostupanjsku osuđujuću presudu Županijskog suda u Zagrebu od 8.svibnja 2009. protiv gospodina Glavaša, te nikakva presuda (nepravomoćna ili pravomoćna) protiv moje stranke ne postoji. Isti se procesno pravno nalazi u poziciji "optuženika", a ne nikako kako Vi tvrdite u poziciji "osuđenog ratnog zločinca".“

Kad je riječ o Bunjcu, Glavaš je izdvojio njegovu izjavu na sjednici Sabora 10. listopada 2018.: „Saveznik mu je Branimir Glavaš, osuđeni ratni zločinac koji je putem Drage Tadića pokušao podmititi čak i suce Vrhovnog suda. Kad je trebao biti priveden pravdi pobjegao je u BIH, svojedobno isto kao i sam njegov mentor.“ U odštetnom zahtjevu navodi se da „Glavaš nikada nije sudjelovao u "podmićivanju sudaca Vrhovnog suda" kako Vi tvrdite, jer isti od nadležnih državnih tijela (DORH-a, MUP-a...) nije bio čak niti osumnjičen za to kazneno djelo, a posljedično tome niti okrivljen, optužen ili pak suđen.“ Inače, već neko vrijeme na sudu je iz istih razloga njegova tužba protiv Slobodne Dalmacije, protiv Indexa se trenutno piše tužba, a uskoro će biti podnesena i tužba protiv Jaroslava Pecnika zbog teksta kojeg je napisao za Novi list. Riječ je o pojedinačnim zahtjevima za naknadu štete od 40.000 do 50.000 kuna. Glavaš je najavio kako će ubuduće tužiti svakoga tko ga javno nazove ratnim zločincem.

- Pozivam sve političke i ine neprijatelje, neka samo laju... Sve ih čeka isto što i Bernardića i Bunjca. Kazneno neću goniti nikoga, nego samo udaram po džepu – poručio je Glavaš, kojemu se na Županijskom sudu u Zagrebu, inače, ponovno sudi po optužnici za počinjenje ratnih zločina u Osijeku 1991. i 1992. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:14