SVI KVADRATI SADA SU PRIJAVLJENI

GLAVNI DRŽAVNI INSPEKTOR ISPRAVIO POPUST Andrija Mikulić nadopunio imovinsku karticu s potpunim podacima o svojoj imovini

Riječ je, tvrdi, o nenamjernoj pogrešci jer nije razumio da mora prijaviti i veličinu okućnice, a ne samo “čvrstog objekta” koji posjeduje
Andrija Mikulić
 CROPIX

Glavnom državnom inspektoru Andriji Mikuliću pri ispunjavanju imovinskih kartica promaklo je od 2016. godine više od tisuću četvornih metara (precizno, 1033 četvorna metra), za koliko su tri “kuće s okućnicom” u vlasništvu njega i njegove supruge u stvarnosti veće od onoga što je upisao u karticu.

- Jedna nekretnina u Zagrebu sastoji se od 388 četvornih metara (u imovinskoj 180 četvornih metara) i u vlasništvu je moje supruge i punice. Druga nekretnina u Zagrebu sastoji se od 223 četvorna metra (u imovinskoj kartici 85 četvornih metara) i također je u vlasništvu moje supruge i punice - potvrđuje u odgovoru Jutarnjem listu glavni državni inspektor Mikulić. On je, pak, u imovinskoj kartici naveo da jedna “kuća s okućnicom” u Zagrebu ima 180 četvornih metara (vrijednost 1,5 milijuna kuna), a da druga, pak, također u Zagrebu, “kuća s okućnicom” ima 85 četvornih metara (vrijednost 400.000 kuna). Obje su, naime, u zagrebačkoj Dubravi.

Dakle, i u slučaju te dvije kuće, kao i one u Malinskoj o kojoj je izvijestila RTL-ova emisija “Potraga”, pogriješio je glavni državni inspektor Mikulić, kao što je i sam priznao.

- Kod ispunjavanja obrasca Izvješća o imovinskom stanju dužnosnika vodio sam se mišlju da se u rubrici ‘Podaci o nekretnini’; ‘Površina’; podrazumijevaju isključivo podaci o nekretnini u smislu čvrstoga objekta (kuća, stan), njezina površina, a da se u rubriku ‘Približna tržišna vrijednost u trenutku podnošenja izvješća (HRK)’ unosi ukupna vrijednost ‘kuće s okućnicom’. Namjera mi nije bila skrivati, kao ni dovoditi u zabludu bilo koga, a što je i vidljivo u izvješću u kojem je prijavljena tj. navedena novčana vrijednosti sve imovine, uključujući ukupnu vrijednost naslijeđenih nekretnina i zemljišta - objašnjava vlastiti propust glavni državni inspektor Mikulić te dodaje da je reagirao čim mu je ukazano na taj “nenamjeran propust”.

- Odmah sam pokrenuo proceduru izmjene Izvješća o imovinskom stanju dužnosnika za sve naslijeđene nekretnine i ostale nastale promjene u 2019. godini, koje sam imao obvezu unijeti do kraja kalendarske godine u kojoj su promjene nastale - navodi glavni inspektor Mikulić.

U zemljišnim knjigama vidljivo je da se Mikulićeva nekretnina u Malinskoj sastoji se od 867 četvornih metara, od čega je stambena zgrada velika 154 četvorna metra, kuća 47 četvornih metara, a dvorište se rasprostire na 666 četvornih metara. Istodobno se u njegovoj imovinskoj kartici spominje da posjeduje kuću s okućnicom površine 180 četvornih metara, a taj se podatak ne poklapa ni sa zbrojem četvornih metara stambene zgrade i kuće, a ni s podatkom o veličini dvorišta iz zemljišnih knjiga.

Mikulić je upisan kao jedini vlasnik te nekretnine na kojoj je i zabilježba od 2007. godine ugovora o dosmrtnom uzdržavanju s njegovim ocem koji je preminuo nedavno. Kuću s okućnicom u imovinskoj kartici procijenio je na 2,2 milijuna kuna. Ranije su mediji pisali da se ta nekretnina ljeti iznajmljuje, pa se i postavilo pitanje zašto u kartici nisu navedeni prihodi od tog posla, ali Mikulić danas kaže da se “u njegovoj obitelji nitko ne bavi djelatnošću iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu”.

Glavni državni inspektor Mikulić u javnosti je već priznao grešku iz vlastite imovinske kartice te je proslijedio ispravak Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa.

Iz Povjerenstva su nam odgovorili da su zaprimili “u elektronskom obliku novo Izvješće o imovinskom stanju dužnosnika Andrije Mikulića”.

“Nakon što ga zaprimimo u pisanom obliku i prođe li administrativnu provjeru, i to će biti javno objavljeno”, stoji u odgovoru Povjerenstva. Međutim, greške u Mikulićevim imovinskim karticama zapravo nisu novost. I ranije je griješio - u svibnju 2018. Povjerenstvo je odlučilo da je napravio propust te je kažnjen kaznom od 2000 kuna. Riječ je bila o propustu oko promjene na imovini. Mikulić imovinske kartice ispunjava od 2015. godine kad je postao saborski zastupnik, a u međuvremenu je predsjedao zagrebačkom Gradskom skupštinom. Posljednjih je šest mjeseci glavni državni inspektor, a te funkcije podliježu Zakonu o sprječavanju sukoba interesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:44