SLUČAJ IZNUDE

GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK 'Ne bojim se nikakvih snimki. Zašto sam postao mason? Imponiralo mi je da je netko prepoznao moju stručnost'

 
 Damjan Tadic / CROPIX

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić potvrdio je jučer za Jutarnji pisanje tjednika Nacional koji je jučer na naslovnici donio vijest kako je Jelenić mason.

Tragom te informacije, počeo se i propitkivati Jelenićev položaj u toj organizaciji u kontekstu slučaja iznude Nikice Gabrića o čemu smo izvijestili krajem prošlog tjedna. Nacional tvrdi da bi se glavni državni odvjetnik mogao naći u sukobu interesa.

Vlada je jučer neslužbeno najavila da će se o cijelom slučaju očitovati danas.

Dražen Jelenić je jutros u razgovoru za N1 na upit je li javnom objavom da je mason naštetio ugledu institucije kojoj je na čelu, Jelenić je rekao da nije.

- Ja mislim da nisam, jer sam svoj posao radio prije, za vrijeme toga i dan danas zakonito i isključivo po zakonu, rekao je Jelenić.

Otkrio je da u ovom trenutku ne razmišlja o ostavci te se osvrnuo na mogući sukob interesa u kontekstu slučaja iznude Nikice Gabrića, koji je također član masonske lože.

- Nikakvog pogodovanja nije bilo. U ovom trenutku ne razmišljam o ničemu, samo razmišljam o tome da ovaj predmet završim zakonito u mjeri u kojoj ja mogu utjecati na to. Bit će sve javno ako dođe do suda, rekao je.

Potvrdio je da je razgovarao s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem, ali nije želio otkriti sadržaj razgovora.

Na pitanje očekuje li smjenu, rekao je: 'Vidjet ćemo'.

Jelenić je ranije rekao da je Nikica Gabrić preko njega i općinskog državnog odvjetnika pokušao utjecati na postupak pokrenut zbog pokušaja iznude.

- On je bio žrtva, je li on imao neka svoja saznanja ili ne, u svakom slučaju je tijekom istrage kontaktirao i mene i općinskog državnog odvjetnika i tražio da se neke stvari odrade drukčije, misleći da on može na to utjecati, ali posao vodi Državno odvjetništvo, odnosno policija, rekao je Jelenić.

Komentirajući snimke, za koje je Gabrić rekao da će ih objaviti, Jelenić je rekao da ne zna što se nalazi na tim snimkama, ali da se ničega ne boji.

Odgovorio je i na pitanje zašto je postao član masonske lože.

- Moj prijatelj me je pitao, s obzirom da samo ugledni ljudi mogu postati članovi lože, u jednu ruku mi je to imponiralo, da je netko prepoznao moju stručnost i moj rad. To je udruga koja se zalaže za boljitak u zajednici, obitelji, rekao je.

Na pitanje je li mislio na to da bi se zbog mistike i tajnosti koje prate masone mogla propitivati njegova vjerodostojnost, rekao je da ne jer se radi o zakonito osnovanoj udruzi koja se bavi dozvoljenim i zakonitim radom u Hrvatskoj.

Jelenić je u utorak rekao da je Gabrić pokušao utjecati na tijek predistrage protiv troje novinara tjednika 7Dnevno koji su navodno ucjenjivali liječnika tražeći od njega 200.000 kuna kako ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj on pripada.

Zbog sumnje da su počinili kazneno djelo pokušaja iznude, zagrebačka policija privela je u petak glavnog urednika tjednika 7Dnevno i portala dnevno.hr Marka Cigoja, njegovog zamjenika Vuka Radića i direktoricu Mariju Dekanić.

Prema neslužbenim informacijama, njih troje je proteklih tjedana ucjenjivalo oftalmologa Nikicu Gabrića, osnivača i ravnatelja Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost. Novinari su mu nudili da će povući planiranu seriju tekstova o njemu, čiji bi sadržaj za njega navodno bio kompromitirajući, ako im na adekvatan način nadoknadi ‘’troškove’’. Pritom nisu tražili konkretan novčani iznos, nego da njegova klinika i zainteresirani partneri plate oglase na odgovarajućem broju stranica u tjedniku 7Dnevno. Oglasni prostor bi navodno stajao oko 200 tisuća kuna. Gabrić ih je, prema neslužbenim informacijama, odbio, a serija tekstova u kojoj ga nazivaju šefom masonske lože je objavljena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:13