JENS STOLTENBERG

GLAVNI TAJNIK NATO-a O SMANJIVANJU NAPETOSTI 'Pozivam sve aktere izbora u BiH da se suzdrže od zapaljive retorike'

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg
 CROPIX

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u Zagrebu se danas sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem, predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i ministrom obrane Damirom Krstičevićem.

Osim na ulogu Hrvatske u NATO savezu, osvrnuo se i na druge aktualnosti, a za Dnevnik Nove TV komentirao je i jučerašnje izbore u BiH. Pozvao je sve aktere da se suzdrže od zapaljive retorike.

'Podržavam činjenicu da su održani izbori u BiH. Izbori su bit svakog demokratskog društva. Istovremeno prepoznajemo da još postoje izazove, napetosti i snažna retorika u BIH. Zato pozivam sve aktere, političare i vođe u BiH da se suzdrže od zapaljive retorike i da sudjeluju na konstruktivan način kako bi izgradili BiH kao državu koja može pridonijeti stabilnosti Europe', rekao je.

Stoltenberg kaže da je potrebno još vidjeti napredak u reformama u BiH kako bi se postigli standardi NATO-a, prije idućeg koraka prema tome da BiH postane članica tog saveza.

Upitan o procjeni hrvatskog doprinosa NATO-u, Stoltenberg kaže da je Hrvatska vrlo važna i ističe da je od nezavisnosti 1991. do danas pokazala velik napredak.

'Pridonosite zajedničkoj sigurnosti i obrani na mnogo načina. Hrvatska pridonosi slanjem sposobnih i kvalificiranih vojnika u naše misije u Afganistan i na Kosovo, ali i u Europi, onim što zovemo pojačana prisutnost NATO-a u državama poput Poljske i Litve. Također, znam da će Hrvatska sudjelovati u velikim vježbama koje ćemo imati u Norveškoj', kaže Stoltenberg i dodaje i da je otvaranje Centra za obuku pilota helikoptera u Zadru jako važno te da će taj centar biti za posebne operacije ili potporu specijalnim operacijama. Ipak, nije htio govoriti o daljnjim projektima sličnima tome u Hrvatskoj.

'Mislim da moramo početi s ovom odlukom i da je prerano za nagađanje što još može biti otvoreno u Hrvatskoj. Ali morate zapamtiti da je glavna svrha NATO-a da možemo štititi i braniti sve saveznice i da možemo brzo premještati snage ako je potrebno. Dakle, jedna od najvažnijih stvari je da povećamo pripravnost svojih snaga tako da se brzo mogu rasporediti tamo gdje je potrebno', zaključio je glavni tajnik NATO-a.

Upitan o potrošnji Hrvatske na obranu te neispunjavanju obveze o potrošnji 2 posto BDP-a na tu stavku, Stoltenberg objašnjava zašto je važno da Hrvatska ispuni tu obavezu.

'Velika je stvar za NATO da svi saveznici potpuno implementiraju ono što smo dogovorili još 2014. Nadam se da će Hrvatska ispuniti tu obvezu. Mislim da morate razumjeti da je razlog zašto sad moramo više uložiti u obranu taj što živimo u nepredvidljivijem i izazovnijem sigurnosnom okolišu i stoga moramo biti u stanju reagirati i imati snažan obrambeni odgovor', dodao je.

Osvrnuo se i na napetosti između Srbije i Kosova, rekavši da je NATO fokusiran na potporu dijalogu Prištine i Beograda.

'NATO ne može riješiti probleme ove regije. Moraju ih riješiti ljudi i nacije ove regije. Stoga snažno potičemo Prištinu i Beograd da sjednu kao što rade u dijalogu i pronađu rješenja', kaže Stoltenberg za Dnevnik Nove TV i dodaje da je NATO spreman prihvatiti Makedoniju kao 30. članicu saveza ako se njihov dogovor s Grčkom o promjeni imena provede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:08