PROGNAN IZ ŠIBENIKA

GLAVNI TRG VIŠE SE NE ZOVE PO TITU SDP-ovci napustili sjednicu: 'Ovo je čitanje optužnice Brozu'

Sibenik, 260315.Stranke HDZ i HRAST zatrazile su od Grada Sibenika i Gradskog vijeca da promijeni ime glavnog gradskog trga Poljane koja nosi ime Poljana marsala Tita.Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Josip Broz Tito više ne "stanuje" u Šibeniku. Vladajuća (HDZ) većina u šibenskom Gradskom vijeću, na prijedlog (neparlamentarne) stranke Hrast, odlučila je iz naziva središnjeg gradskog trga - Poljane Maršala Tita - izbrisati i Maršala i Tita, pa će ubuduće i formalno trg nositi ime Poljana, kako ga kolokvijalno Šibenčani inače zovu. Na sjednici je u trenutku glasanja bilo 17 vijećnika(od ukupno 25) a za preimenovanje (ili Titovo brisanje) glasalo je njih 12, dvoje je bilo protiv i troje suzdržanih, piše Slobodna Dalmacija.

Uoči izjašnjavanja, vijećnici SDP-a kolektivno su napustili sjednicu, ne zbog demonstracije neslaganja s inicijativom, nego, kako nam je kazao vijećnik Joško Šupe, zbog revolta načinom na koji je predsjendik Vijeća Ivica Poljičak (HDZ) u završnici elaborirao razloge za promjenu imena trga koji od 1949. nosi Titovo ime.

- Ovo je čitanje optužnice Titu, a ne obrazloženje za preimenovanje Poljane, ocijenio je Šupe, napuštajući sa stranačkim kolegama gradsku vijećnicu.

- Šibenik je ozbiljan grad koji ima adekvatnu dozu tolerancije i uvažavanja vlastite povijesti i ne spušta se na razinu politikantskih prepucavanja. Uvijek sam sa zadovoljstvom odlazio pokloniti se svojim palim suborcima iz Domovinskog rata i za njih upaliti svijeću. Nikad mi nije bila sporna odluka da se neke ulice i trgovi nazivaju imenom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji je bio i njihov vrhovni zapovjednik u ratu, iako se s njim u mnogočemu nisam slagao. Isto tako je i Tito bio vrhovni komandant onih 1300 mladih Šibenčana koji su boreći se protiv zla fašizma i nacizma ostavili svoje kosti na Sutjesci. U hrvastkom Ustavu stoji da je ova država utemeljena na tekovinama antifašizma. Tito je imao kontroverzija i uz zasluge za sudjelovanje u pobjedničkoj antifašističkoj koaliciji ima i svoje mrlje zbog Bleiburga i Križnog puta...Ali to nije razlog da u ovom gradu radimo cirkus, da ne poštujemo svoje mrtve i da se povlačimo po portalima. Bilo bi smiješno da zagovornici ove ideje danas likuju mijenjajući naziv Poljane Maršala Tita, a onda za dvije godine dođe druga vlast i mijenja naziv Obale dr.Franje Tuđmana, izjavio je reformist Petar Baranović, obećavajući da nikad neće dignuti ruku ni dati svoj glas za preimenovanje ulica i trgova koji nose imena povijesnih osoba.

SDP-ovac Ivan Rajić pohvalio je predsjednika GV-a što je jednu inicijativu skupine građana (Hrasta) uvrstio u dnevni red, ali mu je zamjerio što to nije učinio i s inicijativom građanina Marija Radića koji se također obratio Vijeću.

Na svoj način prilog raspravi dao je i nezavisni vijećnik Ante Gašperov Čače koji je, kako se kolegama "ispovjedio", zbog Tita i njegova režima ležao u tamnici, ali kao katolik on oprašta, a Titu je sve što je imao rekao na grobu u Kući cvijeća. - Stao sam iznad groba i kazao: Vidiš da je došlo vrime da san ja gori a ti doli. Za mene si bija i osta nula!

Ali ja sam isto tako čistio grobove palih prvoboraca u Bilicama, jer oni nisu ni iz Drvara, ni Vršca...I zato ću biti suzdržan oko ove inicijative, poručio je Čače i ostao pri svome...

Niksa Stipanicev / CROPIX
Sibenik, 260315.Stranke HDZ i HRAST zatrazile su od Grada Sibenika i Gradskog vijeca da promijeni ime glavnog gradskog trga Poljane koja nosi ime Poljana marsala Tita.Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

HNS-ov vijećnik Draško Lambaša podsjetio je kako je Hrvatska imala malo velikana u svojoj povijesti, a svi velikani, smatra, rade pogreške, pa kako Tito, tako i Tuđman, ali su nesporno oba povijesne hrvatske ličnosti, piše Slobodna Dalmacija.

Zaključujući raspravu predsjednik GV-a Ivica Poljičak konstatirao je: "Živimo u gradu jasne antifašističke tradicije i imamo možda najviše od svih priobalnih gradova antifašističkih obilježja, od ulica i trgova, preko spomen-ploča do monumentalnih spomenika".

Točno je, dodao je, da je Tito bio vođa antifašističkgo pokreta i vrhovni komandant te vojske, ali i postrojbi koje su napravile dosad neutrđeni broj likvidacija, bez suda, od Bleiburga, preko Križnog puta,1945. Tu je i razdoblje Informbiroa i stradanja brojnih ljudi, pa Goli otok, gušenje "Hrvatskog proljeća", nabrajao je Poljičak, a nije bilo ni slobodnih izbora, slobodnog političkog djelovanja, slobodnog tržišta, slobode medija...I kad gledamo danas Titoviu ostavštinu, zaključio je, moramo se pitati što je od nje ostalo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:17