TUGA U PAKOŠTANIMA

'GLEDAJTE IH, TO SAM JA ODGOJILA...' Umrla Marija Miočev, koja je preuzela brigu o Anti Gotovini i njegovu bratu nakon tragične smrti njihove majke

Marija Miočev i Ante Gotovina
 Duje Klarić / Dragan Matić / Hanza Media

U Pakoštanima je preminula Marija Miočev (85), tetka generala Ante Gotovine, piše Antena Zadar.

Gospođa Miočev preuzela je brigu o Anti i njegovom bratu Bori nakon što je njihova majka tragično poginula 1959. godine kada je u dvorištu ispred njihove kuće eksplodirala mina. Ona je tada spasila Antu i brata Boru od sigurne smrti jer su se oni igrali u dvorištu, a ona ih je, uzimajući ih u naručje, zaštitila od eksplozije. Majci je u eksploziji bila ozlijeđena glava i liječnici je nisu uspjeli spasiti.

- Moja se sestra Ana udala u Tkonu za Antina oca. Poginula je četvrtog ožujka 1959. godine. Gradili su tada trafostanicu, zbog čega su minirali oko njihove kuće na Pašmanu kako bi dobili kamen za gradnju. Ana je bila u kući, dojila je Anicu, koja je tada imala tek mjesec dana, a Ante i Bore igrali su se u dvorištu. Ante mi je kasnije ispričao što se točno dogodilo. Ona nije čula kad su prvi put viknuli mina, a drugi put kad je to čula, izletjela je iz kuće u dvorište gdje su se igrali Ante i Boris. Uhvatila je Antu i stavila ga poda se, a Boru je primila na grudi. Štiteći njih, kamen ju je pogodio i rasjekao joj glavu. U zadarskoj bolnici borila za život 19 sati - ispričala je Marija Miočev za Jutarnji list 2007. godine.

- Gledaj ih... To sam ja odgojila - pričala je tada novinarki Jutarnjeg lista gospođa Miočev dok je ponosno pokazivala požutjelu fotografiju Ante, Bore i Anice dok su bili djeca.

Pet godina nakon toga, netom poslije oslobađajuće presude Gotovini tetka Marija je plakala od sreće, kako je tada pisao Jutarnji.

- Suci Bog vas blagoslovio, sine moj znala sam da ćeš doći kući neokaljan - jedva je govorila kroz suze raodsnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 08:14