POLICIJA U AKCIJI

GLISERAŠI OPET DIVLJAJU UZ OBALU U četiri dana samo na području Cresa, Krka, Raba i Lošinja uhvaćeni deseci plovila u zabranjenom pojasu

Ilustracija
 Srđan Vrančić / CROPIX

U samo četiri dana posade Postaje pomorske i aerodromske policije Rijeka zabilježili su čak 36 prekršaja nedozvoljenog glisiranja uz obalu.

Javnost je i dalje senzibilizirana i traži odgovor na brojna pitanja o pogibiji mlade austrijske turistice Verene Heinz koja je poginula u strašnoj nesreći u moru pred Malinskom na Krku, kada je na nju naletio gliser dok je ronila, amputiravši joj nogu na mjestu događaja. Kao da ta tragedija nije bila dovoljna, gliseraši ponovno prevelikom brzinom plove u pojasu koji je namijenjen kupačima.

Tako su u akvatoriju otoka Krka, ali i Cresa, Lošinja i Raba "uhvaćeni" mahom strani gliseraši koji su glisirali na manje od 300 metara udaljenosti od obale. Čini se da se domaći ipak pridržavaju zakona dok su strani gliseraši mnogo neodgovorniji.

U prekršaju je tako zatečeno 15 njemačkih državljana, jedanaest talijanskih, po tri austrijska, nizozemska i poljska gliseraša te jedan Slovenac Sukladno Pomorskom zakoniku, zbog glisiranja unutar zabranjenog pojasa, svim zatečenim navigatorima u prekršaju izrečene su novčane kazne - priopćili su iz primorsko-goranske Policijske uprave.

Posade Pomorske policije nastavit će, doznajemo, provoditi detaljne akcije na moru kako bi se izbjegle nesreće. Nautičari i kupači pozivaju se na oprez, a gliseraši na maksimalno poštivanja pomorskih pravila sigurnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:54