KAKO JE TO MOGUĆE?

GLOBA OD 150 KUNA: PRVE KAZNE ZA BIJEG IZ SABORA Sedmero mostovaca našlo se na udaru vlastitog zakona: 'Mi ga se jedini držimo!'

 Davor Pongračić / CROPIX

Sedam zastupnika Mosta i nezavisni zastupnik Željko Lacković, prema trenutnoj dokumentaciji, jedini su od 151 zastupnika neopravdano izostali sa sjednica u srpnju.

Ovaj podatak doista zvuči čudno, ako u obzir uzmemo da je sabornica na plenarnoj sjednici od 4. do 14. srpnja redovito bila poluprazna.

Kako je to moguće?

Slobodna procjena

Nadležni saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove, naime, umjesto da prikuplja dokumentaciju na temelju koje bi članovi tog Odbora donosili odluke je li netko opravdano ili neopravdano izostao sa sjednice Sabora, jednostavno je zaključio da je dovoljno da im predsjednici klubova zastupnika dostave podatke bez stvarne provjere.

Unatoč tome, jučer se trebala donijeti i Odluka da se dio saborskog paušala skine Željku Lackoviću, Nikoli Grmoji, Ivanu Kovačiću, Ivani Ninčević-Lesandrić, Vlahi Orepiću, Hrvoju Runtiću, Marku Vučetiću i Tomislavu Paneniću, dok su ostali, prema toj dokumentaciji, opravdano izostali.

Za svaki neopravdani nedolazak na sjednicu, prema izmjenama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru koje je upravo Most inicirao i progurao, s mjesečnog zastupničkog paušala koji iznosi 1500 kuna, zastupniku se skida po 150 kuna.

Opravdanim se izostankom smatra bolest, što se mora dokazati liječničkom potvrdom, smrtni slučaj u obitelji, sudski poziv, te prisustvovanje manifestacijama i skupovima na koje je zastupnik pozvan.

Iako su neki zastupnici tada tražili i da se opravdanim izostankom smatra i kada saborski zastupnik ode kao vijećnik na županijsku skupštinu, gradsko ili općinsko vijeće, Most nije uvažio te prijedloge, a upravo sada se to njima obilo o glavu. Grmoja, naime, kaže da je svjesno izostao jednom i to prilikom konstituiranja županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije, znajući da ća platiti kaznu od 150 kuna, ali i dalje misli da to ne bi trebao biti opravdani izostanak.

Pogrešno stajalište

- Time bi se zauzelo pogrešno stajalište da je lokalna sjednica važnija od Sabora. Izabrali smo plaćati kaznu jer ionako nemam nikakvu naknadu kao županijski vijećnik, ali ako želim to biti, onda ću, kada propustim sjednicu Sabora, platiti kaznu. Meni je to bitno jer sam bio kandidat i za župana i bitna mi je županija - kaže Grmoja.

Na kraju se dogodilo to da je jedini Miroslav Šimić, predsjednik Kluba zastupnika Mosta, dostavio tražene podatke, iako to nije trebao, dok ostali predsjednici zastupničkih klubova nisu, pa je ispalo da su jedini mostovci, koji su sami inicirali izmjene Zakona, neradnici u Saboru.

Prva odgoda

No, to nije tako.

Jučer je zbog te činjenice, odgođeno izglasavanje ove Odluke i to na primjedbu predsjednika Kluba zastupnika SDP-a Arsena Bauka, koji je prilikom elektroničkog izjašnjavanja naveo kako “za donošenje nisu ispunjene zakonske pretpostavke”. I Marko Vučetić, Mostov član Odbora, složio se s time.

Bauk je 25. srpnja uputio zahtjev na e-mail Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove da mu se dostavi tablica izostanaka svih zastupnika u srpnju, a nakon toga, tražio je da mu se dostave opravdanja za sve zastupnike.

“Tek nakon toga bit ću u mogućnosti donositi odluke”, kaže Bauk.

Naime, članak 6a Zakona o pravima i dužnostima zastupnika propisuje da odluku o umanjenju donosi radno tijelo Hrvatskoga sabora nadležno za upravne poslove. Dakle, Odbor na temelju dokumentacije, a ne nikako predsjednici saborskih klubova.

“U konkretnom slučaju, nismo dobili niti dokumentaciju o nazočnosti zastupnika u Saboru, a niti dokumentaciju zastupnika kojom on potvrđuje opravdani izostanak, stoga ne postoje zakonom propisani uvjeti da o tome odlučujemo”, piše Bauk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:56